Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. szeptember 20., csütörtök

Abraham Lincoln, a vámpírvadász (film)

Ismét moziban jártam. :) Egy korábbi mozitermi élmény alkalmával láttam a film bemutatóját és azonnal tudtam, hogy ezt is meg akarom nézni. Miért? Három okot tudok felsorolni: mert szeretem a vámpírfilmeket; szeretem, ha a valóság keveredik a természetfelettivel és Timur Bekmambetov rendezte a filmet. Nekem ennyi pont elég volt.
A látvány természetesen 3D-ben az igazi (most tényleg adták így is a filmet és nem maradtunk hoppon, mint legutóbb). Az előzetesekben ismét láttam több olyan filmet, amelyek érdekelnének (Démoni doboz, Paranormális jelenségek 4.), de a barátnőim kerek perec kijelentették, hogy ők bizony ezekre nem jönnek el velem. Ha nagyon meg akarom nézni, akkor majd egyedül, de ők nem szeretnék látni, ennyi elég volt belőle. Szóval ezekről nagy valószínűséggel nem lesz egyhamar beszámoló. De most már térjünk rá a bejegyzés témájára.

Timur Bekmambetov stílusához hozzátartozik, hogy mesterien tudja ötvözni a valóságot a misztikummal. Megtette már ezt az Éjjeli őrségben és a Nappali őrségben, de a Wanted című filmben is. Most sem okozott csalódást. Nem nehéz kitalálni, hogy történetünk főszereplője maga a nagy elnök, Abraham Lincoln, akinek gyerekkorától követjük végig az életét. A későbbi elnök elköteleződése a rabszolgaság, mint rendszer ellen, már ekkor kialakul, amikor barátját bántják. Sajnos a közbelépése a saját családja életében szomorú és nem várt fordulatot okoz. A tíz év körüli Abraham ekkor kerül először kapcsolatba a természetfeletti világ lényeivel, azaz (ahogy a film címből is sejtjük) a vámpírokkal. Szóval a fő téma vámpírok és rabszolgaság. Érdekes kapcsolódás.
Közel tíz évvel később Abraham megpróbálja megölni anyja gyilkosát, de természetesen ez nem sikerül elsőre. Ekkor veszi kezelésbe egy idegen, Henry és tanítja meg a vámpírvadászat minden csínjára-bínjára. A lőfegyverek nem Abraham erőssége, viszont asztalos legényként töltött tanulóéveit követően nagyon jól bánik a baltával. Nosza, akkor ez lesz a fegyvere. A rendező pedig nem is hagyja ezt a tényt kiaknázatlanul és többször is láthatjuk és csodálhatjuk a filmben, hogy miként táncol a főszereplőt alakító Benjamin Walker kezében a balta. Komolyan mondom, hogy szemkápráztató és lenyűgöző. Élvezet volt nézni. :)
A vámpírok filmbéli szerepe azonban nem múlik ki ennyiben. Ők a rabszolgaság igazi fenntartói és éltetői. Vagyis inkább fogyasztói. :) Merthogy a rabszolgák vére táplálja az arisztokrata életmódot kedvelő vámpírokat. A rabszolgaság-ellenes elnök és a rabszolgákat ételnél nem többnek gondoló vámpírok összecsapása tehát több okból is elkerülhetetlen.

Apropó vámpírok. (Csak hogy senkit ne érjen meglepetés.) Bekmambetov vámpírjai járnak a fényben, de a szemüket - amely egyébként hol vörös, hol fénylik - eltakarják, védik. Új vámpír harapással születik, méghozzá nagyon gyors átalakulással. A tiszta lelkűek a vámpírharapástól meghalnak és csak az olyan emberből lesz vámpír, akinek a lelke nem teljesen tiszta. Az éhes vámpírok bőre eres és beesett lesz. Nekem nem volt ellenemre ez az ábrázolási mód. Annak viszont hálát adok, hogy senki sem csillogott. :)
Benjamin Walker
A valóság és a misztikum összevegyítése véleményem szerint jól sikerült a filmben. A Gettysburgi csata eseményeinek ez az alternatív elképzelése is igazán kedvemre való volt és nagyon ügyes húzásnak gondolom.
Nem mondom, hogy a film minden perce lekötött és nem magasztalom az egekig, de alapjában véve jól szórakoztam. A vonatos rész is kifejezetten jól sikerült. A rendező most sem hazudtolta meg magát és az akciójelenetek tényleg ötletesek voltak és látványosra sikerültek.
Az is tetszett, hogy nem sztárszereplők szerepeltek a filmben, hanem legnagyobb részt eddig teljesen ismeretlen színészek. A főszereplőt alakító Benjamin Walker nagyon jó választás volt. Szerintem.
Bár ez nem az Avatar, amit hajlandó voltam kétszer is megnézni a moziban, de örülök neki, hogy mozivásznon éltem meg a film nyújtotta élményt, mert a látvány miatt mindenképp megérte. A 3D is egészen jól és élvezhetőre sikerült. A film zenéje pedig nagyon tetszett. Amíg el nem felejtem, utána is nézek a zenéknek.

Még annyit említenék meg, hogy a film forgatókönyvét az a Seth Grahame-Smith írta, akinek a Büszkeség és balítélet meg a zombik, valamint a film alapjául is szolgáló Abraham Lincoln: Vampire Hunter című könyveket is köszönhetjük. Szóval ez a misztikum és valóság vegyítés neki is köszönhető.

Aki szereti az ilyen stíluskevert történeteket vagy csak kifejezetten a vámpírfilmeket, nekik mindenképpen ajánlom. Timur Bekmambetov rendezéséért rajongóknak pedig kötelező. :)

A film előzetese megtekinthető ITT.


Magyar cím: Abraham Lincoln, a vámpírvadász
Magyar bemutató: 2012. augusztus 09.
Amerikai cím: Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Amerikai bemutató: 2012. június 22.
Rendező: Timur Bekmambetov
Producer: Tim Burton
Főszereplők: Benjamin Walker (Abraham Lincoln), Mary Elisabeth Winstead (Mary Todd Lincoln), Dominic Cooper (Henry Sturgess), Rufus Sewell (Adam)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons