Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. február 15., szerda

Jack London - Kóbor csillag

Különleges műfajú írás egy klasszikus író tollából

Őszinte leszek: ilyen könyvet én még nem olvastam. Több okból is mondom ezt.
1. Jack London valahogy kimaradt eddig az olvasmányaim sorából. Persze ismerem a műveit hallomásból (legalább kettőt), de nem tudom megnevezni az okot, hogy miért nem olvastam eddig.
2. Reinkarnációs fantasyt sem olvastam még.  Reinkarnációs fantasy. Erre a kifejezésre gondolom sokan felkapták a fejüket. nem is alaptalanul. Nem is hallottam még ilyenről eddig. Nem a legelterjedtebb fantasy műfaj, de akkor is hallanom illett volna róla, de semmi. Bár igyekszem, de úgy látom, hogy bőven van még mit pótolnom a fantasy műfaja terén.
3. A könyvet ajánló és nála alapműnek számító Robert E. Howard regényeit sem olvastam még eddig. Elképzelni sem tudtam a regény kereteit, jellegzetességeit, de még a hangulatát sem.

Szóval teljesen tudatlanként, elvárások nélkül, pusztán kíváncsiságból, de szemet vetettem a regényre és belefészkelte magát az elhatározás a fejembe, hogy nekem ezt a regényt olvasnom kell. Nem kevés segítséggel, de elérkezett az az idő is, amikor a kezeim között tarthattam a könyvet. Hamarosan pedig az olvasását is elkezdtem.
Miről is szól ez a különleges műfajú regény? Darrel Standing professzort gyilkosság miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélik. A börtönben szövőmunkásként kell a társadalom érdekeit szolgálnia. Akkurátus emberként nem tudja elviselni a hanyag munkát és szóvá teszi az elkészített termékek nem megfelelő minőségét. Cserébe magánzárkát kap büntetésül. Ezek után kezdődik a vesszőfutása, mert a magánzárkát újabbak, majd újabbak követik. Amikor egyik rabtársa "jóindulatának" köszönhetően valótlan, de súlyos dologgal, robbanószer birtoklásával és elrejtésével is meggyanúsítják, akkor nagy bajba kerül. Nem tudja előadni a nem létező robbanószert, az igazgató pedig nem hisz neki, ezért sorozatos kínzásoknak, kényszerzubbony kezeléseknek veti alá, ezzel segítve elő a vallomását. A kényszerzubbony kezelések azonban nem várt eredményt hoznak. Főhősünk a kezelések hatására fedezi fel elmúlt életeinek sokféleségét és történeteit, amelyek közül többet meg is oszt velünk a könyv lapjain.
Úgy gondolom itt van az ideje és helye annak, hogy elgondolkozzunk a regény összetettségén és felépítésén. Az említet előző éltek bemutatása miatt akár spirituális, ezoterikus felhangú mű is lehetne. Bár van benne némi filozofálgatás, némi spiritualitás, de ez elenyésző, nem ez a jellemző. Az elmúlt életek bemutatása nem ezoterikus hangulatú, hanem inkább kalandos, érdekes, cselekményes. Mindezzel egyenrangú a jelenben játszódó történetrész, amelyben a börtönélet viszontagságait olvashatjuk. Pont emiatt a rész miatt tekintem én ezt a könyvet egyfajta börtönregénynek. Sőt inkább börtönregényként gondolok rá, mint hagyományos fantasyként.
Egy részről nagyon érdekesnek, más részről nagyon megrázónak találtam ezt a regényt. Ugyanakkor tetszett, hogy a szarkasztikus, öniróniától sem mentes humor nem túlzott mértékben ugyan, de jelen van a könyvben. A feszültség, a szörnyűség enyhítésére nagyon jó eszköz az író kezében. Hatására sokkal közelebb került hozzám a főhős, sokkal jobban elfogadtam a cselekedeit és vele együtt utáltam az igazgatót. Mindezek ellenére a börtönéletről, a magánzárkáról és a "kezelésekről" olvasott leírások eléggé élethűek és meg is viseltek, miközben olvastam. Embertelen körülmények, embertelen kínzási technikák és mindezt a semmiért. Nagyon tiszteltem a professzor kitartását.
De térjünk át az előző életekre. Bejárjuk az egész világot és az emberi történelem minden jelentősebb korszakát a könyv olvasása közben. Életek, korok, történések. Főhősünk francia gróf, szekérkaravánt vezető, telepes család gyermeke; egyiptomi remete, angol tengerész, akiből később koreai úr, majd koldus lesz; északon született harcos, aki római katonaként Pilátust védelmezi; hajótörött és még sok minden más. Nem lehet és nem is érdemes pár mondatban összefoglalni az élményeket.
Női olvasóként azért egy valamit nem tudok szó nélkül hagyni. Ez pedig az, hogy a reinkarnáció törvényét meghazudtolva férfi főhősünk mindig csak férfiként élte életeit vagy legalábbis csak ezekről számolt be részletesen. Bár megemlíti pár mondatban, hogy élt nőként is, de mindössze ennyi. Szívesen olvastam volna legalább egy olyan életet, amelyben nőként szerepel. Kíváncsi lettem volna, hogyan éli meg az ellenkező nemhez tartozóan az emlékeit, illetve hogyan fogalmazza meg a másik nem szemszögéből az elbeszélést. Írom mindezt annak ellenére, hogy a könyv fő mozgatója egyébként a nő, a nőért érzett szerelem és odaadás, minden feláldozása.
Nem ismerem az elsőként megjelent fordítás szövegét, de úgy gondolom, hogy az újrafordítás, modernizálás jót tett a könyvnek. A mű nyelvezete továbbra is megtartotta ugyan régies hangulatát, ugyanakkor a mondatokat kellően gördülékenynek is találtam. Az előre vetített elvárásomnál sokkal könnyebben, gyorsabban haladtam az olvasással. A történetmesélés E/1-ben történik, de nem csak az történik, hogy főhős szemszögéből végighallgatjuk, olvassuk a történetet, ebben a könyvben hozzánk szól a főszereplő, beszél az olvasóhoz, megszólít minket. Én pont ezek miatt éreztem azt, hogy könnyebben megértettem a kalandjait és a szenvedéseit, könnyebben elmerültem a történetben. Határozottan szeretem az ilyen stílusú elbeszéléseket.
A regény a Mesterművek sorozat részeként jelent meg, ezért a könyv is a sorozat külső ismertető jegyeit viseli magán. Puha borítós, de igényes és strapabíró kiadású regényt vehet a kezébe az olvasó.
Kinek ajánlanám a könyvet? Mindenkinek, aki szereti a klasszikus stílusú, de mégis egyedi hangulatú történeteket, aki szereti a börtönben játszódó cselekményeket, aki szívesen olvas kalandregényeket, mert ezek mind jelen vannak ebben a műben.
Nekem tetszett a regény és nagyon örülök neki, hogy elolvastam. Különleges és egyedi élményt nyújtott, valamint felkeltette a sorozat többi része iránt is az érdeklődésemet, amelyből egyébként még további három kötet sorakozik a polcomon és hamarosan jelentkezni fogok majd egy újabb Mesterművek kiadás értékelésével.

A könyvet köszönöm a Delta Vision Kiadónak!

Pontszám: 8
Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2011.
Terjedelem: 413 oldal
Eredeti cím: The Star Rover
Sorozat: Mesterművek Klasszikusok
Sorozatrész: 3.
Forrás: recenziós példány, kiadótól

A sorozat további részei:
     Mesterművek Klasszikusok:
          1. Robert E. Howard: Kull király és az ősök
          2. M. R. James:  Szellemjárás Angliában
          4. Robert E. Howard: Bran Mak Morn és a piktek
          5. Sir Arthur Conan Doyle: Jobb nem firtatni
     Mesterművek Sci-fi:
          1. Ursula K. Le Guin: A Rege

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons