Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2016. február 3., szerda

Ilona Andrews: Magic Bites - Pusztító mágia (Kate Daniels 1.)

Ilona Andrews neve nem ismeretlen a hazai olvasók előtt, hiszen pár évvel ezelőtt az Egmont Kiadó már kiadta a szerzőpárostól - igen az írói álnév egy házaspárt takar - a Világok peremén sorozat két kötetét. Sajnos az Egmont Kiadó kivonult a magyar könyvpiacnak ebből a szegmenséből, de az általuk felhagyott és úgy-ahogy bejáratott, megismertetett szerzőket lassanként átveszik mások. A Könyvmolyképző Kiadó nem a szerzőpáros a korábbiakban megkezdett sorozatát folytatta, hanem egy másik sorozat kezdő kötetének decemberi megjelenésével kedveskedett az olvasóknak, amelynek köszönhetően sokak karácsonyfája alá odakerülhetett ez a csajos urban fantasy regény.

Értékelés: 8/10
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Sötét örvény
Kiadás éve: 2015.
Terjedelem: 318 oldal
Borító ár: 2.999,- Ft
Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
A mű eredeti címe: Magic Bites
Sorozat: Kate Daniels
Folytatás:
2.) Magic Burns
3.) Magic Strikes
4.) Magic Bleeds
5.) Magic Slays
6.) Magic Rises
7.) Magic Breaks
8.) Magic Shifts
Kategória: urban fantasy, paranormális, kaland
Kate Daniels olyan világban él, ahol a mágia és a technológia felváltva uralkodik, az éppen aktuális időszak tartóssága teljességgel kiszámíthatatlan. A mágia időszakában nem működnek az autók, a fegyverek, a technológia időszakában pedig nincs varázsige, amit használni lehet. A természetfeletti erőket többen is irányítják: az Emberek halottidézői uralják a vámpírokat, az alakváltók alkotják a velük szemben álló csoportot, ők a Falka. A rendet és a törvényességet az Irgalmas Lovagrend, a Paranormális Tevékenységek Elhárító Egysége, valamint a Katonai Természetfeletti Elhárító Egység vigyázza. Mágiával kapcsolatos ügyekben azonban a Zsoldosok Szövetségétől is lehet segítséget kérni - nekik dolgozik Kate is, akinek ereiben mágia csordogál, a kardja pedig hűséges társa. A lány gyámja a Lovagrend egyik tagja, nagy hatalommal rendelkező ember, egy nap mégis holtan találják: meggyilkolták. Az elkövető biztosan természetfeletti lény kellett legyen, Kate-nek pedig két lehetősége van: meghúzza magát vagy a gyilkos nyomába ered - természetesen ő az utóbbit választja.

Ismerve a szerzőpáros stílusát mozgalmas, jól összerakott, élvezetes regényre számítottam - végül az elvárásaimnak megfelelő történetet kaptam. Nem tudom azonban elkerülni azt, hogy ne vegyem észre a hasonlóságot és a párhuzamot az Anita Blake sorozattal - természetesen a kezdő kötetek eseményeire gondolok, amikor ezt emlegetem -, csak amíg Anita a lőfegyverekért van oda, addig Kate-nek a kardja az, amit soha nem tesz le a kezéből. A hasonlítás nem baj, mert ami jó, azt érdemes követni, és tartalmaz annyi egyediséget a világ, hogy később majd még kinőheti magát a történet - és akkor már csak a belevaló csajszi lesz a közös metszet, az pedig egyáltalán nem baj.

A vámpírok egyébként teljesen mások ebben a világban, mint ahogy az eddigiekben olvasott történetekben találkoztam velük - és azért én nem csak a csillogós fajtájukat ismerem. A vámpírok ebben az esetben agyatlan ösztönlények, akiket a Halottkeltők irányítanak, és a saját céljaik érdekében használják fel a képességeiket. Az alakváltóknak is csak egyetlen Falkája van, és bár minden alakváltó csoportnak meg van a maga alfája, vezetőjük az Alakváltók Ura, röviden Őfelsége, még rövidebben Curran.

Azzal, hogy Kate a természetfeletti gyilkos nyomába ered belekeveredik az események sűrűjébe: információt kell szereznie a Lovagrendtől, az Emberektől és a Falkától is - ez pedig bonyodalmat jelent, sok bonyodalmat és életveszélyes helyzetet.

A világfelépítés a már leírtakon kívül is szolgál meglepetéssel: ott van például a mágia érzékelése, az m-vizsgálat, illetve a különféle természetfeletti lények, amelyek közül ebben a kötetben az egyikükkel közelebbi kapcsolatba is kerülünk. A rengeteg cselekmény mellett alaposan megismerhettem az eseménynek otthonul szolgáló világot, és még arra is jutott idő, hogy a főszereplőről csajról, illetve a szintén lényeges szerepet magára vállaló Curran-ról is elejtésre kerültek olyan információk, amelyek miatt érdeklődéssel fordulok a folytatás felé. 

Jó kis sorozatindító kötet ez, amelynek az a legnagyobb erénye az, hogy egyensúlyban van benne a harci cselekmény és a csajos fantasy regényekre jellemző érzelmesebb vonal. A regény mozgalmas, izgalmas és végre nem láttam minden oldalon azt leíva, hogy az aktuális pasinak milyen gyönyörű teste van, és mennyire olvadozik utána a főszereplő leányzó - ez hatalmas felüdülést jelentett a számomra. A romantikus szál nagyon haloványan van csak jelen, helyette viszont tényleg a nyomozáson és az életveszélyes helyzetek túlélésén volt a hangsúly, ezt pedig nagyon szerettem - ahogy a szinte folyamatosan jelen lévő humort és a szócsatákat is.

A regény elején feldobott rejtélyt sikerül megoldani, a gyilkos előkerül és természetesen elnyeri méltó büntetését, tehát a kötet eseményei lezártnak tekinthetők. Mindezek mellett azonban haladt előre a történet, Kate élete is változóban van, az átéltek nem múltak el következmények és hatások nélkül.

Jó volt olvasni, határozottan jól esett, nagyon kedveltem, és várom a folytatást! Nagyon remélem, hogy nem kell rá sokáig várni, bár ha ezen múlik a minőség, akkor inkább pár hónappal később, mint hamarabb, annyit azért bírok várni.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons