Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. június 14., péntek

Vivien Holloway: Pokoli szolgálat (Pokolháború trilógia 1.)

Mindig különleges izgalom fog el, ha egy fiatal magyar szerző könyvét tarthatom a kezemben, főleg olyanét, akit ha nem is ismerek személyesen (még), de nem is idegen a számomra, hiszen a technika és a kommunikáció lehetőségeinek köszönhetően sokat beszélgettünk már és ajánlottunk egymásnak olvasnivalót vagy éppen rajongtunk közösen egy könyvvért. Most pedig az ő általa írt művet tartok a kezemben és ez nagyon furcsa, ugyanakkor bizsergető érzés, amelynek azért van negatív oldala is, hiszen az ismeretségünktől függetlenül, a lehetőségekhez mérten objektíven kell értékelnem a regényt. Megkísérlem a lehetetlent.
Lilian élete csak annyiban különbözik az átlag fiatalokétól, hogy imádott kishúga gyógyíthatatlan beteg és ő bármit megtenne, hogy elősegítse a gyógyulását. Reménytelen helyzetét és kétségbeesését kihasználva a kórházban elébe toppan egy ismeretlen férfi és egy szerződés aláírásáért cserébe felajánlja, hogy a főnöke meggyógyítja a kislányt. Kinek van ekkora hatalma, hogy ezt megteheti? Csakis magának Lucifernek. Mit jelent egy szerződés magával a Pokol uralkodójával? Semmi jót. De a szerződés létezik és Lilian nem tehet mást, mint ledolgozza a rögzített időt és elvégzi a Lucifer által rá bízott feladatokat. 

A történetet végig áthatja Lilian kishúgával szemben érzett szeretete és valahányszor csak említésre került kettejük kapcsolata a könyvben, mindig ugyanaz a kép ugrott a szemeim elé: az írónő, ahogy karjában tartja a kishúgát és együtt csodálják a karácsonyfa fényeit. Igen, ugyanaz a szeretet jön át a könyvben is, mint ami abból a képből sugárzik. Ez az az érzés, ami a legjobban jellemzi Lilian tetteit, ami tartja benne az erőt és ami miatt olyanokat is megkísérel, amit a későbbiekben még keservesen megbán.
A regényben olyan világ nyílik meg az olvasó előtt, ahol bizony van lent és fent és az említett helyek teremtményei megjelenhetnek a földi halandók előtt, illetve bele is avatkozhatnak az életükbe, befolyásolhatják a döntéseiket és persze kísértésbe vihetik őket. Így szedik áldozataikat a pokoli teremtmények és hasonló módszerrel próbálják a mennyek teremtményei visszatartani az embereket a rossz döntéstől. A démonok és az angyalok mellett léteznek a bukott angyalok, akik a köztudattal ellentétben nem csak az égből kitaszított angyalokból lehetnek, a pokol ugyanúgy kitaszíthatja a sajátjait, a fekete szárny  pedig mindkét esetben jellegzetes azonosítója a bukottaknak.

A történet ékes példája annak, hogy a pokol és a menny teremtményei mennyire tekintik játékszernek az emberiséget és játéktérnek a Földet. Lilian pedig azt mutatja meg, hogy kellő ravaszsággal, kitartással, és megfelelő motivációval ellátva ellen lehet állni a kényszerítésnek és meg lehet találni a hatalmasok hosszú ideje tartó kötélhúzása miatt időnként felbukkanó kiskapukat. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: ha a hatalmasok vetekednek egymással, ne kerülj közéjük, ha mégsem tudod kikerülni, hogy észrevegyenek, akkor a legjobb tanács, ha senkiben sem bízol meg. Ebben a regényben a pokol tényleg pokol és Lucifer méltó az uralkodói címre, amit büszkén visel és persze a követői sem maradnak el tőle kegyetlenségben.
Fiatal szerzőnk érdekesen keveri az események lapjait és az élvezetes regényhez szükséges stílusokat. Az akciókon kívül rengeteg mély érzelmet visz bele az írásába, köztük sok-sok bizonytalanságot, erős gyanakvást, még erősebb reményt és elhatározást. Mindezt megfűszerezi a kétségbeeséssel és helyenként kegyetlenséggel, hatalomvággyal. Amikor már úgy gondoltam, hogy sínen van a történet és innentől kiszámítható események következnek, akkor mindig jött egy fordulat, ami felrázott, ami teljes döbbenetet okozott nálam és ami továbbvitte a történetet egy olyan irányba, amire nem is számítottam. Vivian jól megcsavarta a történetet, illetve elég bonyolultra tervezte a játékszabályokat ahhoz, hogy keresztülvihesse mesteri csavarjait.

Ami kifejezetten tetszett a regényben, hogy bár Lil körül rengeteg férfi szereplő fordul meg és pattognak is a szikrák, de főhősnőnk szeme előtt most más cél lebeg és bizony nem hagyja magát eltéríteni. Minden elismerésem az egyedi és erős karakterekért, amelyek sorra bukkannak fel a regényben. 
Az alaptörténeten és a karaktereken kívül a könyv erősségét a párbeszédek jelentik. Szerettem olvasni azokat a részeket, amelyekben megcsillant Lilian éles logikája és lecsapott még élesebb nyelve. Pörgős, pattogós, élvezetes és informatív, így tudnám tömören összefoglalni a párbeszédek lényegét. 
Az objektív értékelés érdekében a sok dicséret mellett azt is meg kell említenem, amivel problémám volt az olvasás során. Az érdekes és lendületes cselekményt sokszor szakítják meg a múltbeli visszaemlékezések, ennek eredményeként viszont úgy éreztem a szükségesnél valamivel többször tört meg a történet lendülete. Persze ennek is meg van a maga előnye, hiszen így a titkok lassan és megfelelő tempóban adagolva nyílnak meg az olvasó előtt. A másik, számomra félreértésre okot adó dolog az volt, hogy elég sokára derült csak ki, hogy a pokolban és a földi világban másképp telik az idő, ezért jó párszor kerültem időzavarba, ráncoltam a homlokom és számolgattam az éveket, amelyek sehogy nem akartak passzolni egymáshoz. Sejtettem én, hogy az ok az eltérő idősík lehet, de biztos csak a könyv felénél lettem benne, amikor végre a szövegben is olvashattam ezt a megállapítást. Innentől már kevesebb volt a homlokráncolás és jobban összeállt maga a történet is. 

Ki kell hangsúlyoznom, hogy egy fiatal szerző első könyvéről van szó, aminek lendületességét, frissességét apró hibák ellenére is nagyon szerettem - megismerését csak ajánlani tudom a fantasy iránt érdeklődőknek. Nagyon remélem, hogy az írónő már lelkesen írja a következő kötetet (sorozatról lévén szó), mert nagyon nagy szükségem lenne rá, hogy minél hamarabb megismerjem a történet folytatását.





Pontszám: 8 pont
Kiadó: Aba Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 319 oldal
Sorozat: Pokolháború trilógia
Folytatás: Pokoli szökevény
Forrás: magánkönyvtár

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons