Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. november 15., csütörtök

Anne McCaffrey: Pern sárkánylovasai sorozat 2. rész

Ahogy az előző bejegyzésben megígértem, folytatom Pern világának bemutatását.  Korábban szó volt az írónőről, a műfaji besorolásról, a sárkányokról, valamint a lovasokkal való különleges kapcsolatukról. Az áttekintést követően most inkább a részletekkel foglalkoznék. Ebben a bejegyzésben szó lesz a sorozat haza megjelenéséről, a leglényegesebb és legkedvesebb karakterekről, valamint ajánlok egy olvasási sorrendet. Vágjunk bele! :)

A SOROZAT MAGYAR MEGJELENÉSÉRŐL:
Az írónő életművét hazánkban a Delta Vision Kiadó kezeli és jelenteti meg. Illetve kezdte meg a megjelentetését, mert összesen hét kötet jutott el a magyar olvasókhoz. Mielőtt valaki félreértené, tisztáznám, hogy nem a kiadót hibáztatom ezért. Inkább nekünk, olvasóknak kellene elgondolkoznunk azon, hogy miért porosodnak még mindig a sorozat kötetei a raktárban. Pedig ezek a történetek ezt nem érdemlik meg.
A magyar kiadások látványtervéért, sorozattervéért Csigás Gábort, az első négy kötet borítófestményéért Sánta Kirát, az ötödikért Rowena Morillt, a hatodikért Molnár Márkot, a hetedikért Zsilvölgyi Csabát (Max)  illeti dícséret. Minden kötetben találunk valami különlegeset. Szerintem.
Nézzük most sorban a regényeket.
Sárkányröpte című írást a sorozatbemutató első bejegyzésben már emlegettem. Ennek egy része, a Sárkányfészek keres kisregényként is megjelent külföldön, Az írónő ezért kapta első női szerzőként a Hugo-díjat. A regény lapjain feltárul előttünk Pern világa és a sárkánylovasok élete. A sárkánylovasok világa, még a nehézségek ellenére is, lenyűgözött és szívesen merültem el az eseményekben. Lessza, F'lar és a többiek pedig olyan karakterek, akiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Tetteik pedig irigylésre méltóak. Engem rögtön magával ragadott ez a világ. Bővebb értékelésem is született róla.
A könyv 2005-ben jelent meg és még jelenleg is kapható. Könyvesboltok polcain, online könyváruházak kínálatában is találkoztam vele. Bár tény, hogy ez a sorozat legnehezebben beszerezhető része, de nem lehetetlen. A kiadó webboltjában biztosan kapható és még kedvezményt is adnak rá.

Sárkányhajsza a Sárkányröpte című regény egyenes folytatása. Sárkányvezéreinknek ismét egy komoly, Pern világát veszélyeztető problémával kell szembenéznie. Mellette persze léteznek még a napi gondok, a sárkányfészkek problémái, a birtokos nagyurak ellenállása. Régi ismerősök köszönnek vissza a lapokról és új szereplők is lényeges szerepet kapnak a történetben. Véleményem szerint ez a kötet mélyebb érzelmeket ad át és cselekményesebb, mint az első rész. Számomra ez az igaz kedvenc. Az idén újraolvastam és gondolataimat már értékelés formájában is megosztottam a blog olvasóival.
A kötet szintén 2005-ben jelent meg magyarul. Szintén kapható könyvesboltokban, online könyváruházakban és természetesen a kiadó webáruházában is.

A sorozat a két bevezető regényt követően a Hárfásház-trilógiával folytatódik. Az előző két kötetben is lényeges szerep jut a hagyományokat őrző hárfásoknak, de ezzel a trilógiával részletesebb bepillantást is nyerhetünk a Hárfásház titkaiba, működésébe és Pern érdekében végrehajtott cselekedeteibe. Robinton mester, aki kifejezetten szerethető karakter, itt még közelebb kerül az olvasóhoz. Új szereplőként Menolli, a tehetséges ifjú hárfás, Szebell és Piemur szórakoztat minket. Mindeközben persze Pern élete nem áll meg és a régi szereplőktől sem kell elbúcsúznunk, hiszen a sárkányfészkek és a hárfások élete elég szorosan kapcsolódik. Céljuk pedig ugyanaz: megmenteni Pernt, elősegíteni a hagyományok tiszteletét és ha szükséges, akkor elfogadtatni a változásokat is.
De melyek is a trilógia részei? A Sárkányénekben megtudjuk, hogyan lesz a zenét kedvelő, szigorú törvények szerint élő alagban nevelkedő Menolliból a Hárfásház egyik kiemelkedő tanítványa. A hárfásmesterség ugyanis hagyományosan férfimesterségnek számít. Menolli megszökik az alagból, amikor elveszik tőle a zenélés lehetőségét és ennek következményeként kalandok egész sorát éli át. Kilenc tűzgyíkot idéz meg, ezzel gyakorlatilag rekordot állít fel. :)
Sárkánydalnok című kötetben folytatódik a hárfáslány élete és kalandjainak, küzdelmeinek sora. Tehetsége nem elég ahhoz, hogy mindenki elfogadja. Be kell bizonyítania, hogy alkalmas a kiszemelt feladat ellátására és megállja a helyét a hárfások kemény és agyafúrt logikát igénylő világában.
A trilógia befejező kötetében, a Sárkánydobok című részben Menolli helyett Piemur kapja a főszerepet. A tehetséges énekes hangja mutálni kezd úgy gondolja, hogy ezzel együtt annak a pályafutásának is vége, amit a Hárfásházban eddig betöltött. Robinton mester azonban nem hagyja a tehetséget elveszni és az énekhangon kívül más tehetségre (leginkább agyafúrtságra) is szükség van, ha valaki hárfás akar lenni. Piemur veszélyes és Pern jövője szempontjából lényeges küldetésen vesz részt. Karaktere pedig alkalmas arra, hogy időnként jókat mosolyogjunk olvasás közben. A trilógia könyvei közül ez a kötet a kedvencem.
A sorozat kötetei 2005. és 2007. között jelentek meg magyarul. Legnagyobb bánatomra ezek a kiadványok igencsak vékonykák. Menolli sajnos nem lett a kedvenc szereplőm és a trilógia sem igazán nyerte el a személyes tetszésem, de a perni cselekmények szempontjából kihagyhatatlan.

A 6. kötetben nem köszönünk el a Hárfásháztól véglegesen, de ismét más főszereplők kerülnek a cselekmények középpontjába. Ők pedig az első két kötetből már megismert Zsaxom, Ruatha alag ura és a második kötetben kikelt Ruth, a különleges sárkány. A könyv nem véletlenül viseli a Fehér sárkány címet, mert Ruth az egyedüli fehér sárkány Pern világán. Kettejük kalandjainál nem sajnálta az írónő a szöveget, mert egy elég vaskos kötetet vehet az olvasó a kezébe. A Déli földrész jelentősége felértékelődik ebben a kötetben. A két főszereplő életének alakulása, személyiségük fejlődése, valamint hihetetlen kalandjaik és felfedéseik alkotják a kötet fő mondanivalóját. Választ vagy legalább részinformációkat kapunk a sorozat kezdete óta folyamatosan visszatérő kérdésre, hogy miért hagyták ott az ősök a déli kontinenst. Persze egyéb titkok is napvilágra kerülnek. Közben pedig folyamatosan szurkolhatunk két különleges főhösünkért. :)
A kötet magyar kiadására 2007. évben került sor. A sorozat eddig megjelent részei közül ez a harmadik legkedvesebb a számomra. Szintén újraolvastam az idén és már regéltem is róla bővebben. A

A hazai megjelenések között 7. kötetként és egyben utolsóként a Moreta, a Pern sárkányúrnője - Nerilka története című kiadvány jelent meg. A sorozat eddigi szerkezetétől eltérően ez a kötet nem folytatólagosan meséli tovább Pern történetét, hanem a múltba tekinthetünk be a leírt események által. Moreta, a híres sárkányúrnő személyisége és tetteit a korábbi kötetek is emlegetik. Moreta röptét a hárfások énekelték meg. Most ezt, az eddig csak énekekben megjelenő eseményt ismerjük meg teljes részletében. Miért is ennyire híres Moreta röpte? Pernen járvány tört ki. A sárkánylovasok a járvány megfékezésében jelentős szerepet játszanak. Moreta fészektársa, az aktuális sárkányvezér azonban nem a helyzet magaslatán és inkább akadályt jelent, mint segítséget. Moreta vállára hatalmas terhek nehezednek, ő irányítja a munka jelentős részét és nagy részét magára is vállalja. Feladatának végrehajtásában sárkánya sem segítheti, mert azzal veszélybe kerülne a következő fészekalj. Moreta hősiessége tényleg megérdemli a hősi énekeket. Megrázó és csodálatos történet az övé. Érdemes elolvasni.
Nem véletlen, hogy olyan hosszú a könyv címe. A Nerilka története ugyanazt az időszakot dolgozza fel, mint a Moreta röptét bemutató történet, csak éppen a nézőpont más. Ez a "hallgattassék meg a másik oldal véleménye is" tipikus esete.
Véleményem szerint nagyon jó ötlet volt ezt a két történetet egy kötetben megjelentetni. A rajongók legnagyobb örömére ez a kötet igencsak vaskosra sikeredett. Moreta csodálatos tette 500 oldal terjedelmű, Nerilka elbeszélést 170 oldalon keresztül követhetjük végig és a kötet végén sárkányindex és térképek sokasága várja az olvasót. A kötet teljes terjedelme 700 oldalra tehető. A negatívum az a kiadvánnyal kapcsolatban, hogy közel 2 évet kellett rá várni, mert hazai megjelenésére 2009-ben került sor. A kötet jelenleg is beszerezhető a kiadótól vagy bármelyik könyvesboltban, esetleg webáruházban.

Ezek tehát a hazai megjelenések. A kiadó 2009 óta nem jelentetett meg újabb kötetet az Anne McCaffrey életműsorozat részeként. Értesüléseim szerint egyelőre nem is tervezik a sorozat folytatását. Ezt a döntésüket pusztán anyagi érdekekre alapozzák, mert egyelőre a sorozat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A kiadó úgy nyilatkozott, hogy amint a sorozat iránti érdeklődés fellendülését fogják tapasztalni, akkor természetesen nem zárkóznak el az életműhöz tartozó további kötetek megjelentetésétől sem. Sőt, ők maguk is szeretnék teljesíteni az olvasókkal szembeni elvárásokat. Szóval rajtunk, olvasókon a világ, vagyis a kiadó szeme.
A sorozat minden kötete megvásárolható kedvezményes áron a kiadó webboltjában.

A KARAKTEREKRŐL:
Számos olyan karakter jelenik meg a sorozatban, akiket érdemes megszeretni és akikért érdemes izgulni. A sárkányokról az előző bejegyzésben már tettem említést. Annyit azért itt is megemlítenék, hogy mindegyikük imádni való. Reakcióik, gondolkodásuk, az emberekétől eltérő szemléletmódjuk sokszor csalt mosolyt az arcomra.
De a sárkányok mellett vannak emberi szereplők is. A sárkánylovasok legtöbbjére jellemző a talpraesettség, az egyenes jellem. Igen, én nagyon szeretem az ilyen szereplőket. Azért azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy megnyerő ahogy a sárkányaikkal bánnak, irigylésre méltó a kapcsolatuk és a ragaszkodásuk. Ha mindezek mellé jó humor és daliás termet vagy a sárkányúrnők esetében csinos megjelenés társul, akkor már kész is a csodaturmix, amelynek kevés olvasó tud ellenállni. Nézzünk párat a sorozat legjellemzőbb szereplői közül. :)

A szereplők bejegyzésben szereplő képeit egy lelkes rajongó készítette. Gyakorlatilag összeállított egy szereposztást a sorozathoz. Ezen az oldalon megnézhetitek a szereposztást, illetve egyéb szereplőkkel is találkozhattok.

Kezdjük is mindjárt a sorozat egyik lényeges szereplőjével, F'lar bronz lovassal (sárkánya Mnementh), aki már az elején megmutatja képességeit, rátermettségét és sikeresen megszerzi Benden sárkányfészek sárkányvezéri pozícióját. Ő az a bronz lovas, akit a kezdetektől fogva erre a pozícióra szántak, de apja korai halála miatt várnia kellett a megérdemelt hely elfoglalásával. Jellemzője, hogy végtelenül tiszteli a hagyományokat, ugyanakkor ha szükséges, akkor a rendszer megújítását is elsődlegesnek tartja. Neki köszönhető, hogy elkészült a szálhullás térképe és testi épségét sem kímélve teszi a dolgát Pern érdekében. Az alagok urai tisztelik előrelátásáért és egyenes jelleméért. Pimasz, jóképű, értelmes, felelősségteljes és figyelmes. Hölgyeim, ugyan ki az, aki még nem kezdett el olvadozni?

A történet másik "lovagja" F'nor, a barna lovas, aki nem más, mint F'lar sárkányvezér féltestvére és egyben jobb keze is. Sárkánya Kanth, a barnák legnagyobb példánya. Hasonló külső megjelenéssel és belső tulajdonságokkal rendelkezik, mint a testvére, de nem annyira vezér típus. Véleményem szerint pont ezért érzékenyebb. Nagyon jól tudnak együtt dolgozni és gondolkozni a testvérével. Tökéletesen hajtja végre F'lar vadabbnál is vadabb ötleteit. Hősiessége és felelősségtudata dicséretre méltó. Vakmerő tetteivel nem sokkal marad el a testvére mögött. Sárkánya jellemző tulajdonsága, hogy jó érzékkel választja ki az igézéshez a jelölteket.

Ne maradjanak ki a hölgyek, azaz a sárkányúrnők sem a felsorolásból, mert az ő szerepük is lényeges a történések szempontjából.
Kezdjük is mindjárt Lesszával, aki a Ruatha vérvonal utolsó életben maradt leszármazottja. A szomszédos alag ura csellel megtámadja Ruatha alagot és kiírtják az egész családot. Lessza csodával határos módon megmenekül és sok-sok éven keresztül megkeseríti az alagot irányítók életét. Sorsa akkor dől el, amikor F'lar keresésre indul és ráakad Ruatha alag szolgálói között. Ő lesz Ramoth, az új királynő lovasa, illetve később F'lar fészektársa. Naívságát hamar levetkőzi és méltó társává válik a sárkányvezérnek. Hasonlóan vakmerő ötletei vannak, hasonlóan makacs, de nagyon jól kiegészítik egymást. Csípős megjegyzései senkit sem kímélnek. Tele van energiával, ötlettel, véghezvitt cselekedetei miatt sokszor hasonlítják Moretához a személyét.

A Sárkányhajsza című kötet jelentős szereplője Brekke, aki egy céhben nőtt fel. Ő lett Ramoth és Mnementh második fészekaljából származó Virenth lovasa. A Déli fészekben ő a meggondolatlan sárkányúrnő helyettese, gyakorlatilag az egész fészek gondja az ő vállát nyomja. Csendes, megbízható, szorgalmas és érzékeny teremtés. F'nor Déli fészekben történő lábadozása során elmélyül a kapcsolata a barna lovassal. Jövőjük azonban nem túl rózsás, mert az arany királynőkkel csak a bronzok repülnek, F'nornak pedig barna sárkánya van. A tűzgyíkok fészkének felfedezése során egy bronz tűzgyíkot idéz meg. Egy későbbi tragédia azonban nagyon megviseli. Érzékenysége miatt sokkal mélyebb érzéseket ad a története az olvasónak. Szerettem a hozzáállását és csendes, de megbízható jellemét. F'nor és az egész Déli sárkányfészek sokat köszönhet neki.

Van egy férfi a történetben, aki nem sárkánylovas, de mégis képes volt levenni a lábamról és örök életre a karaktere rabjává tenni. Ő pedig Robinton, a hárfásmester, akinek mindene a bendeni bor és akinek utánozhatatlan humora, irigylésre méltó éleslátása, csavaros észjárása van. Mindene a hagyomány, ahogy az egy hárfásmestertől el is várható, ugyanakkor támogatja Benden fészek minden fejlesztési javaslatát. Csodálatos karakter, akit csak szeretni lehet. Mindenről tud, mindenhol jelen van, mindenhol tisztelik és imádja, ha bendeni borral kínálják. Ezzel lehet leghamarabb levenni a lábáról. :) Hatalmas színész és nagy stratéga. Csípős megjegyzéseire kevesen mernek visszavágni, véleményét mindenhol elfogadják. Erős ugyanakkor nagyon szerethető személyiség. Bár minden kötetben jelen van, de a karaktere számomra csak a Fehér sárkány című kötetben bontakozott ki igazán.

AZ OLVASÁSI SORRENDRŐL:
Első olvasás alkalmával mindenképp a magyar megjelenés sorrendje az ajánlott, mert a fő történetszál végig vonul a köteteken.
A Hárfásház-trilógia sorozat egy sorozaton belül, de nem hagyható el, mert a trilógiában részletezett események nélkül a Fehér sárkány nem teljesen követhető.
Némiképp kakukkojás a Moreta, a Pern sárkányúrnője kötet, amely a múltba kalauzol el minket. A történet külön is élvezhető, de mindenképp jobban értelmezhető, ha előtte már ismerjük a sárkánylovasok világát.

Nagyon remélem, hogy a sorozat bemutatásával sikerült meghoznom a kedvet a kötetek elolvasásához és Pern csodálatos világának megismeréséhez. Olvassátok sokan és reménykedjünk, hogy érdemes lesz folytatni ennek a nagyszerű sorozatnak a hazai megjelentetését.
Köszönöm a figyelmeteket!

3 megjegyzés:

akos.karesz írta...

Szia!
Örülök a cikknek, ez a sorozat többet érdemel annál, hogy elfelejtsék.
Viszont ki kell igazítanom téged. A látványtervért Csigás Gábor, az első négy kötet borítófestményéért Sánta Kira, az ötödikért Rowena, a hatodikért Molnár Márk, a hetedikért Zsilvölgyi Csaba (Max) dícsérhető.
Ákos

Shanara írta...

Szia Ákos!
Jogos az észrevétel. Köszönöm a figyelmeztetést! Leragadtam az első kötetek borítófestményeinél, a többit nem ellenőriztem le és pontatlanul is fogalmaztam. A szöveg javítása már meg is történt.
Igen, ez egy nagyon jó sorozat. Szívesen olvasnám a további részeket is magyarul. :)

Unknown írta...

Most olvastam újra, ki tudja hanyadszor.
Gyorsan írtam is a kiadónak, hogy szívesen venném a többi részt is.
Ha páran írnánk, ki tudja...?
��

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons