Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. szeptember 26., szerda

10 - SFmag fantasztikus irodalmi antológia

Az SF mag írásait egy ideje már olvasgatom. Szeretem az értékeléseket, a híreket, a különlegességeket. A 2011. év végén összeállított SF mag antológiát is megkaparintottam, de még nem jutottam hozzá az olvasásához. (Aki nem ismerné ezt az antológiát, azoknak elárulom, hogy ingyen letölthető az SF mag oldalán.) Az Ad Astra Kiadó kiadványai köztudottan a kedvenceim. Minőségi kiadványoknak tartom a kiadó által megjelentetett műveket, mind olvasási élmény, mind külső megjelenés szempontjából.
Legnagyobb örömömre most az SF mag és az Ad Astra összefogott és megjelentette a 10 című válogatást, amely csak és kizárólag elektronikus formában olvasható.
Az e-könyv (és a többi kiadvány elektronikus verziója) epub és prc formátumban (mindkettőben egyszerre) megvásárolható az Ad Astra Kiadó honlapján. Az ára pedig egészen barátságos, mert mindössze 1.200,- Ft-ba kerül.
A kötet címe nem véletlen, mert tíz novellát tartalmaz, melyek közül több díjat is nyert vagy díjra jelölték. Legnagyobb örömömre két magyar szerző novellája is szerepel a válogatásban.
Rendhagyó értékelés következik, mert mindegyik novelláról szeretnék írni valamit.

1. Jeffrey Ford: Teremtés
Ami ebből az írásból számomra, mint mondanivaló az jött át, hogy az ember vágyik a teremtésre, vágyik valami maradandó és új létrehozására. Majd amikor ezt sikerül elérnie, akkor nem hisz a szemének, a tényeknek. Érdekes olvasmány volt és kellemes érzéseket hagyott bennem maga után a novella.

2. Elizabeth Hand: Kénkő Kleopátra
A válogatás leghosszabb írása és bár elég érdekes, de nem lett a kedvencem. Az elején nagyon szép képpel indít a szerző, de aztán hosszúra nyújtja a felvezetést. Nagyon sok kérdés maradt nyitva, burkolózik homályba. Több kérdés merült fel bennem, mint amire választ kaptam. A felvezetés helyett engem jobban érdekelt volna inkább pár magyarázat, a pillangókkal, az átalakulással kapcsolatos folyamat, illetve Brice. Több lehetőséget látok ebben a történetben, mint amit a novella adott. Esetleg van belőle már egy bővebb változat?

3. Peter Watts: A sziget
Egy nagyon jó sci-fi alapötlet és egy nagyon filozófiai gondolat találkozott össze ebben az írásban. A világűrben gyakorlatilag utat építő, a többi utazó dolgát előkészítő hajó, amelynek legénysége hibernált állapotában utazik és csak váltásban vannak ébren, amikor szükség van rájuk. Közben egy MI irányítja a hajót, aki persze csak a megengedett mértékig intelligens, nem szabad túlszárnyalnia a készítői logikáját. Mit tesz egy anya, ha rájön, hogy van egy fia, akit eddig nem is ismert és akit az MI nevelget? Mit tesz az ember, ha más intelligens létformával találja magát szemben? Ezek a kérdések és témák bármelyik sci-fi történetben szerepelhetnének. Ez a novella azonban más témát is feszeget. Azt viszont nem árulom el, hogy mit. Megéri elolvasni.

4. Adam-Troy Castro - Fölösek
Ez az írás is egy jövőképet tartalmaz. Egy olyan jövőképet, ahol az emberiség egy részének testi fejlődését megállították a terhesség egy bizonyos hetében, de szellemi képességei teljes értékűek. A magzatként élő emberi lény más testét használja arra, amit maga nem tud megvalósítani. Ha pedig megunta, akkor cserél. Érzek egy erős társadalomkritikát az írásban. Fogyasztói társadalmunk egy olyan jövője ez, ahol az emberek kizsákmányolásának egy újabb szintjére lépett az ehhez elegendő tőkével rendelkező réteg. A cél, hogy olyat tegyünk, ami nem szokványos. Ha ezt elértük, akkor a következmények mellékesek. Tanulság: az igazi büntetést általában nem az kapja, aki a problémát előidézte és aki megérdemli. Elgondolkodtató írás. Nekem tetszett.


5. Rachel Swirsky - Erósz, Fília, Agapé
A keressünk magunknak megfelelő férjet egy újabb lépcsőfoka. Ha az emberek között már nem találunk a kedvünkre valót és persze a technika is szolgálni tud egy embernek kinéző, a számunkra megfelelő és alkalmazkodásra programozott lénnyel, akkor miért ne próbálnánk ki? A gond akkor adódik, ha ez a lény annyira akar alkalmazkodni és annyira szeretne egyéniség lenni, hogy hajlandó érte mindent feláldozni. Nagyon tetszett az alapgondolat és a kivitelezés is. Olvastam volna még tovább is, mert ebben az esetben is maradtak még bennem kérdések.


6. Moskát Anita - Megnemszületettek városa
Véleményem szerint a válogatás legkeményebb írása. Engem ez rázott meg a legjobban. Kitaszítottság, egymásra utaltság, ugyanakkor egymás kihasználása, hiszékenység, irányíthatóság. Mégis a legnagyobb mozgató erő a szeretet és az irgalmasság. Mitől lesz ember abból az emberből, aki soha nem születhetett meg emberként? Kicsit zavaros a kérdésem? Nem lesz az, ha elolvasod az írást. Elgondolkodtató, ugyanakkor megrázó és megható írás az emberi lét alapelveiről, az alapvető mozgató erőkről. Nagyon tetszett.

7. Tobias S. Buckell - Anakoinózis
A hódítás és területfoglalás alaptételeinek világűrbe helyezése. Véletlenül, gyakorlatilag kényszerből felfedezett bolygó, ahova az ember beteszi a lábát és felbolygat mindent. Az őslakosok kihasználása a magasabb rendű, azaz emberi faj érdekében. Az őslakos faj megismerése másodlagos a cél elérése mellett. Szemellenzős gondolkodás és egy faj csodálatos képessége és fejlődési lehetősége. A szőrmókokról számomra mindig a Star Wars első trilógiájának kis szőrmókjai (bocsánat, de nem jut eszembe a nevük) jutottak eszembe.

8. Juhász Viktor - A Rádiumember magányossága
A válogatásból ez a történet a kedvencem. Nagyon örülök neki, hogy magyar szerző tollából született az írás. Könnyen elképzelhető az is, hogy pont a hazai utalások miatt éreztem magamhoz közelebb állónak a történetet. Már a címe is az sugallja, amiről szól a novella: az alternatív történelmű Magyarországon feltűnnek és a bűnözés ellen harcolnak a szuperhősök. Természetesen olyan magyar módra, mert kis hazánkban semmi nem olyan, mint Amerikában. :) Nagyon tetszett az írás stílusa, az elbeszélési módja és az egész alapötlet.
A szerző egy másik írását is olvastam már a 77 - Hetvenhét című kiadványban (a kötetről itt olvasható az értékelésem), amely szintén elnyerte a tetszésem. Biztosan nem mondanék nemet a vásárlásra, ha ugyanezen írásokkal és még jó párral egy önálló kötetben találkoznék össze a boltban.

9. Robert Charles Wilson: Descartes színháza
Számomra ez volt a legnehezebb novella a kötetben. Nehezen tudtam ráállni a ritmusára, mondanivalójára. Az eleje némiképp nehezebb falat volt, de a vége igazán tetszett. Egy kicsit olyan volt, mint A tökéletes trükk, de mégis más. :) Magvas gondolatok és mondanivalók egész tárháza ez az írás, ha az olvasó veszi az író stílusát. Engem azért annyira nem győzött meg, hogy azonnal akarjam olvasni a szerző hosszabb lélegzetvételű műveit is. Ha azok is hasonló felépítésűek és hasonló módban tálaltak, akkor lehet, hogy beletörne a bicskám az értelmezésbe. A novella vége viszont nagyon jó és határozottan pozitív irányba billentette a mérleget. Úgy érzem, hogy a mű nagyon jó, csak én voltam valamelyest kevés hozzá.

10. Catherynne M. Valente - A téridő tizenhárom arca
Az írónő magyarul megjelent könyvét, a Marija Morevna és a Halhatatlant imádtam olvasni. Ez a novella némiképp más, de bizonyos szinten ismerős is. A szerző megint fogott több ismert és régi történetet (teremtési mítoszt és mitológiai részleteket) és megint csavart rajta egyet. A csavarás ezúttal a technikai, tudományos kifejezésekkel való megszórást, feldúsítást jelentette. A tizenhárom apró, de mégis folyamatában összekapcsolódó történetrész egyik felében az említett átdolgozott történeteket tartalmaz, a fennmaradó részében (váltakozva) egy sci-fi író(nő) életének meghatározó részletei elevenednek meg.

Tíz igazán színvonalas, egyedi és elgondolkoztató írás. Igazán hálás vagyok az SF mag oldalnak és az Ad Astra Kiadónak, hogy elhozták ezeket a novellákat a magyar olvasóközönségnek. Remélem, hogy sokan fogják olvasni ezt a válogatást és sok-sok további fogja követni ezt a megjelenést. A hagyományos út elhagyása (ha csak részben is), illetve egy új út keresése és a nehézségek leküzdése nem kis feladat. Örülök neki, hogy a kiadó felvállalta ezt az utat. Csodálom a lelkesedésüket és az elszántságukat. Kívánni pedig csak sikert és kitartást tudok nekik.
Köszönöm ezt a válogatást! Élmény volt olvasni! Tegyétek meg Ti is!



Pontszám: 10 pontos
Kiadó: Ad Astra Kiadó
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem:  248 oldal
Teljes ár: 1.200,- Ft
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2012.)
Megjegyzés: csak e-könyvként jelent meg
Megvásárolható az  Ad Astra Kiadó honlapján .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons