Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. augusztus 29., csütörtök

Singh - Andrews - Shinn - Brook: A sötétség angyalai

Az angyalok világa mindig is vonzott és természetesen minden egyes alkalommal el is varázsolt. Nalini Singh írásainak olvasását követően pedig teljes mértékben úgy gondoltam, hogy minél több angyalokról szóló történettel kell megismerkednem. Régóta szerepelt a várólistámon az a kötet , amelyik Nalini Singh egyik írása mellett, további három történetet is tartalmazott, természetesen három különböző szerzőtől. Hol is lehetne jobb helye egy ilyen könyvnek, mint a Csökkentsd a várólistádat 2013 kihívás olvasásra tervezett kötetei között? Magam is így gondoltam, ezért be is tettem a novellaválogatást az alternatív lehetőségek közé.
Ahogy már említettem négy különböző szerző, négy angyali története szerepel ebben a kötetben. A legismertebb közülük Nalini Singh, legalábbis kis hazánkban mi őt ismerjük leginkább, Ilona Andrews neve is ismerősen cseng a tavalyi év óta, de a többiek nevéről eddig nem is igazán hallottam. A könyvben található novellák közel azonos hosszúságúak és szépen kitöltik, eléggé terjedelmessé teszik a kiadványt. A hasonlóság ennyiben ki is merült, mert stílusban és minőségben teljesen más élményt kaptam az írásoktól. Nézzük akkor őket szépen sorban.

Nalini Singh: Angyal és farkasa
Noel a megkínzott és összetört vámpír felépül a sérüléseiből, fizikailag mindenképp, de a lelke nem akar gyógyulni. Raphael úgy dönt, hogy felmenti a vámpírt az angyaltoronyban teljesített szolgálata alól és Nimra, a kegyetlen hírű angyal udvarába küldi. A vámpír úgy érzi, hogy félreállították, mellékvágányra tették, szolgálataira többé már nincs szükség. Nimra udvarában merénylet történt, az elkövető kézre kerítéséhez Noel adja a segítséget. A nyomozás közben pedig sikerül jobban megismernie az angyal udvarát és annak uralkodóját is.
Minden előítélet nélkül kijelenthetem, hogy ez a novella a kötet legjobbja. Annak ellenére, hogy nem volt ismeretlen előttem a történet, hiszen az Angyali szárnyalás című válogatásban egyszer már olvastam, ugyanúgy elvarázsolt és megérintett, mint az első alkalommal. Noel sorsa továbbra is szívszaggató, karaktere pedig összetett, személyisége még ebben a rövidke írásban is magával ragadja az olvasót. Nem akarok ismétlésekbe bonyolódni, ezért nem is mondanék többet erről a novelláról, bár ez az, amelyikről a legtöbbet tudnék mesélni.

Ilona Andrews: Alfák: A kezdetek
Karina, a lánya és a többi rá bízott gyerek hazafelé tartanak egy kirándulásról, amikor az egyikük miatt meg kell állniuk egy motelnál, ahol azonban furcsa dolgokat tapasztalnak. A motel tulajdonosai megtámadják őket, majd egy másik szörny lesz az, aki a megmentésükre siet. Kiút azonban nincs, mert Karina donor, ezért  a megmentőik sem nem engedik szabadon, ráadásul a nő megsérült, méreg került a szervezetébe, amelynek ellenszere nem más, mint a szörny nyála, amelyet harapással juttat a nő szervezetébe, miközben a vérét szívja. A túlélésük érdekében kölcsönösen segíteniük kell tehát egymást. A világ, illetve annak törvényei azonban nagyon nem egyeznek az eddig megszokottal.
forrás: deviantart.com
A szerzőpáros Világok peremén című sorozatának magyarul eddig megjelent köteteit szeretem. Csak amikor belekezdtem a novellába, döbbentem rá, hogy jelen esetben egy teljesen más világról van szó. Eléggé zavarosan indult az egész és viszonylag lassan állt össze a kép, hogy akkor most hol is vagyunk és mikor és mi is történik tulajdonképpen. Nem csak az események középpontjába csöppenő női főszereplő kapkodta a fejét értetlenül, hanem én magam is. Mindettől függetlenül a világ, amely lassan kibontakozott a lapokon elég összetettnek és érdekesnek tűnik ahhoz, hogy akár regény formájában is el tudjam fogadni és el tudjak benne merülni. Van benne bőven ötlet, lehetőség, rejtély és kaland. 

Sharon Shinn: Éji dal
Moriah menekül a múltja elől, de lassan már nincs hová mennie, úgy néz ki, hogy elért az útja végére, a ismert szélére, az utolsó állomásra. Munkát vállal a Gábriel iskolában, éjszakai műszakban dolgozik az iskola konyhájában, szabadidejében pedig az intézményt járja és ismerkedik a hellyel. Az egyik ilyen alkalommal veszi észre, hogy az iskola igazgató nőjének házában egy angyal lakik, innentől kezdve minden vágya, hogy megismerkedjen vele és ki is használja a hirtelen adódó lehetőséget, amikor az igazgatónő hosszabb időre elhagyja az épületet, a házvezetőnő pedig balesetet szenved. Mindenre felkészült, csak arra nem, ami az épület tetőterében várt rá, ahol Corban, a vak és sérült angyal lelt átmeneti menedékre.
Kedves történetet olvashattam, de nem sikerült teljességgel meggyőznie. Amíg az előző két novellában volt mély érzelem, kaland, akció és meglepetés, ez a történet a támogatásról szól. A főszereplő ugyan angyal, de ha levágjuk a szárnyakat és kivesszük a meséből az ehhez kapcsolódó elemeket, akkor bizony egy teljesen hétköznapi segítségnyújtás mozzanatai elevenednek meg a lapokon. A történet hátteréül szolgáló világ érdekes is lehetett volna, de nem kaptam belőle annyit, hogy ezt nyugodt szívvel el tudjam dönteni.

Meljean Brook: Mennybemenetel
forrás: deviantart.com
Ebben a történetben az önfeláldozás jutalma egy másik lehetőség, egy új élet, amelyben őrzőként, angyali képességű harcosként teljesíthet a tiszta lélek. Marc elfogadta ezt a lehetőséget. Kiképzésére Caelumban, az őrzők mennyei városában kerül sor, ahol közeli kapcsolatba bonyolódik Radhával. A viszonynak azonban hamar vége szakad. 140 évvel később Marc egy kisvárosban teljesít szolgálatot, démoni nyomok után kutat, amikor Radha csatlakozik hozzá és együtt indulnak a démon nyomába, közben pedig próbálják rendbe szedni 140 éve megszakadt kapcsolatukat.
Olyan érzésem volt, mintha a novellákat valaki szánt szándékkal rendezte volna ebbe a sorrendbe és fokozatosan vezette az olvasót a legjobbtól a leggyengébbig, mert bizony ez az írás a kötet legzavarosabb, legértelmetlenebb és minőségileg erősen kifogásolható darabja. Erősen sántított a történet alapja, mármint az, hogy a szerelmespár tagjai 140 éven keresztül még csak nem is beszéltek egymással, ám egyikük most hirtelen mégis úgy gondolta, hogy erre nagy szükség lenne. A párbeszédek zavarosak, sok esetben azt sem tudtam eldönteni, hogy éppen ki is az aki beszél, akinek a szemszögéből követjük a történetet vagy éppen mit is akar. Az angyali képességű őrzők sem azt a formát hozták, amire számítottam, mert az már mégis csak mosolyogni való, hogy négy tini majdnem kifogott rajtuk. Szóval összességében zavaros és komolytalan volt az egész, nehezen evickéltem át a novellán. Olyan érzésem volt, mintha a szerző túl sokat akart volna mondani és túl hirtelen, ilyen terjedelemben nem tudta kellő alapossággal bemutatni a háttérvilágot, megismertetni az olvasókkal a szereplők érzelmeit és még akciót is csempészni a történetbe.

Vegyes érzésekkel telve értem a kötet végére. Egy részről nagyon jó volt újra elolvasni az egyik kedvenc történetemet, újra átélni az élményt, új világokat felfedezni, más részről viszont kicsit el is szomorodtam, mert azért kerültek gyengébb vagy kidolgozatlanabb történetek is. Mindent összevetve azt mondom, hogy nem túl erős a kötet és összességében olyan közepes élményt jelentő válogatásnak mondanám.


Pontszám: 6
Kiadó: Egmont
Kiadás éve: 2011.
Terjedelem: 416 oldal
Teljes ár: 3.999,-
Kiadói sorozat: Egmont Dark
Eredeti cím: Angels of Darkness

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons