Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2014. január 10., péntek

Nalini Singh: Szabadulás (Egy világ - két faj - állandó küzdelem 5.)

Határozottan úgy éreztem, hogy belelendültem a sorozat köteteinek fogyasztásába, ezért - mivel a polcomon sorakozott a következő rész is - már nyúltam is utána és folytattam a kalandozásom az alakváltók és a mentálok világában. Már csak azért is, mert végre eljutottam Dorian könyvéig és ezt a részt el nem olvasni nagy butaság lett volna. Nem is igazán láttam az okát, hogy visszatartsam magam a késztetéstől és bizony gyorsan peregtek az oldalak a szemem előtt, annyira magával ragadott a latens leopárd személyisége.


Ashaya Alaine egy különleges mentál: ő az egyetlen, aki képes elkészíteni az I-protokoll bevezetéséhez szükséges implantátumot és emiatt közvetlenül a Mentál Tanácsnak dolgozik, ugyanakkor elkeseredetten küzd azért, hogy megmentse a fiát és kiszabaduljon a Tanács irányítása alól.
Dorian Christensen húgát egy mentál gyilkos ölte meg, ezért a faj iránt mélységes gyűlölettel viseltetik. Dorian latens, egy genetikai hiba miatt nem tud leopárd alakot ölteni, de ettől az állat még benne él és bosszúra szomjazik. Most azonban félre kell tennie az ellenérzését, hiszem meg kell védenie a mentál tudóst és annak fiát. Kérdés az, hogy mi az erősebb: a gyűlölet vagy a védelmezés ösztöne?

Dorian és Ashaya történetének felépítése, az előzmények lefektetése már az előző kötetekben megkezdődött. Dorian egyre többször tűnt fel a Borzongás című részben és jelentős szerepet kapott a Feloldozás című kötetben, ahol össze is találkozik a mentál tudóssal. Ugyanígy követhetjük végig az említett kötetekben Ashaya tudományos kutatásának egyes fázisait, a rendszerrel szemben tanúsított ellenállását és persze azokat a cselekedeteit, amelynek következményeként Dorian távcsöve elé kerül és beszél a leopárd mesterlövésszel.

Talin két pártfogoltjának kiszabadításakor a DarkRiver falka tett egy ígéretet a szökésben segédkező tudósnak, miszerint megmentik a fiát, amikor arra alkalom adódik. Most elérkezett az idő és a falka, némi mentál támogatással, akcióba lép: a cél a fiú biztonságos kiszabadítása és a mentál hálóról való leválasztása. A gyerek biztonságba kerülését követően Ashaya is akcióba kezd és belefog régóta dédelgetett tervébe, melynek köszönhetően kiszabadulhat a laborból és a Mentál Tanács karmai közül. A szökés sikerül, de a nő az alakváltók területén találja magát, szorult helyzetéből Dorian menti ki.

Dorian egy összetett karakter, aki eddig csak jófiús kinézetével, poénjaival, valamint egyes dolgokban mutatott kimagasló tehetségével tűnt ki a falka tagjai közül. Mindenképpen érdekesnek ígérkezett a személye, hiszen annak ellenére, hogy latens, tehát nem tud alakot váltani, mégis őrszem, a falka egyik kimagasló képességű katonája, a falkában előkelő helyet foglal el. Ebben a kötetben kilép a jófiú/zsenifiú besorolásból és azt is megmutatja, hogy bár nem lehet belőle puha talpakon osonó cicus, de attól még igenis leopárd a javából, tombol benne a vadállat és bizony ki is akar törni kényszerű ketrecéből.
"Az érzelmek színezik ki az emlékeinket, ezek nélkül az egyik napunk olyan lenne, mint a másik."
Ashaya belépésével egy igazán különleges mentál kerül a képbe, hiszen ő nem csak kiemelkedő tudós, de egy ikerpár egyik tagja is, ami a mentál világban már önmagában is ritka. A nő ikertestvére hasonlóan zseniális tudós, de ezen és a külsejükön kívül a két nő között semmi hasonlóság nincs. Amara elméje teljesen elborult, Ashaya kondicionálása pedig erősen sérült, a két nő között mentális kapcsolat áll fenn, ami már önmagában is egyedi és nem is igazán létezhetne. Ashaya és a testvére kapcsolata rengeteg probléma forrása, Amara tettei folyamatosan befolyásolják az ikerpár másik tagjának lépéseit és tetteit.

Tetszett az az újítás, amely ebben a kötetben került bevezetésre, ugyanis a fejezetek elején a főszereplőkre vonatkozó naplójegyzetek, email üzenetek, illetve egyéb levélrészletek olvashatóak. Ugyanakkor annak is örültem, hogy a szerző ragaszkodott a hagyományaihoz, a jól bevált szokásaihoz és nem felejtkezett el a korábbi kötetekben megismert szereplőkről, hanem aktívan mozgatta őket ebben a kötetben is és részesei voltak az eseményeknek. Azoknak a cselekményeknek, amelyekből ebben a kötetben volt bőven, ugyanis ez volt a sorozat - a magyarul megjelent részeket figyelembe véve - egyik legmozgalmasabb része. Ashaya személye nem nélkülözhető, ráadásul túl sokat is tud, ezért nem kérdés, hogy a Mentál Tanács a nyomába ered és mindenáron vissza akarják szerezni a nőt. Közben a háttérben folyik tovább a Tanács tagjainak csendes harca, a hálót folyamatosan gyengítik a Szellem támadásai és mindezek tetejében Ashaya is olyan információkat oszt meg a mentálokkal, amelyek tovább gyengítik az egyébként is széthullóban lévő hálót.

Szóval jó volt ez a rész, mozgalmas, érdekes és persze akcióban és érzelmekben is gazdag. Ashaya és Dorian remek párost alkotnak, izzik közöttük a levegő és a vonzalmuk, valamint a húzódozásuk is teljesen érthető és van alapja a döntéseiknek, ahogy a hezitálásuknak is. A háttérben játszódó, köteteken átívelő történések igazán élvezetessé és különlegessé tették ezt a részt. Jó volt olvasni, továbbra is szeretem és várom is a következő rész megjelenését.

Mocorog bennem a kisördög és bizony ki akar bújni, nem is tartom vissza. Annak ellenére, hogy imádom ezt a sorozatot és élvezettel olvasom, csak nem hagy nyugodni az a kérdés, hogy vajon hogyan élték túl az elcsendesedés óta bekövetkezett 100 évet az alakváltók? Mert ugye ők csak egyszer választanak pár maguknak, amely választás örökre szól. Na már most, ha megnézzük az eddigi öt kötetet, akkor bizony abban négy alakváltónak lett négy mentál párja (az ötödik kötetben alakváltó-ember párosunk van). És itt jön a kisördög a maga kérdésével: ha a mentálok nem ugranak ki a hálóból, akkor mi történt volna? Előbb vagy utóbb megfogyatkoztak volna az alakváltók? 


Értékelés: 9/10 pont
Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 406 oldal
Borító ár: 3.999,-
A mű eredeti címe: Hostage to pleasure
Sorozat: Egy világ - két faj - állandó küzdelem
Előzmény:
- Vonzódás (Sascha Duncan és Lucas Hunter)
- Látomás (Faith NightStar és Vaungh D'Angelo)
- Borzongás (Brena Kincaid és Judd Lauren)
- Feloldozás (Talin McKade és Clay Bennett)
Folytatás:
- Branded by Fire (Mercy és Riley Kincaid)
- Blaze of Memory (Katya Haas és Dev Santos)
- Bonds of Justice (Sophia Russo és Max Shannon)
- Play of Passion (Indigo Riviere és Drew Kincaid)
- Kiss of Snow (Shiena Lauren és Hawke Snow), stb.
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2013.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons