Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. február 7., kedd

A szingli fejvadász (film)

Egy szórakoztató könyv jól sikerült feldolgozása

Amikor 2011. őszén a Moly és a molyok hatására belekezdtem Janet Evanovich A szingli fejvadász sorozatába még nem sejtettem, hogy ennyire tetszeni fognak a könyvek. Az elején ugyanis nagyon szkeptikusan álltam a sorozathoz. Bevallom, hogy a borítója miatt nem akartam korábban elolvasni ezeket a regényeket, valahogy nem éreztem a stílusomnak. Aztán bebizonyosodott, hogy nagyon is az én stílusom.
Egymás után olvastam a sorozat magyarul megjelent részeit és nagy örömmel fedeztem fel, hogy a könyv első részéből készült filmre sem kell sokáig várni. Már a film bemutatója is tetszett és várakozással töltött el. Árgus szemekkel figyeltem, hogy mikor érhető el végre a magyar előzetes is, illetve mikor kerül sor a bemutatóra. Végre hozzánk is megérkezett a film.
Nem igazán bírom a tömeget, ezért mindig úgy megyek (illetve megyünk a barátnőimmel) moziba, hogy várunk 1-2 hetet a bemutatót követően, amikor már oszlik a tömeg. Most úgy alakult, hogy a bemutatót követő 1 héten belül találtunk mindegyikünknek megfelelő időpontot és nagy várakozásokkal indultunk a moziba. Nagy meglepetésemre nem voltunk igazán sokan a moziban, kb. 20 embert érdekelt a 18 órakkor kezdődő előadás. A hangulat viszont annál jobb volt.

Miről szól a film? A magyar származású felmenőkkel is rendelkező Stephanie Plum nemrégiben elvesztette a munkáját, és férjét is. A munkanélkülivé vált nő az unokatestvére üzletében próbál remekelni. Óvadék behajtó ügynökként, azaz fejvadászként. Az első megbízatása rögtön egy olyan férfihoz vezeti, aki körözött helyi rendőr, és nem utolsó sorban egy férfi Stephanie régen elmúlt szerelmi életéből.
A szereplőkről: Katherine Heigl szerintem nagyon eltalált szereplő volt Stephanie Plum szerepére. Joe Morellit egy kicsit másképp képzeltem el az olvasmányaim alapján, de egészen megbékéltem Jason O'Mara szereplésével. Jól játszotta a szerepét, kellően karakteres és csibészes volt a stílusa. A Mazur nagyit alakító Debbie Reynolds is fantasztikus volt. Igen, Mazur nagyi pont ilyen a könyben is. Még egy szereplő volt, akit nem teljesen úgy képzeltem el, ahogy a filmben megjelent, ő Kopó a magyar szinkron alapján, de a könyv miatt nekem csak Ranger marad. Kicsit vállasabb, szögletesebb arcú egyénként képzeltem el, de elég hamar megbékéltem az ő személyével is. Kisfiús mosolya nagyon hamar levett a lábamról. És hölgyeim, abban ugye egyetértünk, hogy a két említett férfi szereplő közül bármelyik megérne pár hét ajtócsapkodást. :-)
A könyvhöz hasonlítva: Említettem, hogy voltak szereplők, akiket másképp képzeltem el, mint ahogy a filmben megjelentek. Ennek ellenére jónak találom a kiválasztott és felvonultatott színészeket. Hamar megszerettem őket, jól játszották a szerepüket és hitelesen adták vissza a könyv karaktereit. A karaktereken kívül a könyv eszenciáját adó párbeszédek és vitatkozások is teljesen könyvhűek, hitelesek voltak a számomra. Visszakaptam azt a csipkelődő stílust, ami miatt a könyvet is megszerettem. A film cselekménye is követi a könyvben megírt eseményeket. Szerencsére. Persze vannak eltérések, de ezek nem ártanak sem a filmnek, sem a könyvnek, nem zavarják össze a cselekményszálat.
Véleményem szerint egy szórakoztató könyv nagyon jól sikerült feldolgozását nézheti meg az, aki elmegy a moziba. A könyvet olvasóknak nagyon ajánlom a filmet is, mert határozottan bizsereg a kezem a könyv újraolvasásáért és ha nem lenne ilyen hosszú a várólistám, akkor biztosan kézbe is venném hamarosan legalább az első kötetet.
Nagyon remélem, hogy a film hatására egy kicsit felpezsdül a könyv iránti vásárlási kedv és végre eljutunk a negyedik részen túlra is a hazai kiadásokkal. Ezt a reményemet lehűti az értékelésem elején már emlegetett alacsony nézőszám. Pedig ez egy jó sorozat és egy jól sikerült film. Az igaz, hogy nem váltjuk meg a világot, nem facsarodik el a szívünk a történésektől, de ez a film nem is erről szól. Jókat nevetünk, időnként fogjuk a fejünket és izgulunk is egy kicsit a film nézése közben. Igazi kikapcsolódás. Nekem nagyon tetszett! Azt kaptam, amire számítottam. Jól szórakoztam. Biztosan meg fogom majd újra nézni.

Magyar cím: A szingli fejvadász
Magyar bemutató: 2012. február 02.
Amerikai cím: One for the Money
Amerikai bemutató: 2011. július 08.
Főszereplők: Katherine Heigl (Stephanie Plum), Jason O'Mara (Joe Morelli), Debbie Reynolds (Mazur nagyi), Daniel Sunjata (Ranger)
Rendezte: Julie Anne Robinson

4 megjegyzés:

Szilvamag írta...

Kedvenc sorozataim közé tartozik és bízok benne, hogy a film hatására hátha többen fogják olvasni és ettől a kiadó beadja a derekát és a további részeket is kiadja majd.

Shanara írta...

Ebben reménykedem én is. De, mint írtam az szomorított el, hogy a moziban sem voltak sokan. Reményekedem, hogy csak a hétfő miatt és egyébként jobb nézettséget fog majd mutatni a statisztika. Szórakoztató, jópofa sorozat. Én is nagyon várom a folytatását.
A filmet már megnézted? Ha igen, akkor Neked tetszett?

Szilvamag írta...

Még nem láttam, de a páromnak már említettem. Én feltétlen megnézem. Kár, hogy már nem reklámozzák a mozifilmeket a tévében. Vagy csak nekem kerülte volna el a figyelmemet?

Shanara írta...

Van amit reklámoznak, de ennek a trailerét én sem láttam. Ha nem vártam volna tűkön ülve, akkor könnyen lehet, hogy lemaradok róla és észre sem veszem, hogy már adják.
Jó szórakozást a filmhez, ha majd sorra kerül. :-) Biztosan tetszeni fog Neked is.

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons