Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. február 12., vasárnap

Celia Rees - Farkaszem


Mary története folytatódik

A Bűbájos Mary című könyv tetszett ugyan, de nagyon idegesített a korszak, amiben az egész játszódott. Nem is... Inkább a gondolkodásmód, ami abban a korszakban jellemző volt. Annak ellenére, hogy tetszett a könyv és szeretem a boszorkányos történeteket komolyan elgondolkoztam azon, hogy nem olvasom el a folytatását. Többen is javasolták, hogy olvassam el, mert a Farkasszem teljesen más, mint a Bűbájos Mary. Szerencsére hallgattam rájuk és elolvastam. Íme a benyomásaim a könyvről:
Teljesen más hangulatú könyv ez, mint a Bűbájos Mary. Sokkal jobban tetszett is.
A takaróból előkerültek Mary naplójának darabjai. Az antropológusnő, Allinson, aki sorba rendezte, majd a nyilvánosság elé tárta a hihetetlen történetet, nem tud szabadulni Mary világából. Kutatásokba kezd és nem kevés munkával, de sikerül minden szereplőről összegyűjtenie annyi információt, ami elegendő lenne a történet folytatásához, a cselekmények további részletezéséhez. Mindenkiről van információ, csak Maryről nincs. Az ő története nélkül pedig semmit nem ér az egész. Allisonnál váratlanul jelentkezik egy lány, Agnes, aki azt állítja neki ismerős Mary története és gyerekkorában hallott hasonló történeteket a rokonaitól és a törzs többi tagjától. Allisont nagyon érdeklik ezek a történetek. Hazaviszi a lányt a rezervátumba, ő maga pedig további kutatásra indul Montrealba. Agnes lelki utazásra indul a nagynénje segítségével. A látomás során pedig lassan feltárul előttünk Mary további sorsa és élete.
Számomra sokkal érdekesebb, sokkal megindítóbb volt ez a kötet, mint a másik. Az indián törzsek nevét ugyan nem igazán bírtam megjegyezni, de az életmódjuk, a gondolkodásuk és az egész történetük megragadott. Egy teljesen más kultúra elevenedik meg a lapokon. Mary az angol lány, aki az indiánok között él és akit az indiánok Farkasszemnek hívnak igencsak nehéz helyzetben van. Két kultúra iránti szeretet viaskodik benne. Döntéseit nem mindig a könnyű meghoznia. Ha csak kis időre is, de feltűnnek a könyvben a régi ismerősök is. A telepesek életébe is bepillantást nyerünk és ismét megállapíthatjuk, hogy kicsi a világ és minden mindennel összefügg. Mary életén keresztül az Észak-amerikai indiánok és a telepesek élete is megelevenedik a lapokon.
Bevallom, hogy olvasás közben több esetben is elszorult a torkom és könny szökött a szemembe. Egy részről nagyon szerettem volna visszamenni ebbe a korszakba az olvasás hatására, más részről örültem neki, hogy nem abban a korban élek.
Már az előző kötetnél, a Bűbájos Marynél is megállapítottam, hogy ez nem gyerekkönyv. A Farkasszem sem az. Bizony, hogy nagyon nem az. Nálunk mégis csak a gyerekkönyvtárban van belőle példány. Nem igazán értem én ezt.
Akiknek tetszett a Bűbájos Mary, azoknak nagyon ajánlom ezt a könyvet is. Akiknek kevésbé tetszett az előzmény, azok pedig biztosan szeretni fogják ezt a regényt, mert teljesen más felépítésű és stílusú könyvet vehetnek a kezükbe.
Azt azért még meg kell jegyeznem, hogy bár a magyar cím sem rossz, de az eredeti sokkal találóbb és jobban illik a könyv hangulatához is.

Pontszám: 10
Kiadó: Orlando
Kiadás éve: 2004.
Terjedelem: 315 oldal
Eredeti cím: Sorceress
Előzmény: Bűbájos Mary
Forrás: könyvtár

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons