Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. június 20., csütörtök

Scott Turow: Ártatlan

A szerző első könyve, az Ártatlanságra ítélve teljesen lehengerelt és a kedvencemmé is vált. Hatalmas várakozásokkal telve vártam a folytatás megjelenését, amelyre szerencsére csak pár hónapot kellett várni és a készhez vételt követően az olvasást sem halogattam sokáig, szó szerint neki estem a regénynek.
Rusty Sabichet, húsz évvel ezelőtt felmentették a gyilkosság vádja alól, a karrierje romokban hevert, de per lezárulását követően mind a vádlói, mind a közvélemény támogatta szakmai hírnevének helyreállítását és a további előmenetelét. Nem csak a hivatását, de a családi életét is megviselték az események, a károk szinte helyrehozhatatlannak tűntek. Rusty mellett Tommy Molto, az ügyész szénája sem állt jól a tárgyalás végén, az ő karrierje is majdnem derékba tört. Húsz év telt el az előző kötet, az Ártatlanságra ítélve megdöbbentő eseményei óta, Rusty a fellebbviteli bíróság elnöke, Tommy Molto pedig az ügyészi hivatalt vezeti. Kettejükből soha nem lett barát, de a távolságtartó munkakapcsolatot mindketten elfogadták. Rusty egy nap arra ébred, hogy a felesége, Barbara meghalt az éjszaka folyamán, ő azonban egy teljes napon keresztül nem értesít róla senkit. A gyanús körülmények felkeltik Tommy Molto és a társa figyelmét is és Rusty ismételten a vádlottak padján találja magát. A vád ebben az esetben is gyilkosság. A cél jelen esetben nem más, mint Nat számára bebizonyítani, hogy Rusty nem követte el azt, amivel megvádolták, hogy ismételten ártatlan az ellene felhozott vádakban. Sandy Stern most is elvállalja a védelmét és kezdetét veszi az érzelmekkel és bosszúvággyal telített tárgyalás, amely során összecsap és megmérkőzik egymással a két régi ellenfél.

Az előző kötettel ellentétben, ahol Rusty szemszögéből követhettük végig az eseményeket, ebben a könyvben több nézőpontból való szemléltetést választott a szerző. Sabich bíró mellett megszólal a fia, Nat, a bíró legkedvesebb fogalmazója, Anna, valamint Tommy Molto is. A nézőpontok váltogatásával egy hangulatában teljesen más regényt kapunk, mint az előzményben, de ez nem vált a történet kárára, inkább színesítette a történések és az érzelmek bemutatását.
"Bár a tárgyalóterem nem nekem való, és soha nem is lesz az, mégis lenyűgöznek az idebent végbemenő finom kis szertartások és drámák, különösen azok, amelyek túlságosan banálisak ahhoz, hogy sorozatokban vagy filmekben lássuk viszont." (235. oldal, Agave Könyvek, 2013.)
Már a könyv első oldalain felülünk az érzelmek és a feszültség hullámvasútjára, amelyből egészen a regény végéig nem lehetséges a kiszállás. Az eleje kicsit lassabban indul, elhúzódik a felvezetés, alaposabb a probléma felvezetés, nagy a hangsúly a szituációt kiváltó érzelmek bemutatásán. A szerző összefoglalja az elmúlt húsz év történéseit, lényeges eseményeit, megismerteti az olvasót a szereplők jellemében bekövetkezett változásokkal és megalapozza a mindent eldöntő kérdéseket. A korábbiakban érzett minden ellenszenvem ellenére tiszteletet ébresztett bennem Tommy Molto hozzáállása, értékeltem a megfontoltságát, amellyel a vádemelést, a megelőző nyomozást és a későbbiekben a tárgyalást is vezette. Neki határozottan jót tett a korábbi zűrzavar és az azóta eltelt idő.
Tommyval ellentétben viszont úgy éreztem és úgy is látszott, hogy Rusty nem tanult a múltban vétett hibáiból, mert jelen esetben is elköveti ugyanazt a lépést, amiből egyszer már kára származott és bár a lelke mélyén tudja, hogy nem kellene ezt tennie, de nem tud ellenállni a körülmények adta lehetőségnek. Ezzel pedig megint megteremti annak az alapjait, amely oda juttatja, ahonnan egyszer már sikerült megmenekülnie. Jogosan merül fel az a kérdés is, hogy az akkori felmentése vajon megalapozott volt-e vagy annak ellenére, hogy szabadon távozhatott, mégis csak bűnt követett el olyan sok évvel ezelőtt? A szerző olyan mesterien forgatja a szavakat és a tényeket, hogy teljesen elbizonytalanított, pedig az előző kötetben felhozott minden vád ellenére meg voltam győződve arról, hogy főszereplőnk ártatlan.

Elgondolkoztam azon, hogy a most meghozott döntéseim vajon mennyire lesznek hatással rám tíz vagy akár húsz év múlva, mert bizony Rusty Sabich ebben a történetben azoknak a döntéseknek a terhét nyögi és azoknak a következményeit viseli, amelyeket húsz évvel ezelőtt hozott meg. Az előzményekben megismert  bírósági tárgyalás végén Barbara elköltözik egy másik városba, de a betegsége kiderülését és súlyosbodását követően visszatér a férjéhez, a korábbi bizalom nem áll helyre maradéktalanul és a családi béke örökre feszültségekkel teli és nagyon törékeny marad. Nem is tudom, hogyan gondolhatta azt Rusty, hogy bármit is eltitkolhat ez elől az asszony elől? Ebben a titkokkal és feszültséggel teli környezetben, sikeres és sérült szülők gyermekeként nő fel Nat, aki maga is érzékeny és eléggé instabil lélek.
Új szereplőként tűnk fel Anna, aki fellépésével és döntéseivel eléggé összekuszálta az érzéseimet. Először nem igazán tudtam elfogadni a tetteit és az indokait, de a vége felé sikerült valamelyest megkedvelnem.

A több nézőpont és a tények fokozatos feltárásának, a múltbeli események felidézésének következtében állnak össze a történet apró darabjai. Nem igazán éreztem titoknak, hogy mi és ki áll az események hátterében, de nem is ez a regény erőssége, hanem ahogy feltárja az emberi lélek sötét zugait és egymás mellé vagy éppen egymással szembe helyezi az érveket és a bizonyítékokat, gondolkodásra készteti az olvasót, érzéseket fakaszt. Minden elismerésem a szerzőé, mert annak ellenére, hogy nem rejti véka alá végkifejletet, végig fenn tudja tartani az olvasó érdeklődését és mindezek mellett megbotránkoztatja, feldühíti és még meg is lepi eddig jól elrejtett információkkal, ha szükséges. Félelmetes volt számomra Barbara és Rusty kapcsolata és bár tudtam az indokot, ami miatt kitartottak egymás mellett, meglepett és megdöbbentett a végső következtetés, az utolsó nap eseményeinek részletes bemutatása és főleg annak lelki oldala.
"Honnan is tudhatnánk, mi rejlik mások szívében vagy fejében? Ha magunkat sem értjük, mekkora az esélye, hogy igazán megérthetjük az embertársainkat? Semekkora." (477. oldal, Agave Könyvek, 2013.)
Rusty döntésinek logikáját nem könnyű követni, de nagyon megéri. Annak ellenére, hogy ennek a regénynek a cselekménye nem olyan mozgalmas, a szereplők reakció nem olyan hirtelenek, mint azt az előző kötetben megtapasztalhattam, maga a tárgyalás és a bizonyítékok bemutatása, valamint azok megcáfolása megint utánozhatatlan élményt jelentett a számomra. Egyszerűen élveztem a szócsatákat, a csapdákat, az ellen csapdákat, a következtetéseket és a logikázást.

Aki szereti ezt a műfajt, illetve akinek tetszett az előző rész, nem fog csalódni ebben a kötetben sem. Kellő hitelességet ad a regénynek és a jellemek alakulásának, hogy a szerző maga is együtt öregedett Rustyval és ténylegesen is eltelt közel húsz év a két történet megírása között. Talán ez, az idő múlása, a megfontoltság érződik a regényen, ezért haladnak valamivel lassabban az események, de mindezért kárpótol a lelki oldal, a több nézőpont és persze a sok-sok logikai következtetés és agyalás. Úgy gondolom nagy szerencséje a magyar olvasóknak, hogy rövid időn belül vehették/vehetik a kezükbe mindkét kötetet.
Továbbra is nagyon jó írónak tartom a szerzőt, számomra az előző könyv nagyon magasra tette azt a bizonyos lécet, de ez a történet sem sokkal maradt el a várt színvonaltól. A szerző honlapját nézegetve úgy látom, hogy van még pár irománya, amelyek nem jelentek meg magyarul és csak reménykedem benne, hogy a Sabich bíró két történetének sikeressége esetén az Agave Könyvek bevállalja a további művek megjelentetését is. Ha így lesz, akkor azoknak kötelező helye van a könyvespolcomon, mert engem véglegesen sikerült meggyőzni és rabul ejteni. 



A könyvet köszönöm az Agave Könyvek kiadónak!


Pontszám: 9
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 500 oldal
Eredeti cím: Innocent
Teljes ár/webbolt ár: 3.280,- / 2.460,-
Előzmény: Ártatlanságra ítélve
Forrás: recenziós példány, kiadótól

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons