Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. május 15., szerda

Ünnepi Könyvhét 2013: Az Ad Astra Kiadó könyvheti megjelenései

Csak, hogy senki se felejtse el: a 83. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok 2013. június 6-10. között kerül megrendezésre.


A múlt héten az Agave Könyvek könyvheti újdonságaival jelentkeztem, de azért vannak még kiadók, akik már elárulták, hogy milyen új kiadványokkal jelennek meg a könyvhéten. Következzék ebben a bejegyzésben a tavalyi évben debütáló és a sci-fi olvasók egyik kedvencévé váló Ad Astra Kiadó könyvheti kínálata.


Jane Roberts: Jessie Lamb testamentuma

Asszonyok és lányok milliói halnak meg, amikor egy terhes nőket támadó vírus elszabadul, és az emberiség sorsa is kockán forog. Isten keze, vagy a tudósok hibája? Az emberi sötétség és pusztítás gyümölcse? Jessie Lamb egy hétköznapi kamaszlány különleges körülmények között: miközben világa összeomlik, idealizmusa és bátorsága arra sarkallja, hogy megtegye a szükséges, hősies lépést, és hozzájáruljon az emberiség megmentéséhez. Vajon Jessie valóban hős? Vagy, ahogy az apja tart tőle, könnyen befolyásolható csitri, aki fel sem fogja tettei következményét? A Jessie Lamb testamentuma a közeljövő, biológiai terrorizmus által visszavonhatatlanul megváltozott világát mutatja meg, és egy rendkívüli fiatal lány döntésének folyamatát, aki a gyermekkorból kilépve azért küzd, hogy az élete – és talán a halála – értelmet nyerjen. A Jessie Lamb testamentuma 2012-ben elnyerte az Arthur C. Clarke-díjat és jelölték a Man Booker-díjra.


(Az első pillantás: beleszerettem a borítóba, ami egyszerűen csodás és lehengerlő. A szerelem elmélyülésére került sor a fülszöveg elolvasását követően, mert határozottan kíváncsivá tett, amit abban olvastam. Ha valaki most feltenné a nagy kérdést, akkor arra csak egy válaszom létezik: "Igen, akarom!" Remélem, hogy a közös élmény megfelel majd az elvárásaimnak. Kiderül, amit magaménak tudhatom a drágámat és elmélyülhetek a mélységeiben.)  

Lőrinczy Judit: Ingókövek

Sztálingrádot elátkozta a neve. A németek és szovjetek több százezer áldozatot követelő csatájáról mindenki hallott már – ám a másik, melyet a város és a halál vívnak egymással, évszázadok óta folyik, és mind a győzelem, mind a vereség lelkekbe kerül… Wilhelm Galler, a magányos mesterlövész életre kelő szobrok és különös látomások között bolyong a néptelen városban; Wolfgang Lindt hadnagy a lelkét elemésztő emlékek elől menekülne, ám Sztálingrád nem ereszti; Galina, a pilótanő a Volga túlsó partjáról száll az elátkozott vidék fölé; a sztálingrádi Vaszilij pedig ismeretlenné vált utcákon kísérti a sorsot – és próbálja lefizetni a végzetét. Négy ember, szembenálló felek, akiket azonban mégis összeköt a közös sors és a láthatatlan gúzs, amelyet Sztálingrád font köréjük.

(Vitathatatlan a borító lehengerlő hatása. Ebben az esetben is. Csábít a magyar szerző, aki elsőként kerülhetett be a kiadó illusztris külföldi szerzői közé. Nincs kifogásom a történet ellen sem, de az egyetlen ami nem csábít az a történelmi kor, amelyben játszódik. Mániákusan menekülök a világháborúban játszódó történetektől és magától a korszaktól. Sajnos pont ez lesz az, ami miatt nem valószínű, hogy meg fogok ismerkedni ezzel a könyvvel. De remélem, hogy sokaknak tetszeni fog.)

Ray Kurtzweil: A szingularitás küszöbén

A szingularitás korában intelligenciánk egyre inkább nem biológiai alapokra kerül át, és billiószor hatékonyabb lesz, mint manapság. Új civilizáció hajnalán járunk, amely lehetővé teszi, hogy meghaladjuk biológiai korlátainkat és megsokszorozzuk kreativitásunkat. Ray Kurzweil, a Google fejlesztési igazgatója évtizedek óta a technológia jövőben játszott szerepének legnagyobb tisztelettel övezett és legprovokatívabb vizsgálója. Régóta hirdeti, hogy a számítógépek hamarosan elérik a legmagasabb emberi intelligencia szintjét, A szingularitás küszöbén című könyvében pedig szemlélteti a feltartóztathatatlan evolúciós folyamat következő lépését: az ember és a gép összeolvadását, ahol az agyunkba ágyazott tudás- és képességbázis az általunk létrehozott eszközök jóval nagyobb kapacitásával, sebességével és információmegosztó képességével ötvöződik.


(Érdekes? Mindenképp. Szeretném-e olvasni, illetve a polcomra helyezni? Még nem döntöttem el. De határozottan érdekel, hogy milyen is lehet a felépítése belülről. Mindenképpen bele fogok olvasni.)

Paolo Bacigalupi: Hajóbontók
Húsbavágóan kegyetlen kaland a jövő világában, ahol az olaj ritka kincs, ám a hűség még annál is ritkább. A Mexikói-öböl partján megfeneklett olajszállító tartályhajókat bontanak alkotóelemeikre az elkeseredett szegények. Egy kamaszfiú, Vézna a könnyűbrigádban dolgozik, és rézkábelek után kutat a roncsok gyomrában, hogy teljesíthesse a kvótát. Amikor azonban egy hurrikánt követően a szerencse egy léket kapott luxushajót vet az útjába, Vézna élete legfontosabb döntése elé kerül: fossza ki a hajót, vagy mentse meg az egyetlen túlélőt, egy gyönyörű és dúsgazdag lányt, aki talán egy jobb élethez vezetheti el… ha sikerül megmenekülniük az üldözőik elől. A Hajóbontók 2011-ben elnyerte a Michael L. Printz-díjat és a legjobb ifjúsági regénynek járó Locus-díjat, valamint 2010-ben jelölték az Andre Norton-díjra.


(Nagyon érdekel ez a könyv! Mindenképpen olvasni és birtokolni  szeretném. Várólistára vele! :D)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons