Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. január 14., szombat

Harlan Coben - Az erdő

Biztos, hogy érdemes feltárni a múlt titkait?

Paul Copeland Essex megye főügyésze. Most. De 20 évvel ezelőtt csak egy 18 éves fiatal volt, aki a nyarát egy nyári táborban töltötte. Ahol felügyelőként dolgozott, utolérte a szerelem, napjai gondtalanul teltek… Egészen addig a bizonyos éjszakáig, amikor elhagyja az őrhelyét és négy fiatal kiszökik az erdőbe. Kettőjük holtteste előkerül, a másik kettőé nem. Az egyik, akinek a holttestét soha nem találták meg Camille Copeland, Paul nővére.
Hogyan tudja egy család feldolgozni az egyik gyermeke elvesztését? Elég nehezen. Öt család addigi élete borult fel teljesen ezen az egy éjszakán. Paul apja hónapokig járja az erdőt és ás. Keresi a lánya holttestét. Anyja egy darabig még a családdal marad, majd elhagyja őket és többet nem is hallanak róla. A történtek mindenkit megviselnek.
Húsz évvel később Paul Copeland ügyészként az igazságért küzd és egyedül neveli hat éves kislányát. A felesége pár évvel korábban meghalt.
Paul folyamatban lévő ügye egy sztriptíz táncos megerőszakolásáról szól. Az erőszakot egy egyetemi bulin két gazdag fiú követte el. Ügyészként ragaszkodik a fiúk bűnösségéhez. A két gazdag család pedig minden követ megmozgat, hogy megakadályozza a kedvezőtlen ítéletet. Nem riadnak vissza a főügyész megfenyegetésétől sem. Elkezdenek kutakodni a múltjában. Titkok pedig mindenki múltjában vannak…
Egy meggyilkolt férfinél olyan dokumentumokat találnak, amelyek miatt Paul neve is felmerül az üggyel kapcsolatban. A döbbenet akkor következik be, amikor a főügyész Gil Perez-ként, a húsz évvel ezelőtt eltűnt fiúként azonosítja a holttestet. Ha a fiú él, akkor hol volt eddig? Talán életben van Camille is? Vagy az azóta elítélt sorozatgyilkosnak tettestársa is volt, aki nem más, mint Gil Perez? Tud róla a családja, hogy a fiuk nem halt meg? Paul elindul a nyomokon, hogy kiderítse az igazságot. Közben pedig felbukkan régi szerelme, Lucy. Az a lány, aki miatt annak idején elhagyta az őrhelyét.
A két nyomozás sok mindent a felszínre hoz a múltból. Vajon érdemes felszakítani újra a régi sebeket?
Nagyon jó történetet olvashattam. Az író kellő alapossággal mutatja be a szereplők gondolkodását, stílusát, amelyet természetesen erősen meghatároznak a múltbeli történések, keserű élmények. Ellentmondást nem fedeztem fel, a jellemek és a cselekmények jól és logikusan felépítettek.
Ebben a történetben semmi nem fekete vagy fehér. Minden cselekedet mögött van valami olyan motiváció, ami miatt egyik szereplőt sem tudjuk teljes egészében elítélni vagy teljesen a pártfogásunkba venni.
Az alaptörténet és a jelenben játszódó események is érdekesek voltak a számomra. Lényegre törő, pergő párbeszédek, érdekes cselekmények és régi sérelmeket, érzelmeket boncolgató leírások. Szerencsére a humoros, mosolyra késztető részekről sem felejtkezik el az író.
Volt viszont egy mellékszála a történetnek, ami nem tetszett. Nekem egyáltalán nem hiányzott belőle a szokásos amerikai-orosz ideológiai ellentét ismertetése és a hidegháborús, kémkedős korszak felemlegetése. Nem adott hozzá a történethez, mint amennyivel rontotta a szememben az összképet. Hiába, nem szeretem azt a korszakot és nem szívesen olvasok róla.
A könyv vége nem lepett meg annyira, mint vártam, de még így is ütős volt a befejezés. A legutolsó oldallal nem vagyok teljesen kibékülve. Miért kellett így lezárni ezt a történetet?
A könyv magyar kiadásával sem vagyok teljes mértékben elégedett. De nézzük a részleteket. Megnyert magának a borító egyedi kivitelezése és ötletessége. A fordítást jónak találtam, betűhibát se nagyon fedeztem fel a könyvben. Problémám a kötéssel van. Bármennyire is vigyáztam az olvasásnál, azt nem sikerült elérnem, hogy a gerinc ne törjön meg. Ezt a jelenséget már többször tapasztaltam a kiadó könyveivel kapcsolatban.
Összességében egy nagyon jól megírt, kellően érdekfeszítő és érzelmekben is gazdag történetet olvashatunk. Nagyon ajánlom azoknak, akik szeretik a bíróságon, az ügyvédek világában játszódó történetet, mert ez a könyv hemzseg a nyomozóktól, ügyvédektől és az igazságszolgáltatás útvesztőitől. Ugyanakkor azok számára is kellemes kikapcsolódást nyújt, akiket inkább a nyomozás és a titkok érdekelnek. Örülök neki, hogy elolvastam a könyvet és bevallom, hogy kíváncsi lettem az író többi művére is. Szerintem sort fogok keríteni rájuk.


Pontszám: 8
Kiadó: Kelly
Kiadás éve: 2009 (?)
Sorozat: #1 International Bestseller
Eredeti cím: The Woods
Forrás: magánkönyvtár, vásárlása
Az író magyarul megjelent további művei: Senkinek egy szót se, Az ördög játszótere, Dermesztő csend, Vér a véremből

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons