Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2018. július 2., hétfő

Várólista - 2018. június

Minek nevezzelek? Ezt a hónapot először is nagyon sűrűnek, kötelezettségek szempontjából túlzottan mozgalmasnak és kötöttnek, ebből következően olvasás és posztírás szempontjából eléggé időhiányosnak. Magamat pedig naívnak és balgának. Az előbbiek nem érdemelnek magyarázkodást, az utóbbiak viszont talán mégis: naív vagyok, mert azt hittem, hogy időben kész leszek a poszttal, balga pedig azért, mert amikor volt egy kis időm, akkor nem ezzel foglalkoztam - a rengeteg megjelenés ellenére sem. Az vesse rám az első követ, akinek nem esik néha jól az ejtőzés és a semmittevés. Nekem kifejezetten jól esett - már amikor volt rá lehetőségem. Éppen ezért csúszik most át július elejére ez a poszt, de attól még arról szól, amit a címe is hirdet: az érdeklődésemet felkeltő rengeteg júniusi megjelenésről és jobbnál-jobb kötetekről. Nézzük akkor a választékot kiadónkénti csoportosításban.

Az Agave Könyvek kiadó idén elég sok újrakiadást hoz - és mivel azok korábbi kiadásai javarészt már a polcomon vannak, sőt olvastam is őket -, ezért a tőlük beszerzett új kötetek száma az utóbbi időben kissé megcsappant. De van, ami mindenképpen kell. Ilyen például
  • John Scalzi Fejvesztve című regénye, amely a Bezárt elmék második kötete, bár teljesen önállóan is olvasható regény. Mivel az első rész tetszett - elképzelés és kivitelezés tekintetében is -, ezért érzem, hogy ez is jó lesz.
  • Szintén folytatás Wesley Chu Időostrom című regénye, amely az Időrabló sorozat második regénye. Elvileg egy duológia befejező darabja lenne a kötet, de felröppentek olyan hírek is, hogy talán mégse. Majd az idő megoldja ezt a kérdést is. Ha mégsem lesz harmadik kötet, akkor sem fogjuk úgy árezni, hogy azt elrabolták tőlünk - állítólag. Ja igen, nekem még az első is olvasásra vár, szóval annyira nem aggódom.
  • Veres Attila első regényével szinte berobbant a köztudatba és tarolt is rendesen. Valamiért mégis félek belevágni a könyve olvasásába. De talán majd az Éjféli iskolák, amely egy novelláskötet. Ez a válogatás még nincs a polcomon, de árgus szemekkel figyelem a tetszési indexét és a születendő véleményeket.

Delta Vision kiadó bőven ígért megjelenést a könyvhétre, aztán ebből lett valamennyi. A lényeg, hogy lett és olyan könyvek jelentek meg végre, amelyeket régóta vártam. Nem mintha mindennel naprakész lennék. Dehogyis. Közel sem. Ilyen például
  • Greg Keyes Vérlovag című regénye, amely A tövis és a csont országai sorozat harmadik része. A regény puha kötésben két kötetben jelent meg, az eléggé mutatós átfutó gerinccel. A hónap végére pedig befutott a kemény borítós változat is.
  • Kis hazánkban most először mutatkozik be Kameron Hurley, akinek A Tükörbirodalom címet viselő regényét már egy ideje lebegtette a kiadó. A kötet A világpusztító sorozat első része, amelyet a kiadót ismerve, fognak követni a többiek is. Kategóriáját tekintve dark fantasy, szóval első pillantásra nekem való. A többi majd alakul.

A Fumax Kiadó a könyvhétre hozott - a megszokott módon - folytatásokat, illetve meglepetésnek számító kiadványokat is. Az egyik ilyen, eléggé kiszámítható módon érkező folytatás 
  • Kathy Reichs  Temperance Brennan sorozatának tizedik kötete, amely a Hamvadó csontok címet kapta. Ez végre egy sorozat, amelyből csak az új kötet olvasatlan - még. Viszont nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mi lesz az antropológus és a nyomozó kapcsolatával, amelyben elég sok mostanában a feszültség.
  • Az előző évek mintája alapján ugyancsak várható volt, hogy idén júniusban megjelenik James S. A. Corey Perszepolisz felemelkedése című regénye, amely a A Térség sorozat hetedik kötete. És úgy vala. Ezzel a sorozattal kifejezetten jól állok - már csak a tavalyi és az idei megjelenést kell elolvasnom. Mi tagadás beosztással élek, mert félek, hogy elfogy és akkor mi lesz velem. Így meg ott a tudat, hogy még van hátra sokszáz oldal olvasatlanul. 
  • A kiadó megkedvelte Victoria Schwab műveit, mert az áprilisi megjelenés után most egy újabb kezdő kötettel jelentkeztek. Az Egy kegyetlen dal a Verity szörnyei sorozat első kötete. Örülök neki, hogy ennyire felkapott lett a szerző kis hazánkban, mert amit eddig olvastam tőle, az nagyon tetszett.
  • Meglepetés kötet lett a Neil Gaiman által írt, a Death - Halál: Teljes gyűjtemény címet viselő képregénykötet. Hatalmas, csodaszép és nagyon drága kiadvány. Viszont minden forintot megért, amit adtam érte. Ha jól fogy majd a kiadvány, akkor lesznek még hasonló gyűjteményes kötetek. Jaj, szegény pénztárcám!
  • Nem fogott meg elsőre a fülszöveg, mert nem érzem magaménak a történetet, de azért kitartóan figyelem Nicholas Eames A Wadon királyai című regényét és a majd születő véleményeket. Aztán még bármi lehet.

A Könyvmolyképző Kiadó megjelenései nem nyűgöztek le az utóbbi időszakban, de a könyvheti megjelenéseik mégis tartogattak ígéretes kiadványokat, amelyek többségére már le is csaptam.
  • A sorozat ötödik kötetének megjelenése óta öt év, a hatodik kötet beharangozása óta pedig legalább két év telt el. Tömörem összefoglalva: nagyon, még annál is jobban vártam Nalini Singh Angyalháború című regényének a megjelenését, amely az Angyali vadász sorozat hatodik része. Közben persze volt kiadó váltás is, meg egyéb nehézségek. A borító stílusa viszont maradt és ezért hatalmas piros pont illeti a kiadót. A fordító viszont változott és a kötet mérete is más, mint az előzményeké. Az összhatásról majd úgy is beszámolok.
  • Alessandra Torre stílusát nagyon megkedveltem a Sötét hazugságok című történetet olvasva. Éppen ezért bármennyire is klisésnek tűnik a Hollywoodi mocsok címet viselő kötet fülszövege, a szerző bírja a bizalmam és remélem, hogy meg is szolgálja majd.
  • Azt hittem, hogy soha nem fog elérkezni az a pillanat, amikor magyar nyelven is teljessé válik
    Tarryn Fisher Szeress, ha hazudok is trilógiája. Az első kötet annyira felbosszantott, hogy kijelentettem, amíg nincs harmadik kötet, nem érdekel a sorozat. Most végre megjelent a Thief - Tolvaj című kötet, ezzel teljessé vált a trilógia és végre adott a lehetőség a töménytelen mennyiségű hazugság kibogozására.
  • Colleen Hoover kötetei számomra kötelező beszerzést jelentenek - szintén a stílus és a mögötes tartalom miatt. Az Ugly Love - Csúf szerelem a fülszövege alapján szintén kissé klisésnek tűnik , de bízom Colleen történetszövésében és az általa papírra vetett érzelmek összetettségében.
  • Whitney G. Alapos kétely című írása ugyan felkeltette az érdeklődésem, de még nem döntöttem a beszerzéséről. Lehet, hogy majd valamivel később kerítek rá sort, mert ha most tenném, már sok lenne a romantikából.
  • Ugyancsak érdeklődve, de azért kétkedve figyelem T. M. Frazier King című regényét, amely szintén sorozatkezdő kötet. Nem ez tart vissza a beszerzéstől, hanem a romantka, erotika és krimi egyveleg, amelynek a végeredménye akár még jó is lehet, de könnyen félre is csúszhatnak az arányok. Szóval inkább figyelek, aztán majd lesz valami.

Eddig kiadónként vettem sorra a megjelenéseket, most következzen a vegyes szekció.

  • Sherrilyn Kenyon Sötét vadász sorozatát imádom: a stílust, a világot, a szereplők sokaságát és sokféleségét - az egészet. Vannak gyengébb kötetei is a sorozatnak, de ez a rész, A Hold sötét oldalán - amely sorrendben a tizedik kötet - kifejezetten mozgalmas, érdekes és nagyon jól sikerült sztori. Igen, már elolvastam, és ezt szinte egy szuszra sikerült teljesítenem, ami mostanában elég ritka dolog. Most legyen elég róla ennyi, mert majd lesz róla külön poszt - ott majd bővebben kifejtem a véleményem és még tovább rajongok. A kötetet most is az Athenaeum Kiadó jelentette meg.
  • A General Press Kiadó krimijei eddig még nem okoztak csalódást. A fülszövegét olvasva Sarah Vaughan Egy botrány természetrajza című regénye pedig igencsak felkeltette az érdeklődésem - főleg, mert bírósági tárgyalás is van a történetben és az ilyen könyveket nagyon kedvelem. Három szereplő, három nézőpont, rengeteg hazugság és dráma. Úgy érzem, hogy ez nekem való.
  • Az újrakiadások között megbújva megjelenik egy új Réti László regény is, amely a Budapest Boulevard címet viseli. Történetében kicsit emlékeztet egy másik Réti regényre, de a főszereplő neve más - remélem, hogy ez nem csak egy csel a vásárlók megfogására. Ha tényleg új történet, akkor érdekel a dolog. A kötetet a Művelt Nép Könyvkiadó jelentette meg.
  • Nagyon kedveltem a Szellemekkel suttógó sorozatot - filmben. Lisa Unger Halottakkal suttogó című regényének témája hasonló, a története érdekesnek tűnik. A könyvet az Alexandra Kiadó jelentette meg. Érdeklődve figyelem a véleményeket, mert erősen hajlok a beszerzés felé.
  • Bár a Maxim Kiadó könyvei nem kifejezetten nekem szólnak - kissé válogatós lettem
    mostanában -, de Laini Taylor az a szerző, aki már megnyert magának egy másik sorozatával. A különös álmodozó fülszövege érdekesen hangzik és bízom benne, hogy a szerző most is valami különlegeset alkotott, valami olyat, amely YA ugyan, de nem tucat történet. Ismét sorozatkezdő kötetről van szó. Mindenképpen kivárok a beszerzéssel, az olvasással.
  • Szintén Maxim Kiadó, de némiképp más történet. John Marrs The One - A tökéletes pár című írásának alaptörténete nagyon érdekes, de ez nem garancia a történet minőségére. Figyelem az értékeléseket és majd utána döntök az olvasásról.
  • A Főnix Astra gondozásában jelent meg - eléggé feltűnés mentesen - Micheal J. Martinez Az Enceladus-krízis című regénye, amely a Daedalus-trilógia második kötete. A borító jobban sikerült, mint az első kötet esetében, de még így sem ér az eredeti nyomába. A történet elég összetett, akár még meg is felelhet a válogatós ízlésemnek - bár a hard sci-fi mostanában kicsit riaszt, mert nincs időm és energiám elmélyülni benne.
  • A Libri Kiadó romantikus kötetei is az igényesebbek közé tartoznak, ezért bátrabban válogatok belőlük, mint más kiadók hasonló kategóriájú regényei közül. Éppen ezért keltette fel az érdeklődésem Courtney Cole Ha velem maradsz című regénye, amely a Megtört lelkek sorozat első kötete. Az értékelések alapján eddig egész ígéretesnek tűnik, de azért még várok az olvasással.
  • Az Álomgyár Kiadó kötetei eddig még nem késztettek vásárlásra, de Helen Hoang A szerelem egyenlete című regényének fülszövege annyira jópofa, üde és szórakoztató történetet ígér, hogy a végén még elcsábulok miatta. Az Asperger-szindrómás emberekről mindig szívesen olvasok, mert a betegségük következményeként elég érdekes reakciókat produkálnak mindennapi helyzetekben. Ráadásul a szerző tudja is, hogy mit jelent ez az egész, mert maga is Asperger-szindrómás. Szóval érdekel, de ebben az esetben is marad még egy darabig az értékelések figyelése.
Bőséges és változatos a kínálat - még így, erősen szűkítve is. Úgy érzem, hogy mindenki megtalálhatja köztük az ízlésének megfelelőt. Ha az olvasásokkal is így haladnék, mint ahogy a megjelenések között tudok szemezgetni, akkor szemernyi problémám sem lenne. Addig is, amíg nem így alakul, marad a bőséges új megjelenések nézegetése és a visszafogott olvasás. Valamiben muszáj kiélni a megszállottságot. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons