Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. szeptember 18., kedd

Nagyító alatt (5.): London másik arca

London. Egy olyan város, amely több író fantáziáját is megihlette. Számtalan történet van, amely ebben a városban játszódik. Úgy néz ki, hogy a valóság mégsem elég. Több író is kigondolt magának egy másik Londont, egy hasonló, de mégis teljesen más világot. Van, aki a föld alá, van aki csak másik síkra helyezte. Biztosan nem olvastam mindegyiket az ilyen regények közül, de amelyek eszembe jutottak, azokat összegyűjtöttem ebbe a posztba. Merüljünk alá ezekben a nem létező városokban. :)


Neil Gaiman: Sosehol
Abban gondolom teljesen egyetértünk, hogy Gaiman stílusa igazán egyedi. Ebben a könyvében a Fenti London mellett létezik egy Lenti London, ami nem más, mint az elveszett idők, az elveszett helyek és az elveszett emberek bizarr világa. Csatornák és metróalagutak világába követjük a főhőst és fedezzük fel Londonnak ezt a másik, Gaiman fejéből kipattant arcát. 
Nekem személy szerint ez a legkedvesebb Gaiman könyvem.


Tom Becker: Darkside sorozat (Ne kapcsold le a lámpát, Vérvonal)

Az előzőleg említett regénnyel ellentétben itt nem fent és lent van, hanem sötét és fény. Azaz a mindennapi emberek által ismert, valós London neve Lightside és az elrejtett, sötét, gonosz oldal, pedig Darkside. Vicces, hogy a megközelítés itt is csatornákon, metróalagutakon keresztül a legegyszerűbb, de mégsem egymás alatt, hanem inkább egymás mellett helyezkedik el a város két arca. Az átjárás is korlátozott, mert nem mindenki bírja az ellentétes városrészben járkálást huzamosabb ideig. Darkside leválasztására Lightsidetól Hasfelmetsző Jack idejében került sor. A technikai szint is ebben a korszakban ragadt. Az uralkodás és a város irányítása sem hárult másra, mint magára Hasfelmetsző Jackre, napjainkban pedig az utódaira. Érdekesen hangzik? Az bizony. Érdemes elolvasni. Kár, hogy az eredeti nyelven eddig megjelent hat részből csak kettőt adtak ki magyarul. Ifjúsági regény, de akár felnőttek számára is élvezetes olvasmány.


J.K. Rowling: Harry Potter regények
Talán ezt a világot kell a legkevésbé bemutatnom, hiszen sokan olvasták a könyvet, látták a filmet és szerintem mindenki emlékszik a Foltozott üst hátsó udvarából nyíló átjáróra, amely az Abszol útra vezet vagy a 9 és 3/4-ik vágányra, ahol át lehet jutni a Roxfort Expressz peronjára. De megemlíthetném a Főnix rendjének hadiszállását is, amely a 13-as házszám mögött rejtőzik és a muglik nem is sejtik, hogy létezik ott egy lakás. Szóval ez is egy London mögötti London, megint másként.


Ben Aaronovich: Peter Grant-sorozat (London folyói)
Peter Grant a színes bőrű konstábler már két éve dolgozik a londoni rendőrség kötelékében, amikor is egy nyomozás alkalmával találkozik egy szemtanúval, aki történetesen halott. A kísértetvadászat eredménye: papírtologatás helyett Anglia utolsó varázslója, Nightingale felügyelő a varázslótanoncának szegődik el és vele együtt próbálja felderíteni azokat a mágikus eseteket, amelyekről az átlag londoninak még csak sejtése sem lehet - aki pedig tisztában van a helyzettel, nem szívesen beszél róla.
Ebben a világban a mágiát tanulni kell, keményen meg kell érte küzdeni, és bár sok mindent sikerült megtudni a sorozat első kötetéből, de biztos vagyok benne, hogy London nem fedte még fel az összes titkát. Krimi és misztikum kedvelőknek ajánlott.


Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek trilógia (Az angyal, A herceg, A hercegnő)
Az árnyvadászok Végzet ereklyéi sorozatból megismert, a hétköznapi emberek előtt rejtve maradt világa, a történet ezúttal azonban a Viktoriánus kori Londonban játszódik. Az árnyvadászok titokban végzik munkájukat, azaz védelmezik az emberiséget a démonoktól, illetve néhány esetben az alvilágiaktól is. Gázlámpák, démonok, alvilágiak, árnyvadászok, dacos, de eltökélt fiatalok, nagy csaták és életre szóló szerelmek. London ebben a sorozatban is varázslatos, a Viktoriánus kor hangulata olyan átható, hogy úgy éreztem magam is ott sétálok vagy éppen kocsikázok füstös levegőjű utcáin. A YA fantasy történeteket kedvelőknek kifejezetten ajánlott.


China Miéville: Kraken
A Londoni Természettudományi Múzeumból ellopják az eddigi legnagyobb az Architeuthis dux névre hallgató, preparált polipot, a londoni rendőrség speciális részlege pedig a megmagyarázhatatlan rejtély nyomába ered. Egy olyan London utcáin kóborlunk és menekülünk, amelynek küszöbén már ott áll az apokalipszis (nem is egy), ahol a polip akár istenség is lehet és külön vallást tudhat magáénak (és mellette még sok minden más is), ahol a tengernek nagykövetsége van, ahol ráakadhatunk a London kőre, a város dobogó szívére, és a hozzá hű jósokra, ahol a múzeumok emléktárgyait az emlékezet angyalai őrzik, ahol különleges gengszterek vívják egymással a csatájukat és ahol a famulusok jól szervezett sztrájkba kezdtek. Egyszerre szürreális és fantasztikus, sokszínű és hihetetlen az, ami ennek a regénynek az oldalain szerepel, az urban fantasy (és még sok más műfaj) angol fenegyereke pedig megmutatja, hogy minként is értelmezi ő a mágikus London fogalmát. Készülj fel egy őrülten zseniális és egy zseniálisan őrült történetre, kövesd végig Billyt a rejtély megoldásában, és egy olyan London fog megelevenedni a szemeid előtt, amilyet még biztosan nem láttál.


Vannak más városok is, amelyek megihlették az írókat. Az egyik ilyen pl. Budapest. Nem véletlen, hogy ebben az esetben magyar írók kaptak ihletet (Szélesi Sándor, Csepregi Tamás). Kicsit később talán Budapest másik arcát is feltárom egy bejegyzésben. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons