Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. szeptember 6., csütörtök

Larissa Ione: Csábítás (Daemonica 1.)

Vannak kiadók, amelyek teljesen elhanyagolják a paranormális romantikus regények olvasóit (nem említenék neveket, ha elnézitek nekem) és van az Egmont Kiadó, aki kifejezetten keresi a kegyeiket. Talán így lehet a legtömörebben összefoglalni azt a tényt, hogy a kiadó Nalini Singh regényei után újabb paranormális szerzővel örvendeztette meg az olvasókat. (A meglepetéseknek nincs vége, mert azóta már még egy újabb szerző két, még az idén megjelenő kötetéről röppentek fel a hírek.)
Larissa Ione sorozatával azért kezdtem el  szemezni, mert végre nem vámpírok a főszereplők (bevallom, hogy lassan kezdek eltelni a lények e fajával és mostanában már csak mértékkel fogyasztom a történeteiket), hanem démonok. Hmm... Aztán megérkeztek az első értékelések és végleg elvesztem. A könyv rákerült a szülinapi kívánságlistámra és meg is leptek vele a barátnőim. Hurrá! :) Az olvasás sem váratott sokáig magára, ezért most nem menekültök meg a véleményemtől sem. :)

Szóval: adott egy világ, amelyben démonok élnek a Földön. Csak mi, emberek nem látjuk őket. Feltéve ha ők nem akarják, illetve nincs különleges lépességünk. Különleges képességű emberek közé tartoznak az aegisek, akik tulajdonképpen démonvadászok. Egy ilyen vadászat alkalmával sebesül meg Tayla és kerül a Földalatti Általános Kórházba, amely nem meglepő módon démonkórház. Természetesen démondokikkal, vámpír- és démonnővérkékkel, vérfarkas mentőssel, illetve egyéb lényekkel. Tayla gyógyításával Eidolon, a démondoki foglalkozik, aki egyébként seminus démon, azaz az incubus démonok egyik faja. Fajának jellegzetessége, hogy nemi érése két szakaszban zajlik: 20 éves kor környékén érik először és 100 éves kora környékén másodszor, ekkor válik termékennyé. Ez a második érés elég veszélyes, mert vagy megtalálja a démon a párját a s'genezis előtt vagy átalakul és semmi másra nem tud gondolni csak arra, hogy megtermékenyítse más démonfajok nőstényeit (leginkább erőszakos módon). Eidolon elég közel áll már ehhez a bizonyos határhoz. Tehát adott egy vadász, aki válogatás nélkül öl démonokat és egy démon, akinek élete mozgatója a szexualitás. Mi lesz, ha egymás mellé kerülnek? Ha mágneses vonzerő nem csak fizika?

Bevallom, hogy Tayla elvakult démonutálatával nehezen barátkoztam meg. Szűklátókörűsége egészen dühítő. Főleg miután Eid megmentette az életét, hancúroztak egyet, majd kimenekíti a többiek ellenszenve elől és hazaviszi a lányt. Na, ennél a jelenetnél voltak igazán problémáim. Nem részletezném a dolgokat, mert az eléggé spoileres lenne, de higyjétek el nekem, hogy főszereplőnk nem éppen éles logikájáról tett tanúbizonyságot előttem. Pozitívumként értékeltem, hogy azért lassanként változik a véleménye és elfogadja a valóságot végre olyannak, amilyen az valójában. Elkönyveltem a tényt, hogy Tayla lassan érő, bizonyos állításokat lassan felfogó típus és ezzel túl is tettem magam a dolgon, mert a könyv további része egész kedvemre való volt. A saját ízlésemet figyelembe véve valamivel kevesebb szexjelenettel is beértem volna, de elfogadom, hogy ezek a történetek zömében erről is szólnak. Ez a szám nem volt azonban olyan nagy sem, tehát ez senkit ne tartson vissza az olvasástól.
Eidolon elég szimpatikus figurának tűnt. Sportos, eszes, jólelkű. Egyszóval igazi pasiideál, azzal a kitétellel, hogy ő egy démon. :) A családi háttere egy kicsit kusza, de érthető. A testvérei is elég érdekes figurák. Nem véletlenül szól róluk a sorozat következő két kötete.
A könyv könnyen és gyorsan olvasható, a nyelvezete nem jelent kihívást. A kötet elején a történetben szereplő megnevezésekről (pl.: seminus démon, s'genezis, stb.) találunk egy magyarázót. Bár maga a cselekményszöveg is részletezi és megmagyarázza ezeket a kifejezéseket, de jó, hogy bármikor kéznél vannak, ha elbizonytalanodunk.
A kötet cselekménye és a történet logikai felépítése nekem tetszett. Az igazságérzetemet néhány részlet erősen borzolta. Nem igazán sikerült megértenem, hogy Lidércet miért is kell ennyire pátyolgatni és óvni, de talán  ezekre a kérdésekre majd a róla szóló történet magyarázatot fog adni. A könyvben megjelenő világ is a kedvemre való volt. Nem szerepel ugyan túl sok leírás róla, de jelenleg a történet szempontjából pont elég volt ennyi. Azt viszont bevallom, hogy nem lennék ellene egy részletesebb világleírásnak. Talán a következő kötetekben ezt is megkapom majd.
Összességében nekem tetszett a könyv. Sorozat felvezető kötetnek kifejezetten jól sikerült. Volt benne érzelem, mindenfajta akció és elegendő cselekmény is. Tetszettek a démonlények fajtái és a megjelenítésük, a világ szerkezete. Negatívum (megint csak a saját szempontomból nézem), hogy ez is olyan egy kötet egy párocska sorozat. Mindettől függetlenül jól szórakoztam, hamar kiolvastam.  Jöhet a következő is!


Pontszám: 8 pont
Kiadó: Egmont Hungary
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem:  440 oldal
Teljes ár: 3.999,- Ft
A mű eredeti címe: Pleasure unbound
Folytatás: Elszabadult vágyak
Sorozat: Daemonica
Kiadói sorozat: Egmont Dark
Forrás: magánkönyvtár (ajándék, 2012.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons