Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. június 7., péntek

Ünnepi könyvhét 2013: Könyvheti megjelenések - kiadók K-tól Z-ig

Az általam kedvelt, illetve a könyvhétre több könyvvel készült kiadókról már készítettem bejegyzéseket. Természetesen sok olyan kiadó van még, akiről nem. Nem is lehet mindenkiről külön, ez képtelenség.
A könyvheti megjelenéseket bemutató utolsó előtti bejegyzésemben az A-K nevű kiadók, illetve megjelenéseik közül válogattam. Következzen most az abc másik fele, természetesen a teljesség igénye nélkül vagyis leginkább azok, amelyek felkeltették az érdeklődésem. 
Következzenek tehát a Lazi Könyvkiadó, a Libri Könyvkiadó, a Metropolis Media, azaz Galaktika és a Scolar Kiadó engem érdeklő megjelenései.
Terveztem még belevenni a kínálatba az Ulpius-ház Könyvkiadó egy ideje már ígérgetett megjelenéseit, de sajnos nem lett belőlük semmi. Szokás szerint. Ami megjelenik, azok pedig nem érdekelnek. Így jártak. 

LAZI KÖNYVKIADÓ

Benkő László: Viharlovasok - A vér törvénye
Néhány év telik el a 907-es győztes háború után, amit a mai Pozsony térségében, a Duna két oldalán vívott meg a magyar törzsszövetség a frank Gyermek Lajos király és bajor szövetségese ellenében. A vesztes bármennyire is igyekszik elhallgatni a gyászos véget, s azt, hogy százezres hadukat az alig harmincötezer fős magyar könnyűlovasság megsemmisítette, a magyarok váratlan haditettének híre futótűzként terjed a Frank Birodalomtól Bizáncig.
Megnyílik a Duna menti folyosó nyugatnak, a törzsszövetség határa a bajorok felé tolódik. Az ellenség egy része immáron belátja, hogy a magyarokkal jobb szerződni, mint ellenükre tenni. Ki hitte volna évekkel előtte, hogy a pozsonyi csata értelmi szerzőjének, Luitpold hercegnek a fia, a bajor Arnulf a magyarok földjén talál menedékre családjával? Ki gondolta volna, hogy a fiatal Arnulf herceg közeledése egyszer majd dinasztikus kapcsolatokhoz vezet a magyarok és a bajorok között, ami hosszú időkre meghatározza a korabeli politika formálódását?
Árpád nagyfejedelem és fiainak halálát követően változások mennek végbe a magyar törzsszövetségben, átrendeződnek a hatalmi viszonyok, de a tévesen „kalandozások kora”-ként említett évtizedek tovább folytatódnak. A magyarokat katonapolitikai szerződések kötik Berengár lombard uralkodóhoz és Arnulfhoz, miközben a Kárpát-medencében elfoglalt pozíció megerősítésén ténykednek.
A magyar fegyver továbbra is kelendő nyugaton, és nincs olyan esztendő, amikor ne indulna kisebb-nagyobb kontingens csatába, portyákra vagy felderítésre. A magyar könnyűlovasok immáron az Atlanti-óceánig jutnak, s a törzsszövetség belebonyolódik a nyugati császárok és királyok közötti torzsalkodásokba.
A regény valós eseményekre, hiteles adatokra alapozva Táltosfia felnőtt gyermekein keresztül mutatja be, mi történhetett a pozsonyi csatát követő tizenöt esztendőben a magyar törzsszövetségben és a nemzetközi politikában.


LIBRI KÖNYVKIADÓ

Bartók Imre: A patkány éve
Mintha ezt a helyet már kezdettől fogva azért építették volna, hogy kísértetvárossá váljon. Lehetséges, hogy a történelem óramutatója milliókat söpörjön el ilyen hirtelen, ilyen elképzelhetetlenül rövid idő alatt? Lehetséges, hogy ez az egész hormonburleszk, ez a kicsinyességből, félelemből és szeretetfoszlányokból összeálló biofiziológiai nagyüzem egy csapásra semmivé váljon
New York, a "világok keresztútja" hamarosan egy globális bioapokalipszis kiindulópontjává válik. Az örökké nyüzsgő városban azonban ez egyelőre csak egy magányos, megkeseredett rendőrfelügyelőt aggaszt, aki hiába próbál valami rendszert felfedezni a növénnyé változtatott családok, brutális csonkolások és megmagyarázhatatlan terrorcselekmények kavalkádja mögött.
Ám a rendszer létezik, és legfőbb motorjai Karl, Ludwig és Martin, a három különleges képességekkel rendelkező óvilági gondolkodó. Miközben egyre közelebb kerülnek vezetőjük, a csábító és titokzatos Cynthia terveinek megvalósításához, kétségbeesetten próbálják leplezni egymás és a világ előtt saját elméjük széthullását - de vajon meddig sikerülhet ez egy olyan világban, ami nekik köszönhetően épp most fordul ki önmagából?
Bartók Imre könyve szédületes sodrású akcióregény, költői szépségű próza, kozmikus látomás a világvégéről, egyúttal megejtő diagnózis a barátság erejéről és a személyiség totális kiszolgáltatottságáról.


METROPOLIS MEDIA

Mircea Eliade: Dionüszosz kertjében
Egy bukaresti nyelvtudóst villámcsapás fiatalít meg, három idős hölgynek pedig egy forradalmi rákgyógyszer adja vissza időről időre ifjúságát. És nemcsak ezek az emberek vándorolnak múlt és jelen között, hozzájuk hasonlóan maguk az írások is bebolyongják legújabbkori történelmünk útvesztőjét, melynek sötét zugaiban titkolt szerelmek, emberi drámák, hősiesség és árulás húzódnak meg. Hol a második világháború borzalmai idéződnek meg szemünk előtt, hol a 60-as évek kommunista diktatúrájának grand guignolja, de bármilyenek is a díszletek, a tét mindig az egyén, a művész, sőt a művészet szabadsága, a gondolatok, a fantázia leláncolhatatlan, örök szárnyalása.
A hétköznapi eseményekben is a rendkívüliséget kereső krónikás nem más, mint a román származású, de emigrációba kényszerült neves filozófus és vallástörténész, aki tudományos munkássága mellett szépíróként is világhírre tett szert. A "Különös kalandok", a "Serampuri éjszakák" és a "Honigberger doktor titka" szerzőjének újabb nyolc remekbe szabott történetével ismerkedhet meg az olvasó e kötetben, köztük azzal ("Hamis ifjúkor"), melyből maga a hollywoodi sikergyáros, Francis Ford Coppola készített 2007-ben mozifilmet.


Charles MacLean: Paranoia
Martin Gregory egy pénteken hazatér a munkából, megrakodva a feleségének szánt születésnapi ajándékokkal, majd másnap hajnalban fölkel, és látszólag minden ok nélkül valami olyan kegyetlenséget követ el, ami megkérdőjelezi beszámíthatóságát. Az őt kezelő pszichoterapeuta aztán, mivel más módszerrel nem jut eredményre, regressziós hipnózisnak veti alá páciensét, és hirtelen a múltnak akkora örvénylő szakadéka nyílik meg a lábuk alatt, aminek talán sosem érik el a fenekét. De valóban előző életek és valóságok befolyásolják Martin döntéseit, vagy dr. Somerville nem egészen az, akinek mondja magát, és az eseményeket saját kezűleg manipulálja? Esetleg minden csupán egy beteg elme szüleménye, mely kétségbeesetten fogódzót keres, mielőtt végképp magával sodorná a káprázatok árja?
A skót szerző döbbenetes erejű története már puszta elolvasásával is képes felborítani egy gyengébb idegzetű ember lelki egyensúlyát. Paul Newman, az Oscar-díjas színész egyszer ezt nyilatkozta: "Amúgy is álmatlanságban szenvedtem, de amióta a "Paranoiá"-t elolvastam, már egyáltalán nem bírok aludni." A regény megjelenése óta a pszichológiai horror modern klasszikusává vált, és látványosan cáfolja a tételt, hogy a szépirodalomtól idegen az alantas ijesztgetés. Tegyen egy próbát, ha mer!


SCOLAR KÖNYVKIADÓ

Arthur Madsen: Five - Az új generáció
Ehnaton fáraó évezredekkel ezelőtt készíttetett egy medált, amely képes befolyásolni a Föld mozgását. A 21. század elején a Szindikátus óvja a mágikus kincset, ám a medál rossz kezekbe került. Öt gyerek élete örökre megváltozik: Yeni, Berria, Jauns, Baru, Nuwe, a világ sorsa az ő kezükben van.





Kovács Ákos: Az áradás krónikája
Szülei elvesztése után már csak a tizenhat éves Melissa Tran állíthatja meg a minden erkölcsi aggálytól mentes, gátlástalan egyházi vezetőt, Art Gruwellt, aki törtetésével veszélybe sodorja az egész galaxist. A lánynál van a férfi ellen szóló egyetlen bizonyíték, és a szellemi lények is őt bízzák meg Gruwell megfékezésével. Vajon meddig tűrik a fejlettebb létformák az emberek ártó cselekedeteit? Sikerülhet-e Melissának megállítani Gruwellt, és ezzel megmenteni az emberiséget?
Kovács Ákos a sci-fi és a kalandregény műfaját ötvözi a sok humorral megírt történetben. A Vágyálmok ligájának folytatásaként is olvasható regényben feltárul a távoli jövő világa annak minden ellentmondásosságával. Bár az ember birokba vette a Naprendszert, természete nem változott - a szerző a gonosz és a jó őstípusait rajzolja meg a jövőről szóló mesében, kellő iróniával ábrázolva a nagyravágyást, a vallási fanatizmust, a kegyetlenséget, de ugyanakkor a hősiességet is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons