Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. január 6., vasárnap

Raoul Renier: A hitehagyott (Sötét Mersant világa 1.)

Eléggé véletlenszerűen kerülnek elém egyes írók művei. Raoul Renier pedig kifejezetten listavezető ezen a véletlenszerűségi listán. Évek óta ismerem az író nevét és a könyvei borítóit, mégsem vettem kézbe őket. Sőt, még azzal sem voltam tisztában sokáig, hogy magyar szerzőről van szó. Szégyen, nem szégyen, de bizony ez így volt. Mi törte meg nálam a jeget? A MesterMűvek sorozat, amelybe a műhely vezetőjeként rengeteg energiát fektet és amelyhez tartalmas előszavakat és a novellák elé felvezető szövegeket ír. Annyira magával ragadtak ezek a bevezetők, hogy kíváncsi lettem az író további műveire. Ismerkedésként a Sötét álmok című novellaválogatással kezdtem és innen már egyenes volt az út a Sötét Mersant sorozathoz. Ez sem ment volna ennyire simán, ha tökéletes időzítésként nem ekkor jelenik meg a kiadó az e-könyvek piacán. A baráti áron kínált e-könyveknek nem tudtam ellenállni, gyorsan be is fizettem az egész sorozatra. :)
A sorozatból igazából a második rész, A Kárhozott volt az, ami felkeltette az érdeklődésem, ez a rész kapcsolódott a Sötét álmok kötet egyik novellájához, de az "in medias res" sorozatolvasás nem az én műfajom és meg kell alapozni annak a második résznek. :)

Mersant egy nagy múltú nemesi család sarja, akinek öröksége folytán híg a vére. Nem is nagyon érez késztetést a harci művészetek iránt, a tudományok felé fordul inkább. Tanulmányait mindössze az zavarta meg, hogy rokonsága kisemmizi vagyonából és ismeretszerzését sem finanszírozza tovább. Hazamegy, hogy válaszokat kapjon, de helyette csak indulatokkal és pofonokkal találkozik. Összeszedi magát, távoli rokonai kisegítik, majd megerősödve, egy különleges harcmodor mestereként visszatér és bosszút áll az őt ért sérelmekért, majd hazáját elhagyva és harci tudását kamatoztatva próbál megélni. Így szerzi meg a le Sinistre, azaz Sötét nevet, amelyen rettegve emlegetik személyét. A szolgálatát igénybe vevő mesterektől hihetetlen és nagyon vágyott, ugyanakkor kétségbeesett ajánlatot kap. A teljesítéshez meg kell szerezni egy különleges tárgyat. Az élet azonban nem egyszerű és a küldetésből visszatérve csak a pusztulással találkozik. Más úton kell tehát elindulnia a vágyott cél felé. Az események ezt az utat tárják fel előttünk, így ismerjük meg a rettegett Mersant le Sinistre cselekedeteit.

Mersant világa a korábban említett novelláskötet olvasása után már nem ért váratlanul. Tudtam, hogy mire számíthatok, azaz egy alternatív középkori Európára, ahol a valós történelmi események mellett felbukkan és jelentős szerepet kap a mágia. Az már a novelláskötetből is átjött és ennek a résznek az olvasása közben is megerősítésre talált bennem, hogy az író nagyon mélyen ismeri a középkori történelmet, az események mögött megbújó apró részleteket, összefüggéseket. Fel is használja mindezeket a történetének elmesélése közben, mégpedig oly módon, hogy késztetést éreztem bizonyos események alaposabb megismerésére.

Mersant le Sinistre, azaz Sötét Mersant karaktere nagyon erős, de személye annyira titokzatosnak és elérhetetlennek tűnt a számomra, hogy nem került igazán közel hozzám még a könyv végre sem. Nem sikerült ugyan megkedvelnem, de a személyiségfejlődés lépcsőfokai során tett lépéseivel, cselekedeteivel a legtöbb esetben egyet tudok érteni. A reakciókkal és az események irányával tehát nagyjából egyetértek, de nem tudtam elmerülni teljes egészében a történetben, inkább külső szemlélőnek éreztem magam. Egy nagyon elégedett külső szemlélőnek.
A sötét, borongós hangulat végig jelen van a könyvben. Nagyon illik a történethez, nagyon illik a karakterhez. Nekem pedig határozottan tetszett. Pont jókor került a kezembe a könyv, mert pont ilyen hangulatú olvasmányra vágytam.
A kép eredetije itt nézhető meg.
Nem csak a főhős karaktere nagyon erős és kidolgozott, de ugyanez vonatkozik a mellékszereplőkre is. Különösen Steinhardt esetében volt ez így. Mersantot hosszú ideig magára hagyjuk, nem is hallatt magáról, de aztán csak összeértek a szálak és az események és minden a helyére került.

A két jelentős szereplő életének bemutatása közben bebarangoljuk a középkori Európa több jelentős államának területét és elmerülünk a cselszövések, hatalmi játszmák tengerében. A nagyon erős egyházi befolyás mellett a Mersant által művelt mágia tiltott és üldözött. Hermész rendje csaknem megszűnt létezni, tudásuk majdnem feledésbe merült,  de tárgyaik, eszközeik még léteznek. Váratlan helyeken bukkannak fel, tudatlanok tulajdonába kerültek vagy épp titkos szentélyekben őrzik őket. Mersant pedig kifejezetten érdeklődik a tárgyak iránt, amelyek az egyetlen esélyét jelentik a mágia tudományában való továbblépésre, fejlődésre.
Az egyház és az egyházi emberek álszentsége és tetteik megítélése végig jelen van a történetben. Semmivel sem magasztosabbak ők, mint az üldözött mágiát művelők, mégis annak hiszik magukat. Mersant mágiája talán sötét és kegyetlen, de nem sokkal ártóbb, mint a másik oldal álszentsége. Ha egy ilyen világban kellene élnem, akkor melyik oldalon állnék? Nem is kérdés, hogy a mágia oldalán.

Mindenképpen említést érdemel, hogy a világ, a karakterek, a cselekmény nagyon részletesen, logikusan, következetesen felépített. Nem találtam a történetben logikai bukfencet, hiányosságot. Minden nagyon a helyén volt.
A mágia és alkalmazása szépen belesimul a történetbe és jól megfér a valós eseményekkel. Kedvencem lett a beavatás szertatása, amely igazi mesteri kompozíció, az események és a cselvetések jól megszervezett sorozata. A történet egyik legjobb része. A másik ilyen határozottan jó rész a varázskönyv kutatása. Ezeken a történéseken érződik igazán a cselekmények oka és miértje és ezek a legeseménydúsabbak is.

A történet olvasmányos, helyenként lelassul a bemutatások, a mellékszereplők életének feltárása, megismerése miatt, de összességében cselekményes. Mindezek ellenére határozottan úgy érzem, hogy csak az alapszituáció felvázolásáig és a karakterek bemutatásáig jutottam el, Mersant világának igazi kalandjai még csak ezután fognak következni. Az alapok már lefektetésre kerültek, most már lehet építkezni. Mágia, lovagok, cselszövések és intrikák. Minden volt ebben a történetben, amiről olvasni szeretek. Ennek ellenére úgy érzem, hogy Mersant karakterében még sokkal több lehetőség rejtőzik, mint amelyekről ebben a részben értesülést szerezhettem. Részemről határozottan jöhet a folytatás.



Pontszám: 8 pont
Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2010./2012. (papír könyv/e-könyv)
Terjedelem: 220/272 oldal (papír könyv/e-könyv)
Teljes ár: 2.490,- Ft/ 999,- Ft (papír könyv/e-könyv)
Sorozat: Sötét Mersant világa
Folytatás: A kárhozott, A kívülálló
Egyéb, a világban játszódó könyv: Az exorcista
Egyéb kötet az írótól: Sötét álmok
Forrás: magánkönyvtár (e-könyv vásárlás, 2012.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons