Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. augusztus 26., vasárnap

Richard Castle: Heat Wave - Hőhullám (Nikki Heat 1.)

A kicsit hűvösebb augusztusi napok után (amelyeket kifejezetten szerettem) ismét beköszöntött az igazi augusztusi meleg, amelynek eredményeképpen a nappali időszakban elég gyakran sikerült 35 Celsius fölötti hőmérsékletet mérni. Legnagyobb bánatomra ez nem csak a szabadban fordult elő, hanem az egyébként tetőtéri és a gazdasági megszorítások miatt klímamentesített irodában is. A fennálló helyzethez alkalmazkodva elővettem hát a Hőhullám című könyvet olvasásra. Amolyan könnyed kikapcsolódásnak gondoltam. A Castle című sorozat részeit nagyjából ismerem (eddig 1,5 évad a teljesítményem). Szóval úgy gondoltam, hogy ha a könyv és a sorozat egy kicsit is hasonlít egymásra, akkor a szórakozás és a kikapcsolódás garantált.
A filmsorozatban is sokat emlegetett Nikki Heat nyomozó és két segítője, Ochoa és Raley nyomozók összeszokott csapatként nyomoznak New York egyik legnagyobb ingatlan mágnásának halála ügyében. A csapattal tart Jameson Rook újságíró is és természetesen mindig és mindenbe beleüti az orrát. A hőhullám megviseli a városlakókat. A holttestek csak szaporodnak, a gyilkosságok szálai egyre jobban összegubancolódnak.
Ha valaki az eddig leírtak alapján kísérteties hasonlóságot érez a könyv és a filmsorozat között, akkor az nagyon is jól érzi. Ez a könyv és a történet akár a sorozat egyik epizódja is lehetne. A különbség csak a szereplők nevében jelentkezik, a többi tényező esetében (karakter, nyomozási technika, sziporkázó párbeszédek) tényleg olyan az egész, mintha a filmet nézné az olvasó.
Ez a hasonlóság engem zavart is egy kissé a könyv olvasása közben, mert Nikki folyamatosan Beckett nyomozóként tűnt fel a szemeim előtt. Ugyanez vonatkozott Jameson Rook személyére is, akit pedig nem tudtam másként elképzelni, mint a filmbeli Rick Castle-t. Nem akarom végigsorolni az összes szereplőt, de bizony mindegyikkel így jártam. Nem tudtam elvonatkoztatni a sorozattól. Lehet, hogy egyesek ezt a hasonlóságot teljesen pozitívan fogják fogadni vagy már fogadták is, de számomra felettébb zavaró volt. Szeretem magam elképzelni a szereplőket és ez most annyira nem sikerült, annyira befolyásoltak a korábban látottak, hogy az már engem is zavart.
A szereplők karakterén kívül a múltjuk, illetve a cselekmények egy része is ismerős volt a filmsorozatból. Rook anyja, Margareth színésznő, Rook a polgármester közbenjárására tarthat a nyomozókkal, a pókerjátszma, amelyen Nikki szemben ül a bíróval és még sorolhatnám a hasonlóságokat. Egyetlen különbségként egy forró szexjelenetet tudnék csak említeni. Ha jól emlékszem, akkor a sorozat egyik részében, mintha ezzel kapcsolatban is elhangzott volna valami utalás.
Kicsit utánanéztem az előzményeknek, a dátumoknak és annyit sikerült kiderítenem, hogy a Castle sorozat és a Nikki Heat regény is 2009-ben készült. Feltételezem tehát, hogy a sorozat ihlette a filmben is szereplő regények elkészítését. Bevallom, hogy jobban szeretem a könyvből készült filmeket.
A regény ettől eltekintve is jó. Könnyed és olvasmányos stílus, csipkelődős humor és egy jó krimi szál együttese. Még mielőtt valaki rákérdezne: nem, nem találtam ki, hogy ki a gyilkos. :) A krimi szál, a nyomozás teljesen az elvárásaimnak megfelelő volt. Részletessége és hitelessége mellett is elég szórakoztató. Egyetlen dolgot tudok kifogásolni, az pedig a szájbarágós stílus. Az író mindent megmagyaráz, még azt is, ami teljesen nyilvánvaló. Ezzel sajnos elég sok szájhúzogatást váltott ki belőlem. Pontosan emiatt a megmagyarázások miatt helyenként lelassul a történet. 
A könyv magyar kiadásának elején és hátulján található ajánló szöveggel azonban nem tudok egyet érteni. A regény korántsem letehetetlen. Sajnos a szájbarágós stílus miatt többször is félretettem (igaz, hogy nem hosszú időre), mert kezdtem kicsit megtelni vele. A "feszültségkeltés mestere" kifejezés is kicsit erős a benyomásaim alapján. A regényt inkább egy humoros kriminek gondolom, mint hatalmas feszültségkeltésnek. Vannak bőven írók és regények, amelyekre hamarabb mondanám ezt a jelzőt, mint erre a kötetre.
Kifejezetten hiányoltam a könyvről a fülszöveget. Határozottan látszott, hogy a megjelenés szempontjából a történet másodlagos. A lényeg a sorozattal való kapcsolat, a rajongók figyelmének felkeltése.
A kíváncsiság azért motoszkált bennem és utánanéztem, hogy ki is lehet ez a bizonyos Richard Castle. Abban biztos vagyok, hogy írói álnévről van szó, de konkrét nyomot nem sikerült fellelnem. (Találtam valamit, de a hiányos angoltudásom miatt az értelmezésem sem volt helyes.)

Kinek ajánlom ezt a regényt? Aki szereti a Castle című filmsorozatot és ugyanarra a hangulatra vágyik, mint amit ott már megismert. Remélem, hogy őket nem fogja zavarni a rengeteg hasonlóság, ami számomra kicsit idegesítő volt. Nagyon remélem, hogy a következő részekre levetkőzi az író ezt a nagyon szájbarágós stílust. Akarom-e olvasni a következő kötetet? Még nem döntöttem el. Nagy esélye van, de egyelőre nem tartozik a mindenképp akarom kategóriába. Ha éppen a kezem ügyébe akad, akkor nem fogok ellenállni. Egyelőre azonban azt állítom, hogy a sorozat jobb.



Pontszám: 8 pont
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011.
Terjedelem: 286 oldal
A mű eredeti címe: Heat Wave
Folytatás: Naked Heat, Heat Risis
Sorozat: Nikki Heat
Kiadói sorozat: Fekete Macska Regénytár
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2012.)

4 megjegyzés:

bobbantyú írta...

A filmsorozatban Richard Castle, a sorozatbeli író ehhez a Hőhullám c. könyvhöz merített ihletet a Beckett nyomozó és csapata által kinyomozott esetek alapján. Ezért ment a rendőrségre, ugyanis alkotói válságban volt. Természetesen hasonlít a "könyv" és a filmsorozat. Erről szól az egész. Ez benne a poén. Egy virtuális író, virtuális regényét olvassuk. Saját magát és a nyomozónőt írta meg benne Mr.Castle. :) (Minden részt láttam már egyébként. Nagyon szórakoztató sorozat. )

Shanara írta...

Igen, ezekkel én is mind tisztában voltam miközben olvastam a könyvet. A sorozatot is láttam és szerintem az sokkal jobb, mint ez a könyv. Virtuális író, virtuális regénye ide vagy oda, de a sorozat után nem igazán kaptam új élményt a könyvtől. Számomra túlontúl hasonló volt a kettő és a könyv helyenként erőltetett. Ha szükségem lesz az élményre, akkor inkább a sorozat. És én, a könyvimádó, ilyet nem igazán szoktam kijelenteni.

Kamper Gergely írta...

rosszul értelmezed, ami az angol linken van. pusztán azt mondják, hgoy mivel a sorozat szerint castle baromi híres író, ezért olyan könyvre számít az olvasó, amilyen egy baromi híres írótól várható. aztán a poszt írója válaszol a saját felvetésére, hogy igen, a könyv olyan is, de csak ha a baromi híres író dan brown (mivel nem ő volt, nem szpojler többé).

ezzel a poszt szerzője pusztán arra akar célozni, hogy a valódi baromi híres írók közül dan brown ír olyan bugyuta stílusban, ahogy ez a könyv meg van írva, nem arra, hogy ő maga írta. (magam nem olvastam a heat wave-et, de ő ezt akarja mondani)

Shanara írta...

Köszönöm az észrevételed! Az angolom eléggé hiányos, a fordító programok meg nem tökéletesek, ezért is lehetett a félreértelmezés. Javítottam a bejegyzés szövegét is.

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons