Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2014. január 20., hétfő

Cassandra Clare: Az angyal (Pokoli szerkezetek 1.)

Árnyvadászok világa, Viktoriánus kor, London. Azt hiszem ennyi, illetve az írónő másik sorozatának tetszése elég volt ahhoz, hogy elvakultan és teljes megszállottsággal akarjam ennek a sorozatnak a könyveit a polcomon tudni. Mégis hatalmas önuralomról tettem tanúbizonyságot, amikor a megjelenéseket követően sorban megvásároltam a köteteket és olvasatlanul felpakoltam őket a legfelső polcra. Miért? Mert szerettem volna teljesen elmerülni ebben a világban és maradéktalanul kiélvezni az eseményeket, karaktereket.
Amikor neszét vettem, hogy decemberben megjelent a trilógia befejező része, nem volt kérdéses, hogy az első két kötet felkerül a Csökkentsd a várólistádat 2014 kihívás alaplistájának könyvei közé. Ez több szempontból is jó döntés volt: biztos voltam benne, hogy a könyvek nem fognak csalódást okozni, ugyanakkor kapásból két olvasást fogok egymás után teljesíteni és persze csemegének ott vár majd rám a befejező kötet. Tökéletes tervezés. :)
Amikor a tizenhat éves Tessa Gray megérkezik a viktoriánus Angliába, valami rettenetes vár rá a londoni Alvilágban, ahol vámpírok, boszorkánymesterek és más természetfeletti lények járják az utcákat a gázlámpák alatt. Tessának nincsenek barátai, és egyetlen pillanatra sem érezheti magát biztonságban, ezért menedéket kér az Árnyvadászoktól, akiknek egyetlen célja, hogy megszabadítsák a világot a démonoktól. 
Ahogy egyre mélyebben merül el a világukba, a lány azt veszi észre, hogy egyszerre varázsolja el két legjobb barát, és nem sokára rá kell döbbennie, hogy a szerelem a legveszélyesebb varázslat mind közül.

Ismerős világba csöppentem, még akkor is, ha ez a trilógia nyitó kötet időben korábban játszódik, mint az általam már olvasott Végzet ereklyéi sorozat kötetei. A törvények és a lények ugyanazok, de a sorozat önmagában is megállja a helyét, ezért azoknak is nyugodtan ajánlom az árnyvadászokkal és a világukkal való ismerkedést, akik nem olvasták az írónő többi könyvét. Minden információt és magyarázatot tartalmaz a történet ahhoz, hogy teljes legyen az élmény. Legfeljebb később kicsit húzni fogja a száját az olvasó, mert bizony mindenkinek meg kell tanulnia írni és a szerző a korábbi regényeihez képest stílusban és karakterábrázolásban is rengeteget fejlődött. Ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy az írónő nem dobta el a jól bevált receptet, hanem újra felhasználta azt, az eltérő fűszerezés ellenére a sorozatok közötti hasonlóság teljesen nyilvánvaló, szinte azonnal észrevehető. De mindez kit érdekel, ha a történet magával sodor és jó olvasni? Engem ugyan nem. legfeljebb csak egy kicsit zavar, de azon meg hamar túlteszem magam.

Nem véletlen, hogy ezt emlegetem, hiszen a könyvben nem volt olyan szereplő, akinek ne lett volna kedvemre való a megformálása. A főszereplők meglepően könnyen kerültek közel a szívemhez. Legnagyobb örömömre ismerős személyek is felbukkantak a történetben. Szerintem nem szükséges többet mondanom, csak annyit, hogy... Magnus Bane. :)
A Viktoriánus kori Londonnak, ahol a történet játszódik most is sikerült elvarázsolnia, a hangulat elképesztő, más időszakban el sem tudnám képzelni ezeket a cselekményeket. Egyszerűen tökéletes a korszak választása.

Tessa az, aki körül az egész könyv cselekménye forog, minden szempontból ő áll a történések középpontjában, mert a kötetben felbukkanó karakterek egyik fele fel akarja őt használni a saját céljaira, a másik fele pedig meg akarja akadályozni ezt. A lány fejlődése jól végig követhető, ahogy az árnyvadászok világáról semmit nem tudó állapotból lassan eljut addig, hogy tevékenyen kiveszi a részét - még ha a maga módján is - a harcból és az ellenállásból. Miközben olyan teremtményeket ismer meg, amelyek létezéséről eddig nem is hallott, illetve a saját képességéből adódó problémákkal is meg kell küzdenie, lassanként egy olyan érzés is kibontakozik benne, ami legalább olyan rémisztő bizonyos helyzetekben, mint a szörnyek.
"Akármi is vagy testben - szólt -, akár fiú, akár lány, akár erős, akár gyenge, akár beteg, akár egészséges, mindez sokkal kevesebbet számít annál, mint ami a szívedben van. Ha egy harcos lelke lakik benned, harcos vagy. Akármilyen színű, formájú vagy mintájú ernyő rejti is el, a fény a lámpa belsejében mindig ugyanolyan marad. Te vagy láng!"
Az események viharában a lány figyelme az Intézetben lakó két fiatal árnyvadász felé fordul. Nem véletlenül, hiszen mind a ketten megérdemlik, hogy megakadjon rajtuk egy lány szeme, ugyanakkor az is igaz, hogy ezek oka teljesen más a két fiú esetében. A sötét hajú, kék szemű Will, aki első pillantásra mindenkit rabul ejt a megjelenésével, maga a féktelen és zabolátlan erő, a nyerseség durva modorával mindenkit elmar maga mellől, kivéve egyetlen embert, árnyvadász társát. Jem a félig angol, félig kínai származású fiú megjelenése legalább olyan egyedi, mint a másik árnyvadászé, de ő ezt kevert vérének, különleges színű hajának és szemének köszönheti. Ő az, akinek visszafogott modora, kedvessége mindig jelen van, a betegsége miatt tisztában van vele, hogy az ideje véges, a kór és a gyógyszer lassanként elszívja az erejét, ezüst színűre változtatja a szemét és haját.

Tessa egy közvetlen, szeretni való és végtelenül kíváncsi lány, aki csak most szembesül a saját képességeivel, a múltjával és kerül tisztába azzal, hogy ki is ő tulajdonképpen. A kiképzése megviselte, a létezése miatt kétségek gyötrik, de végtelen erővel tölti fel, hogy a bátyja veszélyben van és meg is tesz mindent azért, hogy segítse az árnyvadászok nyomozását. A háttérben azonban nagyobb erők munkálkodnak, a Tessa családját érintő eseményeket kiváltó okokra csak lassanként derül fény, a további várható események pedig komor felhőket vonnak az Intézet és az árnyvadászok köré.
"Az élettelen tárgyak valóban nem ártanak senkinek (...) Viszont nem mindig lehet ugyanezt elmondani azokról az emberekről, akik használják őket."
Az akció és az érzelmek teljesen kiegyenlítetten voltak jelen a történetben, nem éreztem úgy, hogy az egyik a másik fölé kerekedett volna. Pontosan ezért a cselekmények sodró lendületű és a meghittség lassan kibontakozó szála is végig fenntartotta az érdeklődésem, ugyanúgy izgultam a cselszövések és a harcok közepette, mint amikor a két főszereplő próbálta megismerni a másikat vagy éppen el akarta titkolni az érzéseit a kettesben eltöltött időben.
Nem tagadom, hogy voltak kiszámítható részei a történetnek, de még így is sikerült egy olyan regényt írnia a szerzőnek, amelynek lendülete magával sodort és szinte észrevétlenül fogytak az oldalak. Will karaktere annak ellenére is érdekes és magával ragadó, hogy a stílusa kifejezetten hasonlít a későbbi időben élő és a korábban készült regényekben megformált Jace-re. A lelkem mélyén azonban úgy érzem, hogy a sötét hajú, kék szemű fiú esetében egy összetettebb jellemről van szó és valami hatalmas titokról. Jem ebben a részben nem került annyira a figyelem középpontjába, mint a társa, de a személyiségéből adódóan neki több időre van szüksége ahhoz, hogy előtérbe kerüljön és aktív részese legyen az eseményeknek, ugyanakkor csendes jelenlétét nem lehet nem észrevenni.
"Annak az árnyvadásznak, aki egy boszorkánymesterrel kezd, biztosan nincs jövője."
Akció, titkok, érzelmek, düh, szenvedély, árulás, cselszövés, politika és még sok minden más szerepel ebben a történetben, amely annak ellenére is kifejezetten érdekes és olvasmányos, hogy egy YA regényről van szó. Felnőtt olvasóként is élvezettel merültem el a történetben és az eseményekben. 

A sorozatcím istenien sikerült, egyszerűen imádom, mert egyszerre érdekes és sokat sejtető. Ugyanakkor a kötet címe elég rövidke lett és a könyv elolvasása után úgy gondolom, hogy a Mechanikus angyal talán még jobb lett volna. Bár az is tény, hogy a rövidebb elnevezés meg több jelentést hordoz magában. Kérdés az, hogy van-e szükség erre?

Végzet ereklyéi rajongóknak ez a könyv, ez a sorozat kötelező olvasmány, azonban úgy gondolom, hogy a korábban megjelent sorozatot nem kedvelők is nyugodtan a kezükbe vehetik ezt a kötetet, mert nagy valószínűséggel nem fognak benne csalódni. Részemről mindenképpen következik a folytatás, A herceg olvasása, mert érdekel Will titka, aminek a viselkedéséhez van köze, érdekel Tessa múltja és persze az összes többi szereplő sorsa is, mert nem tudom tagadni, hogy mindegyikük hozzánőtt a szívemhez és nagyon nehezemre esik magukra hagyni őket.


Értékelés: 8/10
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem: 472 oldal
A mű eredeti címe: Clockwork Angel - The Infernal Devices
Fordító: Kamper Gergely
Teljes ár: 2.999,-/3.999,- (puha borító/keménytáblás)
Sorozat: Pokoli szerkezetek
Folytatás: A herceg, A hercegnő
További, kapcsolódó, a világban játszódó regények: Csontváros, Hamuváros, Üvegváros, Bukott angyalok városa, Elveszett lelkek városa
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2012.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons