Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. január 8., vasárnap

Åsa Schwarz - Nefilim

Gyilkosságok, környezetszennyezés és bukott angyalok

Két dolog miatt akartam nagyon elolvasni ezt a könyvet. Az egyik, hogy mindig is érdeklődtem az angyalok, a nefilimek és az ősi titkokat felfedő mítoszok, regék után. A másik ok, hogy a könyvet az Egmont kiadó jelentette meg az EGMONT MYZT sorozaton belül.
Nem volt egyszerű helyzetben a kiadó, mert a sorozat első három kötetével (Jean-Christophe Grangé könyvei: Bíbor folyók, Farkasok birodalma, A lelkek erdeje) elég magas mércét állított fel.
Amikor a kezembe vettem a könyvet, akkor az első meglepetés az volt, hogy elég vékonyka, mindössze 230 oldal, ráadásként pedig elég nagy betűvel és tágas sorközökkel szedve. Sebaj, gondoltam, a könyv ettől függetlenül még lehet nagyon jó.
A helyszín Svédország, közelebbről pedig Stockholm. Nova 19 éves, Greenpeace aktivista, akinek kitűzött célja a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és az emberek figyelemének felhívása a levegőszennyezésre. Aktivistaként végzett „munkája” ártalmatlan, nem jár anyagi károkkal, csak figyelemfelhívás az egész. Amikor azonban betör az egyik környezetszennyező cég vezetőjének lakásába, hogy feliratokat fessen fel, felfedezi, hogy a cégvezető és a felesége halott. Brutálisan meggyilkolták őket. Nova elmenekül a helyszínről, de sajnos nyomokat hagy maga után és a gyanú nagyon hamar rá terelődik.
Még egy veszteség sújtja Novát, édesanyja nemrégiben halt meg egy súlyos balesetben. A rendőrség szerint öngyilkosság történt, de Nova ezt nem hiszi el. Merő véletlen, hogy a nyomozást mindkét esetben Amanda, az egyik legjobb nyomozó vezeti a vizsgálatot.
Nova különös dolgokra lesz figyelmes a lakásában, ahol korábban az édesanyjával lakott. Történik néhány titokzatos dolog. A saját problémái még meg sem oldódtak, amikor a rendőrség is rászáll és menekülnie, bujkálnia kell, miközben próbál rájönni az egyre sokasodó titkokra és kérdésekre.
A könyv érdekes kriminek indul, brutális és egyedi módon kivitelezett gyilkosságokkal, a környezetszennyezés aktuális problémáival, aztán kap egy kis misztikus felhangot, amikor kiderül, hogyan kapcsolódnak a nefilimek a történetbe.
A krimi és a misztikum külön-külön is nyerő a számomra, de együtt mindenképp. Talán ezért is ért kicsit csalódásként, hogy a könyv nem azt a szintet hozta, amire számítottam. A sorozat korábbi kötetei alapján magasabb színvonalra és lényegesen jobb kidolgozottságra számítottam. A gyilkosságok olyan fontos szerepet játszottak a történet szempontjából, hogy megdöbbentett, amikor csak ennyit foglalkozik velük az írónő. További feszültségkeltésként fel lehetett volna használni és ezzel egy feszültebb, titokzatosabb hangulatú regény lett volna a végeredmény. Lehet, hogy az írónő sok mindent tud a hackerekről, de nem hiszem, hogy olyan sokat tud a rendőrség munkájáról. Nagyon remélem, hogy a svéd rendőrség és az egyik legjobb nyomozójuk ennél azért talpraesettebb és kevésbé szemellenzős. Az, hogy egy 19 éves lány ennyire az orránál fogva tudja vezetni a rendőrséget, elég dühítő és hiteltelen. A környezetvédelem és a levegőszennyezés valós probléma, ezt mindannyian tudjuk, de nagyon durvának tartom, hogy Nova és a társai mindent a szén-dioxid kibocsátás szempontjából néznek. Ez még nem is jelentene gondot, mert van némi fogalmam arról, hogy hogyan viselkednek az igazán elhivatott zöldek. A bosszantó az volt, hogy közben használták a technikát, a tömegközlekedést, a legújabb találmányokat, amelyeknek létrejöttét és üzemeltetését azok a cégek hozták létre vagy biztosítják, amelyek ellen a legjobban tiltakoznak. Ugyanez vonatkozik a nefilimekre is, ők sem vetik meg, sőt szeretik a luxust, pedig pont az ellenkező állapot elérése a céljuk, egy olyan világ létrehozása, ahol mindezek már nem léteznek.
Összességében a könyv tetszett, bár nem találtam olyan kidolgozottnak és érdekfeszítőnek, mint amilyenre számítottam. Sok kérdésre választ kapunk a könyv végén és a történet is kereknek tűnik a lezárással. Azonban van még jó pár kérdés, ami nyitva maradt, és amire még választ szeretnénk kapni. A történet nyitva áll a folytatásra, ami már meg is jelent, mint tudjuk. Nova múltja, amit eddig eltitkoltak előle még sok kérdést fog felvetni. Remélem, hogy a következő kötetben ezekre is választ kapunk. Amanda is fontos szereplőként van jelen a könyvben és úgy gondolom, hogy nem búcsúzunk még el tőle. A nefilimek világába pedig még csak belepillantottunk, még csak körvonalazódott a világuk és a céljaik. Bár csalódtam egy picit ebben a kötetben, de kíváncsi vagyok a folytatásra, ami már itt van a polcomon és már bele is kezdtem. A krimit és a misztikumot szeretőknek mindenképp érdemes elolvasni ezt a kötetet.

Pontszám: 7
Kiadó: EGMONT
Sorozat: EGMONT MYZT
Kiadás éve: 2011.
Folytatás: Halott angyal
Forrás: magánkönyvtár, vásárlás

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons