Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. augusztus 18., vasárnap

J. L. Armentrout (J. Lynn): Vetkőzik a tanú (Gamble testvérek 1.)

A könyvnek és nekem közös történetem van, amelyet egyesek ugyan magyarázkodásnak vesznek, de én magam kíváncsiságként és még inkább tényként kezelem. :) A szerző másik regénye, az Obszidián, amely egy sorozat első kötete és egyben YA történet teljes mértékben elvarázsolt és levett a lábamról. Annyira, hogy bár a jelenkori, mindenféle paranormális behatás nélküli romantika nem igazán az én műfajom, de nem hagyott nyugodni a gondolat és az olvasás lehetősége. Úgy gondoltam, hogy ha a fiataloknak szóló műfajban olyan élvezetes és pezsgő írást tudott letenni a szerző az asztalra, akkor a felnőtteknek szóló szakaszban, ahol ugye nincsenek mindenféle testi és cselekménybeli korlátozások biztosan még élvezetesebbet fog alkotni. Ugyan innen-onnan összeszedtem már egy-két véleményt, értékelések bizonyos morzsáit, de továbbra is úgy éreztem, hogy ki kell alakítanom a saját véleményem, ehhez pedig mindenképpen szükséges a mű ismerete. A szerencse rám mosolygott, mert SzAngelikának köszönhetően kézbe vehettem "megszállottságom" tárgyát. Köszi, Angi! :)

A Daniels és a Gamble gyerekek együtt nőnek fel, igazi haverok és barátságuk felnőtt korukban sem foszlik semmivé. Csakhogy az egyik Daniels gyerek lány és tini kora óta bele van esve a bátyja legjobb barátjába, a legfiatalabb Gamble fiúba, Chase-be. Nagykorúságának első éjszakáján Madison szó szerint felkínálja magát a férfinak, aki először elfogadja a közeledését, majd hirtelen elutasítja. Az esetet követően Madison próbálja kerülni a férfit, de mindenhol beleütközik egyébként nem kifejezetten észrevehetetlen személyébe. Most pedig a bátyja esküvőre készül és míg ő a menyasszony, addig Chase a vőlegény tanúja, tehát mindenképpen egymás közelében lesznek. A megpróbáltatásokat tovább tetőzi, hogy a szobafoglalások összekeveredtek, amelynek következményeként Madison és Chase két éjszakát ugyanabban a bungalóban, egymás társaságában kénytelen eltölteni.

Az első döbbenetet az okozta, hogy a könyv nagyon vékony, talán helyesebb lenne a könyvecske kifejezést használni, mert az jobban illik a kiadványhoz. Ha a betűméretet lecsökkentjük, a sortávokat kisebbre vesszük és más kötést adunk neki, akkor bizony a teljes szöveg terjedelemre nem lenne nagyobb, mint bizonyos női nevek alatt futó, inkább füzetecske, mint könyv formájú sorozatok példányai. No és a történet? Hát bizony az sem éppen kimagasló, színvonalban is hasonló, mint a már emlegetett füzetecskék történetei, de legalább olvasmányos.

A várható cselekmény már az elején sem tűnt bonyolultnak, de ettől persze a történet még lehet szórakoztató, élvezetes és bizonyos szempontból egyedi is. Tisztában voltam vele, hogy az írónő képes a főszereplői közreműködésével lenyűgöző szócsatákat, akár egész cívódó "háborúkat" is kirobbantani. A szituáció tehát adott: a véletlenek összjátékának hatásaként a két fiatal, akik még maguknak sem képesek bevallani a másik iránti érzelmüket, összezárva, egymás közelében töltenek több napot. A végeredmény nem kérdéses, mi több, eléggé nyilvánvaló, mindössze annyi maradt a kérdés, hogy hőseink miként jutnak el a célig, hányszor botlanak meg a saját lábukban, esnek a saját csapdájukba vagy éppen értik félre az ellenkező nem reakcióit. Bevallom, megfordult a fejemben, hogy az az elkevert szobafoglalás talán nem is volt annyira véletlen, hanem leginkább a család tagjai keverték a lapokat és segítettek be a sorsnak.

Annak ellenére, hogy a történet szórakoztató, könnyen olvasható, sajnos nem nyújt semmi különlegeset, semmi egyedit, inkább sablonosnak mondanám. Az elvárásaim, miszerint pergő és kifejezetten élvezetes párbeszédeket olvashatok, a főszereplők között szikrázik, sőt - felnőtt tartalomra való hivatkozással - kifejezetten izzik a levegő, nem igazán teljesültek. Volt ugyan néhány dialógus, ahol sablonok mögül kibukkant az írónő korábban megismert stílusa, de ez sajnos nagyon kevésnek bizonyult. A Madison és Chase között fennálló se veled, se nélküled állapot sem éppen meglepő, ahogy az sem, hogy párosunk végső kétségbeesésében próbálja visszaidézni, amolyan mentőmellényként használni a hormonok dühöngése előtti időszakra jellemző barátságukat, amely természetesen nem működik.
"- Majd akkor megyek férjhez, ha te megnősülsz.
Chase idegesen fölnevetett. 
- Marhaság."
A könyv elején 18-as karika hívja fel a figyelmet arra, hogy a szöveget felnőtteknek szóló jelenetek tarkítják. Az érzéki tökéletes kifejezés, mert a szerző nem részletezi mindenre kiterjedően az ágyban játszódó eseményeket, a legtöbb esetben inkább csak sejteti a lényeget, ami természetesen inkább előnyére válik a történetnek, mint hátrányára.
"… két barátnak soha nem szabad átlépnie azt a láthatatlan határvonalat – legalábbis akkor, ha nem fogadták meg szentül, hogy utána a kerítést is megmásszák."
Nem voltam elragadtatva Chase személyétől. Testileg ugyan olyan képet festett róla a szerző, aki bizony megérne pár hét ajtócsapkodást, de sajnos szegény feje elég nehéz felfogású és leginkább későn érő típusnak mondanám. Néha kapartam a falat a gondolkodásától és az önsajnálatától, miszerint ő pont ugyanolyan típus, mint az apja, illetve neki nem szabad kikezdenie a legjobb barátja húgával, mert akkor örökre elveszti a bizalmát. Félelmetes, hogy mennyire vak mindenre, mennyire nem veszi figyelembe mások reakcióit.

Kifejezetten sajnálom, hogy nem volt részem abban az élményben, amire ettől a történettől számítottam. Összehasonlítva az írónő másik olvasott könyvével, azt kell mondjam, hogy nem egy nagy durranás. Gyorsan elolvastam, egynek jó volt, még nem tudom, hogy a következő Gamble fiú kalandja sorra kerül-e (a rövid történetben a testvéreknek nem jutott olyan szerep, amely felkeltette volna az érdeklődésem) és ha már J.L. Armentrout írásairól van szó, akkor inkább maradok a Luxen sorozat olvasásánál.
Mindenféle elvárások nélkül, szimpla romantikus történetként azonban könnyed olvasmány és ha éppen ilyenre van az ember lányának kedve, akkor akár tökéletes választás is lehet, mert nem kifejezetten a pozíciók és testgyakorlatok vannak a történet középpontjában, hanem a szereplők és teljesen normális érzelmeik. 

A könyvet nagyon köszönöm SzAngelikának, mert egyébként biztosan belehaltam volna, de leginkább erősen megviselt volna, ha nem olvashatom el. Így lényegesen kisebb volt az igénybevétel, a kíváncsiságom is megkapta a magáét és most viseli a következményeket. :)  




Pontszám: 5 pont
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 228 oldal
Teljes ár: 3.499,-
Eredeti cím: Tempting the best man
Sorozat: Gamble testvérek
A sorozat egyéb kötetei: Tempting the player (Vetkőzik a játékos)
A szerző egyéb regényei: Obszidián, Ónix, Opál
Forrás: kölcsönkért (SzAngelika)

2 megjegyzés:

lorypet írta...

Valaki elküldené nekem a 2 könyvet?Nagyon megköszönném
lorypet@citromail.hu

Shanara írta...

A blogot egyedül vezetem, így gondolom a "valaki" megszólítást gondolom nekem szántad.
Ha figyelmesen elolvasod a bejegyzést, akkor azt is láthatod, hogy a könyvet kölcsönbe kaptam. De ez a blog egyébként sem arról szól, hogy könyveket küldözgetek (soha nem tennék ilyet), hanem ezzel ellentétben könyveket ajánlok.
Ha olvasni szeretnéd, akkor kérlek más úton szerezd be a könyved és ne keress meg még egyszer ilyen kéréssel, mert automatikusan törölni fogom a hozzászólást!

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons