Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. augusztus 2., péntek

Tamara Webber: Easy - Egyszeregy (A szív körvonalai 1.)

Ritkán veszek a kezembe "csak szimplán" romantikus könyvet, mert ami nálam nyerő, az általában a paranormális romantika és az urban fantasy, vagyis ha főként a cselekmény a lényeg és a romantika inkább amolyan plusz adalék, kellemes tartozék. Ez a könyv azonban már az elejétől kezdve nem hagyott nyugodni, annak ellenére, hogy a fülszövege nem fogott meg magának, folyamatosan ott motoszkált a fejemben a borítója, a párosról készített további képek és az azokról sugárzó érzelem, valamint a már létező értékelések. A nagy melegben ráadásul úgy éreztem, hogy kisül az agyam, nem bírok semmi komolyabbra odafigyelni és valami olyanra van szükségem, amin nem sokat kell gondolkozni, de elsodornak az érzelmek. Gondoltam, hogy teszek egy próbát a könyvvel, beleolvasok, aztán majd lesz valami, majd egyszer csak azt vettem észre, hogy túl vagyok a könyv harmadán, elkapott a hangulata. Röviden szólva, megtaláltam a következő olvasnivalómat. :)

Jacqueline három éve jár együtt a barátjával, minden ésszerűség ellenére, a saját továbbtanulását háttérbe szorítva, arra az egyetemre jelentkezik, amelyre a barátja, Kennedy is. Amikor a fiú hét héttel az oktatás megkezdése után szakít vele, mert  ki akarja élni a vágyait, a lány magába roskad és hanyagolja a tanulmányait, amelynek következménye, hogy az egyetlen, Kennedyvel közösen felvett és a saját tanulmányaihoz nem is igazán kötődő tantárgyból, közgazdaságtanból bukásra áll és ezért korrepetálásra szorul. A szakítást követően Jacqueline-t szabad prédának tekintik Kennedy baráti körének egyes tagjai. Egy alkalommal, amikor a lány egyedül indul haza egy buliról, egy fiú megtámadja és majdnem megerőszakolja. A kétségbeesett helyzetben lévő lányt egy ismeretlen fiú menti meg és hagyja helyben a bántalmazót. Innentől kezdve a fiú egyre többször tűnik fel a lány közelében.
Az első szempont, amit fontosnak tartok megemlíteni, hogy ez a könyv már nem YA kategória, hanem NA, azaz new adult, vagyis a szereplők már nem középiskolába járnak, hanem egyetemre. Ennek megfelelően kiforrottabb a személyiségük, komolyabbak a problémáik és persze az érzelmeikre adott válaszreakciók sem korlátozódnak csak a heves szívdobogásra, a kézfogásra és a félénk csókokra.
Üdítő változatosságot jelentett a számomra, hogy ez a történet végre kilépett a középiskola kereti közül, még akkor is, ha a főszereplő lány a történet első felében még hasonlóan viselkedik, mint fiatalabb társai. Hiába no, az első szerelem és az első szakítás mindig megviseli az ember lányát. Az erőszak pedig minden nőt megvisel. Szóval a nyafogás és a sajnálkozás megalapozott és megérthető, igazából nem is lett nagyon túlzott ez a szenvedés, egész hihető és elviselhető mértéket ütött meg. Jacqueline igyekszik visszatérni a normális életbe és felvenni a korábbi ritmust, ez a hozzáállása, igyekezete nyerte el igazán  tetszésemet, illetve az, ahogyan próbál túllépni az érzelmein, felismeri és kijavítja a korábbiakban elkövetett hibákat.
"Az előtt az este előtt észre sem vettem Lucast. Mintha korábban nem is létezett volna, attól kezdve meg hirtelen mindenütt ott volt."
Jacqueline úgy kerül az egyetemre, hogy számára a világot jelenti Kennedy, a szeme előtt rózsaszín köd lebeg, nem veszi észre a fiú viselkedésének furcsaságait, csak amikor már késő és nem észre senki mást sem. Pedig rá közben felfigyelt valaki.

Forrás: Dusan Novakovic FB oldala
Lucas. Nem, ez így nem fejezi ki teljes egészében a férfi főszereplőt. LUCAS. Na így már igen. :) Szóval ő az aki miatt végigolvastam ezt a könyvet. A szerző olyan figurát teremtett, ami miatt úgy éreztem, hogy nem csak a rekord melegtől olvadozok és pihegek annyira. Szóval vegyünk egy fiút, aki egyébként dögös, izmos, de eléggé zárkózott. Ugyan tele van tetoválással, de ezzel nem a macsósságát, hanem inkább a sérülékenységét hangsúlyozza. Mindezek mellett pedig figyelmes, kedves, gyengéd és még esze is van. Ja, és a srác rajzol! De még milyen jól rajzol. Mintegy ezzel is hangsúlyozva a lelke és az egyénisége érzékenységét, ami azért elég nagy ellentétben van az egyébként benne uralkodó, de rendesen elzárt zűrzavarral és a múltjában bekövetkezett eseményekkel.


Nem igazán vagyok oda a tetoválásokért és magukért a tetovált emberekért sem. Nem alapvetően a tetoválással van gondom, mert egy aprócska ábra akár még szép is lehet, illetve leginkább az. Elfogadom, hogy egy motívum kifejezi a viselője karakterét, egyes esetekben ki is emeli azt, de soha nem értettem, hogy miért kell valakinek a teljes testét befednie képekkel. Az írónő ebben az esetben képes volt elérni azt, hogy elfogadjam a tetoválás tényét, indokát, sőt olyan szeretettel írt a Lucas testét borító motívumokról, hogy magam is megkedveltem őket. Persze ehhez nem kevéssé járult hozzá a borítón látható, szintén tetovált Dusan Novakovic megjelenése és kisugárzása. :)
Természetesen nem maradhatott ki a regényből az egyetemi szövetségek ismertetése, jellemzői és az a tény sem, hogy a szövetséget vezető vagy éppen csak szövetségi tag lenézi a szegény, egyetemi tanulmányai alatt munkát vállaló diákot. Ez a motívum olyan az egyetemi környezetben, mint a YA regényekben a bálok, kihagyhatatlanok, nem létezhet nélkülük regény.
"Kennedy nélkül nem kaptam automatikusan meghívást zártkörű egyetemi partikra és más rendezvényekre, bár Chaz és Erin azért elhívhatott ide-oda, mivel a bármely bulira megengedetten vihető két kategória, azaz a szesz és a csajok egyikébe tartoztam. 
Hát ez szép. Független barátnőből bulikellékké minősültem át."
Forrás: Dusan Novakovic FB oldala
A "hatalmas" félreértés, amely a regény egy jó részét kiteszi csak a főszereplőnek újdonság, az olvasónak nagyon nem az. A meglepetés hiánya azonban nem eredményezte azt, hogy ne olvastam volna élvezettel az oldalakat és a LM "játékát", illetve későbbi reakcióit. Tiszta szenvedély ez a pasi, szinte izzik körülötte a levegő, máskor pedig maga a megtestesült nyugalom és higgadtság. Hmm.. Megérne pár hét ajtócsapkodást? Meg bizony! :)
Ügyesen kerülte el a szerelmi háromszög történetben felbukkanó lehetőségét és annak minden buktatóját a szerző. Jacqueline reakciója helytálló volt, amikor döntenie kellett, akkor bebizonyította, hogy megérdemli a megelőlegezett bizalmat. Tetszett a helyzetfelismerése és a reakciója. Így kell ezt csinálni, lányok! Na persze, gyógyulni is könnyebb, ha van aki ápolgatja a sebeidet, a sérült lelkedet. :)
"A kijózanodás és a bocsánatkérés mind szép és jó, de előfordul, hogy már késő."
"De egy lány, aki hajlandó megosztani veled az ágyát, nem ugyanaz, mint aki hajlandó lenyelni a szeszélyesen ismétlődő pocsék hangulataidat, végighallgatni kimerítő jogi okfejtéseidet, és úgy támogatni az életcéljaidat, ahogyan az, aki szerelmes beléd."
A történet határozottan jó stílusban megírt, könnyed, az oldalak peregnek, még akkor is, ha az események nem éppen fénysebességgel váltják egymást. Végül is ebben az esetben az érzelmek alakulása a fontos, azokból pedig van bőven a regényben. Lucas lazán elviszi a hátán a történetet, mellette Jacqueline inkább csak amolyan kiegészítésnek tűnt, még akkor is, ha az ő szemszögéből látunk mindent és az ő személye is eléggé hangsúlyos, de a fiú lesöpör mindenkit.
A történet eléggé kiszámítható, túl nagy meglepetést nem okozott az események alakulása, mégis kellemes olvasni, beszippantja az érdeklődőt, rabul ejti és kifacsarja a szívét. Igazi nyári kikapcsolódás, olyan élményben részesít, amelyet kedvünk van bizonyos időközönként újra átélni.
Örülök neki, hogy engedtem a fejemben motoszkáló gondolatnak és elolvastam a könyvet, kár lett volna kihagyni ezt a történetet.

Ja, és még egy fontos szempont: a regény önálló kötet és nem sorozat része! Kész csoda! Nem is gondoltam volna, hogy ilyen még létezik a mai kiadások között. :)

(Update: Mégis sorozat. Vagy ennek inkább örüljek? Bár tény, hogy ez a regény önállóan is megállja a helyét, teljes élményt ad.)


Pontszám: 8 pont
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 334 oldal
Teljes ár: 3.999,- (kemény borítós) / 2.999,- (puha borítós)
A mű eredeti címe: Easy
Folytatás: Breakable - Törékeny, Sweet
Sorozat: A szív körvonalai

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons