Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. június 10., vasárnap

Élménybeszámoló: 83. Ünnepi Könyvhét

Az Ünnepi Könyvhét és programjai számomra mindig is amolyan messziről, irígykedve figyelt események voltak. Lakóhelyem és a főváros távolsága olyannak tűnt, akár a világ két fele. És még ha ezt a távolságot le is győzöm, mert azért ez nem lehetetlen vállalkozás, akkor is mit kezdek ott egyedül egész nap. Hiszen barangolni, vásárolni vagy akár csak eltévedni is társaságban a legjobb. 
Az idén végre megtört a jég. Köszönhetem ezt a moly.hu oldalnak és a molyok közösségének is, mert egyre inkább találkozni szerettem volna velük. Először február környékén fogalmazódott meg bennem, hogy menni kellene a Könyvhétre, majd sikerült meggyőznöm két, szintén molyos barátnőmet, @Agathát és @borgát is. 
Most pedig nézzük a nap eseményeit. remélem, hogy minden eszembe fog jutni. Korai ébredést követően korai indulással (6-kor már léptem ki az ajtón) kezdtünk neki a napnak. Közel 3 és fél órányi utazást követően megérkeztünk a Vörösmarty térre. Első utunk az Agave Könyvek standjához vezetett, addig nem is voltunk hajlandóak másfelé szétnézni. A kötelező vásárlásokat már csütörtökön, egy külön utamon lerendeztem, ezért most "csak" könyvjelző begyűjtés és az akciós könyvek közötti válogatás és vásárlás volt soron. Majd elindultunk a többi standon. Lényeges megálló volt az Ad Astra Kiadó standja, ahol Kleinheincz Csilla és Sánta Kira fogadott minket kedves szavakkal. Beszélgettünk kicsit a megjelent és várhatóan kiadásra kerülő regényekről, további tervekről. Kaptunk is pár infót. Annyit elárulhatok, hogy a kiadótól további jó könyvekre számíthatunk még az idén.
Meglepetéssel is készültem, mert a hátizsákomban ott lapultak az Ólomerdő és a Város két fül között című regények. Csilla nem utasította vissza a dedikálásra irányuló kérésemet. Sőt, még Kirát is bemutatta nekünk és az Ólomerdőbe, illetve Gaura Ágnes Vámpírok múzsája című könyvébe is kaptam tőle, mint a borítógrafikát készítőtől dedikálást. Hálásan köszönöm mindkettőjüknek! Nagy örömet szereztek nekem. Bevállalták a csomagjaink megőrzését is, amiért külön hálás volt a triónk. Továbbhaladtunk a 11 órás molytalálkozóra, ahol @Gabye és @Jeffi képezte az alapot, majd csatlakoztunk hozzájuk. Ez találkozó volt a találkozón belül, mert már korábban leegyeztettük az ismerkedésünket, de a nagy esemény jó alkalmat és időpontot adott nekünk. Még egy molyt hiányoltam, @Szirmocskát. Nem kevés hangerővel ki is nyilvánítottam a véleményem és már kaptam is elő a telefont, hogy felhívjam, amikor megszólalt a sorból, hogy ha őt keresem, akkor itt van. Persze, hogy nem vettem észre, nem tette fel a kitűzőjét. De legalább nem várta meg, hogy felhívjam. Bár utólag már bánja ezt az elhamarkodott lépést. :)
balról: @Gabye, @Jeffi,
@borga és @Agatha
@Gabye és @Jeffi elindultak a Fable dedikálásra, mi pedig nekiindultunk a standoknak és a könyvvadászatoknak. Kb. egy óra múlva Gabye telefonált, hogy lecsökkentették a dedikálható könyvek mennyiségét és szüksége lenne erősítésre, mert nem tudják tartani a kitűzött célt. Kellő időben meg is jelentünk a helyszínen és elfoglaltuk a helyeinket. Minden elismerésem a többi sorban állóé, hogy nem verte ki a balhét az akció miatt. Külön gondot jelentett, hogy ki is vagyok, kinek kell, hogy dedikálják a könyvet. Hát igen, a bérdedikálás nehézségei. :) De megoldottuk. A sorból szabadulva mi, megfáradt barangolók leültünk megpihenni, koffein készletet feltölteni. Az eddig sorban álló molyok pedig nekiindultak nézelődni, vásárolni. @Szirmocska közben elköszönt tőlünk, mert más tennivalói is akadtak még a napra. A nézelődésből visszatérve a molyok ugyanott találtak minket, ahol hagytak. Még egy kis nézelődés, egymás lelkes keresése (mert öt moly közül biztos, hogy keresni kellett legalább egyet a tömegben) után éhségünk csillapítása és egy kis ücsörgés érdekében betévedtünk a Burger Kingbe.
László Zoltán dedikál
Kissé megpihenve újra nekiindultunk a nézelődésnek. Du. 4-től és 5-től dedikálásokra kellett mennünk. Még egyszer meglátogattuk  az Ad Astra Kiadó standját. Elköszöntünk Csillától és Kirától, készítettem kis csoportunkról egy fényképet, felmarkoltuk a csomagjainkat. Gabye és @Jeffi indultak volna már haza, ezért átvállaltam @Jeffitől, hogy @Nita_Könyvgalaxisnak, valamint @ppayternek szánt könyveket átadom az illetékeseknek. Tudtam ugyanis, hogy mindketten jönnek  a Brandon Hackett dedikálásra.
16 órakor már a Galaktika standjánál voltam és a László Zoltán dedikálásra vártam. Az író Nagate című könyve kifejezetten ebből a célból utazott fel velem az eseményre. Éppen László Zoli egyik könyvét nézegettem és feltettem egy kérdést a kiadó munkatársának, aki tovább hárította a kérdésemet az író felé, aki pontosan mellettem állt. Beszélgettünk egy kicsit, majd elfoglalta a helyét az asztalnál, felkészülve a rohamra. Zolit is nagyon szimpatikusnak találtam. Két könyvét (A keringés, Nulla pont) vásároltam meg ott helyben, így összesen három kötet dedikálására tartottam igényt. Meg is kaptam mindháromba az aláírást. Kérdezgettem a szerzőt további terveiről. Annyit árult el, hogy készül a következő könyve, amelynek népmesei hangulatú, ihletésű témája lesz és elképzelhetően jövőre számíthatunk a megjelenésére. Már alig várom. :)

Markovics Botond
(Brandon Hackett) dedikál
17 órától az Agave Könyvek standja előtt dedikálta Brandon Hackett (Markovics Botond) Az ember könyve című művét. Miután szeretem Botond könyveit, ezért itt is kötelező volt részt vennem. A poszthumán döntés című könyvét már olvastam, kritikát is írtam róla, amely az szerző blogján is feltűnt. A dediklásra három könyvvel is készültem. @flynn is ott ült a dedikálós asztalnál. Megnyugtatott, hogy nincs limit, mind a három könyvet dedikáltathatom. Amikor végre a szerző elé kerültem kérdezte, hogy kinek dedikálja. Ráböktem a nicknevemre, erre szélesen mosolygott rám, hogy én vagyok az, aki nemrég értékelést írt a könyvéről. A következő mosolyt azért kaptam, mert három könyv is volt a kezemben. Mindháromba került pár kedves szó és aláírás is. Megnyugtattam, hogy hamarosan Az ember könyvéről is lesz értékelésem. Ezért  egy újabb mosoly lett a jutalmam. Botondot is nagyon kedvesnek és közvetlennek találtam.
Már csak a bevállalt postás teendőimnek kellett eleget tennem. @ppayter megadta a személyleírását és sikerült is felfedeznem a dedikálásra várók sorában. Kezébe nyomtam a könyveit, majd beszélgettünk még egy kicsit. Némiképp meglepődtem, mert nem gondoltam, hogy ilyen fiatal. Kölcsönösen biztosítottuk egymást, hogy olvassuk a másik blogját, mert hasonló könyveket szoktunk olvasni. Bár én néha kitekingetek a nőiesebb műfaj felé is, de egyébként tényleg sok azonos könyvet olvasunk. Az volt a baj, hogy sietett, mert akkor biztos, hogy többet beszélgettünk volna. Nagyon örülök neki, hogy összefutottunk. Közben már ott állt a sorban @Nita_Könyvgalaxis, aki a dedikálást követően ugrott is a nyakamba. Nagyon vártuk már ezt a találkozást, csak sajnos már nem sok időnk maradt. De Nita megígérte, hogy ellátogat majd Miskolcra is. Az Agave standja előtt állva összetalálkoztunk még @vicomte és @Amadea molyokkal. Nekik is nagyon megörültem.
A nap eseményei és a találkozások némiképp összemosódnak, de biztos, hogy találkoztunk még @flynn, @amnaen, @Sztimi53, @Sister, @Szilmariel, @Brena, @Jean, @Algernon, @MFKata és @Mazsidrazsi molyokkal, meg még sok mindenki mással, akinek a neve és az arca összemosódik bennem.
Du. fél 6 után nem sokkal elköszöntünk mindenkitől és elindultunk a vasútállomásra, mert még várt ránk egy kicsit több, mint 3 órás utazás. A nap végén a korona az volt, hogy a vasútállomásról hazafelé még várt ránk @borgával egy kb. 20-30 perces séta. Megfáradt lábaink utolsó aznapi megpróbáltatásaként. Hab a tortán, hogy a vihar is akkor ért haza, mint mi. Megszerzett kincseinket tehát az eső is veszélyeztette. Szerencsére nem történt semmi kár drága könyveinkben. Este tíz előtt nem sokkal sikerült belépnem az ajtón. Hosszú és élménydús nap állt mögöttem.
Nagyon örültem, hogy ott voltam a könyvhéten. Rengeteg élményben volt részem. Most ezekből az élményekből és a beszerzett könyvekből fogok élni egy jó ideig. A dedikálások külön élményt nyújtottak. Készítettem is egy polcot az ilyen könyveimnek. Könyvheti vásárlásaim során összesen 14 könyvvel lettem gazdagabb. Most már csak az olvasások vannak hátra.
Némiképp hosszúra sikerült a bejegyzés, mert rengeteg volt az élmény. Nagyon örültem minden molynak, akivel találkoztam. Jó volt arcokat kapcsolni a nevekhez. Kellemes meglepetések értek a dedikálásoknál. Minden szerzőt, akivel megismerkedtem a tegnapi nap folyamán, nagyon kedvesnek és közvetlennek találtam. Ugyanez vonatkozik a molyokra is. Már most elhatároztam, hogy a következő könyvhétre is fel akarok menni. Remélem, hogy sikerül majd eljutnom. 

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Nyugodtan mondd meg, hogy öreges stílusban írom a blogot :P Legközelebb próbálok majd jobban ráérni :)

Shanara írta...

Hé, ne forgasd ki a szavaimat! :) Nem öreges stílusban írod a blogod, hanem jó kritikai és elemző érzékkel. Ezért gondoltam arra,hogy valamivel idősebb vagy. De csak valamennyivel és nem öreg, mint az országút. :P
Úgy néz ki, hogy érik a jövő évi könyvhét is. Akkor majd előre egyeztetünk. Vagy ki tudja, hogy mi történik majd addig, amire fel akarok (akarunk) ruccanni. :D

Nita írta...

Nagyooon örülök, hogy sikerült találkozni, és az ígéretemet be fogom váltani, reszkess Miskolc. :D

Shanara írta...

Miskolc tárt karokkal várja a látogatásod!!! És szavadon fogunk fogni, ezért ne halogasd sokáig a látogatást. :DD

Unknown írta...

Oké :D

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons