Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. május 7., kedd

Ünnepi Könyvhét 2013: Az Agave Könyvek könyvheti megjelenései

Gondolom az már senki számára nem jelent újdonságot, hogy idén a 83. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok 2013. június 6-10. között kerül megrendezésre.
A kiadók mindig sok újdonsággal készülnek a könyvhétre és lassan már elkezdtek napvilágra kerülni a könyvcímek, borítók és tartalmak is.

Nézzük első körben az Agave Könyvek Kiadó idei évre tervezett könyvheti megjelenéseit, amelynek jellemzője a széles műfaji kínálat, valamint a címek és a tartalmak mögött - a kiadótól megszokott módon - nagyon jó könyveket sejtek. Hármat mindenképpen a polcomon akarok tudni. Melyek is a várható megjelenések?


László Zoltán: Egyszervolt
A hatvani születésű, ám régóta Budapesten élő László Zoltán nem új szerző: az 1990-es évek legvége óta jelennek meg írásai, a 2000-es években pedig négy regénye is napvilágot látott a sci-fi és urban fantasy zsánerein belül. A Könyvhéten érkező Egyszervolt az eddigi legkiforrottabb, legambíciózusabb műve: a magyar népmesék ismert figurái elevenednek meg napjaink Budapestjében egy lebilincselően izgalmas történetben. Többek közt iratmániás hétfejű sárkányok, parlamenti képviselőket manipuláló óriások és a rettenetes kis gömböc jelenik meg egyik napról a másikra egy patológiai osztályon dolgozó fiatal férfi életében, aki emiatt ködös múltja és gyermekkora felfedezésére indul, a kalandját ráadásul tudományos fantasztikus utalások és legalább két potenciális barátnő kíséri.

Van pár kedvenc magyar íróm és büszkén jelentem ki, hogy László Zoltán köztük van. Az idén már két regényét olvastam el, az egyiket újra, a másikat első alkalommal. Még egy olvasatlan könyve hever  a polcomon, amire az idén még sort akarok keríteni. És persze, hogy érdekel ez a kötet is. A fülszövege alapján csudajó történet lehet. És ismerve Zoli stílusát...  Kosárba vele! Már alig várom, hogy megjelenjen. :)


Scott Turow: Ártatlan 
A márciusban kiadott Ártatlanságra ítélve után Scott Turow a regény közvetlen folytatásában, húsz évvel az eredeti történet után tér vissza Rusty Sabich-hez, Kindle megyébe. Két évtizede Tommy Molto azzal vádolta ügyész kollégáját, Rusty Sabich-et, hogy megölte egykori szeretőjét, és Rusty, a vád képviselője egyszerre a vádlottak padján találta magát. Rustyt végül tisztázták, de a világrengető tárgyalásba kis híján mindkét férfi belerokkant. Moltót meghurcolták, és noha Rusty visszakapta a karrierjét, annál sokkal jelentősebb veszteségeket szenvedett. 

A jelenben a hatvan éves Rusty, a fellebbviteli bíróság elnöke újabb rémálomra ébred. A felesége, Barbara gyanús körülmények között elhalálozik, és megint ő az első számú gyanúsított. Újra összefog hát karizmatikus védőügyvédjével, Sandy Sternnel, hogy a fiát, Natet meggyőzze ártatlanságáról. De vajon mit titkol előlük a fiú? Bombasztikus tárgyalás veszi kezdetét, melynek során nemcsak napvilágra kerül minden hazugság, féltékenység, bosszúvágy és az emberi lélek legsötétebb oldala, hanem Rusty Sabich és Tommy Molto egyszer s mindenkorra pontot tehet az igazság nevében vívott küzdelmére. 

Scott Turow 2010-es regénye méltó folytatása az 1986-ban írt első résznek: bírósági jelenetei, szereplői és a jellemábrázolás a jogi krimik csúcsára helyezik az Ártatlant.

Nem is olyan régen olvastam az író előző könyvét, az előzményként szolgáló Ártatlanságra ítélve című regényt, amelyet nagyon szerettem, a folytatásnak, illetve az ennyire gyors magyar megjelenésnek pedig csak örülni tudok. Az előzménykötet nem volt egyszerű olvasmány, de fergeteges élményt jelentett a számomra. Remélem, hogy az Ártatlan is hasonló olvasási élményt fog nyújtani. 


M. C. Scott: Róma - a király eljövetele  (A Róma-sorozat 2. része)
Kr. u. 65: Sebastos Pantera, Néró császár kéme, mindennél veszélyesebb küldetést vállal. Magányos vadászként, alig néhány emberben bízva kell felkutatnia és a szigorú igazságszolgáltatás elé állítania a Római Birodalom legveszedelmesebb emberét. Az ellenfele nem más, mint Szaulosz, akinek lelkét személyes természetű gyűlölködések és hamis hitek gyötrik. Szaulosz, aki most egy egész római provincia elpusztítását tűzi ki célul. A rendkívül éles elméjű, irgalmat nem ismerő embert egyedül a teljes győzelemről elképzelt víziója vezérli - nem törődve azzal, hogy hány ember halálát, és mekkora pusztítást hozna magával egy ilyen hadjárat. Kettejük között áll a berber Iksahra, a vadász. Szépséges és halálosan veszélyes nő, akinek el kell döntenie, ki mellé álljon, ha meg akarja bosszulni az apja halálát. A véres harcot egy királyi város palotája és egy sivatagi sziklaerőd falai között kell megvívni a két embernek, akik mindent megnyerhetnek -- és egy királyságot veszíthetnek el... 

M. C. Scott Róma-sorozatának a második része ugyanazokat az izgalmakat, fergeteges akciójeleneteket és okosan felépített történetet ígéri, mint A római kém. 

Ugyan nem olvastam a sorozat első részét, de a kiadását igényesnek és gyönyörűnek találtam és sokan mondtak jókat róla. Aki szereti a történelmi regényeke vagy kedvelte az előzmény regényt, szerintem ebben a kötetben sem fog csalódni.


John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről 
50. évfordulós ünnepi kiadás 
Amikor Alec Leames utolsó ügynökét is megölik Kelet-Németországban, a kémet visszahívják Londonba. Leames úgy hiszi, annyi hosszú, sötét és jeges év után végre bejöhet a hidegről. Ám Kontroll, a brit hírszerzés feje mindenáron térdre akarja kényszeríteni a kelet-német kémszervezetet. Terve megvalósításához Leames-re van szüksége, a kémre, akit még egyszer, utoljára visszaküld a hidegbe... 

John le Carré regényét világszerte a kortárs angol irodalom egyik legnagyszerűbb alkotásaként tartják nyilván. A kiadó a regényt megjelenése 50. évfordulója alkalmából Falvay Mihály klasszikus fordításában adja közre ismét. A kötet ezen felül tartalmazza még a szerző két új írását is: az egyiket a nagy sikerű film létrejötte kapcsán írta, a másikat pedig annak alkalmából, hogy a regény fél évszázada jelent meg és vált a műfaj talán legnagyobb klasszikusává.

A műfajteremtő regényt 50 évvel ezelőtt adták ki; a kiadó a saját, korábbi kiadását egy exkluzív elő- és utószóval egészítette most ki. Fontos megemlíteni, hogy megmaradt a kötet régi, 2480 forintos ára, így tökéletes kezdés lehet mindenkinek, aki még nem olvasott le Carrétól, de már tervezi egy ideje.


Laurell K. Hamilton: Ezüstgolyó (Az Anita Blake-sorozat 19. része)
Anita Blake élete lecsendesedett, majdnem normális hétköznapjait éli St. Louis-ban - már amennyire normális hétköznapokat élhet egy hivatásos vámpírhóhér és szövetségi rendőrbíró -, amikor egy vámpír a múltból bejelentkezik. Minden Sötétségek Anyját elméletileg elpusztította egy robbantásos merénylet. Ugyanakkor hogyan lehetséges elpusztítani egy vámpírt, aki megteremtette magukat a vámpírokat? Meg lehet ölni egy istent? Eddig nem sikerült, és most ez az isten, pontosabban istennő, úgy érzi, eljött a nap, hogy végre hatalmába kerítse Anitát és Amerika összes vámpírját. Minden Sötétségek Anyjának tetteit az vezeti, hogy szentül hiszi: Jean-Claude, Anita és a vérfarkas Richard Zeeman triumvirátusa elegendő hatalmat ruházhatna rá, hogy ismét testet ölthessen, és megvethesse lábát az Új Világban. Csakhogy a test, amire a fogát feni, már foglalt...

Az Anita Blake sorozat már egy ideje az életem szerves részét képezi és minden könyvhét alkalmával lelkesen várom az új rész megjelenését, még akkor is, ha az új részek nyújtotta élmény már meg sem közelíti az első részek olvasásakor átélt izgalmakat és színvonalat. De sorozat csak hibátlanul sorakozhat a polcon és egyébként is kell és kész! :)


A KÖNYVHÉTEN TÚL

Most biztos sokan érzik azt, hogy valami hiányzik a kiadó könyvheti listájából. Az érzésük nem véletlen, hiszen a könyvhét általában magával hozza egy Neil Gaiman regény megjelenését. Nos, idén nem jelenik meg kötet az írótól a könyvhétre, de a külföldi megjelenéssel egy időben, azaz június 18-án kerül a boltokba az író új regénye, az Óceán az út végén.

AMIKOR EGY EMLÉK FELENGED, A MÚLT SZIVÁROG KI BELŐLE 
Mit tehet egy hétéves fiú, ha az addig nyugodt, vidéki életet megzavarja valami, ami nagyobb nemcsak nála, de az általa ismert felnőtteknél, sőt az általa ismert világnál is? Ami a világon túlról jött? Hirtelen elszakad a saját családjától, és egyetlen hely van ahová mehet, egy ház a földút végén. Ebben a házban három nő lakik, három nemzedék, nagymama, anya és lánya, akik sokat láttak és még többet tudnak. Ismerik a titkos utakat és lebegő járatokat, értik a halk szavakat és a néma igéket, jártak a földeken innen és a vizeken túl. Ők segíthetnek, csakhogy mint mindennek, a segítségnek ára van. 
Neil Gaiman új regénye a gyermekkor varázslatát mutatja a felnőttlét karcos szemüvegén át, az ártatlanság elvesztését a tapasztalat párás tükrében, hírnevéhez méltóan egy olyan történetben, amely semmihez sem hasonlít.

2 megjegyzés:

zsorzsi írta...

Láttad, hogy jön az új Moning is a könyvhétre?

Shanara írta...

Láttam. :) De az egy másik bejegyzés témája lesz. :)

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons