Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. november 11., vasárnap

Anne McCaffrey: Pern sárkánylovasai sorozat 1. rész

Sárkányok. A fantasy regények nélkülözhetetlen szereplői. Csodált vagy rettegett lények. Sárkánylovasok. A fiatalabb generációnak elsőként az Eragon című regény jut az eszébe ennek a szónak a hallatán. Pedig a regény szerzője is csak merítette az ötletet.  Anne McCaffrey volt az az írónő, aki a 60-as évek vége felé kitalálta és papírra is vetette a sárkánylovasok karakterét. Ha valaki tehát első kézből akar a sárkánylovasokról olvasni, akkor mindennél jobban ajánlom figyelmébe ezt a sorozatot.

AZ ÍRÓNŐRŐL:
Anne McCaffrey, a sárkánylady. A fantasy és science-fiction egyik legsikeresebb írónője, 1926. április 1-én született az Egyesült Államokbeli Cambridge-ben. Ő az első női író, aki átvehette a Hugo-díjat (1968), majd a Nebula –díjat (1969) is. Szláv nyelvekből és irodalomból diplomázott, majd kilenc évig rendezőként és színészként működött közre színpadi művekben. Hugo-díjat a Sárkányfészek keres című kisregényéért kapta, amely később a Sárkányröpte ( Dragonflight) című regényének első harmadát képezte.
Első regénye 1967-ben jelent meg. Számos sorozat szerzőjeként közel száz mű került ki a kezei közül. Magyarországon is megjelent jó néhány regénye, ám közel sem annyi, mint amennyit ténylegesen írt.
Az írónő Írországban, Wicklow Countryban élt, "Hegymély Sárkányfészek" nevű saját tervezésű házában és imádott versenylovait nevelte. 2011. november 21-én, 85 éves korában, írországi otthonában hunyt el, szélütés következtében.

MŰFAJI BESOROLÁS ÉS EGYEBEK:
A sorozathoz tartozó írásai a fantasy és a sci-fi műfaji besorolásának határán mozognak. A sorozatot mégis alapvetően a fantasy műfajába sorolják, a sci-fi elemek a történet hátterének egy részét adják meg. Regényenként változó, hogy mennyire erős a sci-fi érzés, hatás az adott történetben.
Egyes vélemények szerint, ha egy Anne McCaffrey könyvet olvastál, ami Pern világán játszódik, akkor mindet olvastad. Személy szerint én nem ezen a véleményen vagyok. Az igaz, hogy a világ ugyanaz és a szál problémája, valamint a sárkánylovasok jelen vannak minden regényben, de nem csak ez a sorozat erőssége. Az írónő inkább a karakterekre összpontosít. Az első regényben elindított központi cselekményszál halad végig a kötetek során, Pern éli a világát, de minden kötetben más a nézőpont, más szereplő élete kerül középpontba. Váltakoznak a szereplők és a problémák. Ami a legfontosabb: az emberi kapcsolatok, az emberi érzések és személyiségek állnak a történetek középpontjában. Ez pedig kifogyhatatlan tárháza a történeteknek.

PERN VILÁGA ÉS A SÁRKÁNYOK:
Őrsárkány
A kép eredetije: itt.
A szerző által kitalált világ lényeges eleme a Rőtcsillag és a sárkányok. Pern a Nyilas-szektor Rukbat csillagának egyik bolygója. A Pern bolygóval több más bolygó is együttállásba kerül. Ezek közül a legveszélyesebb a Rőtcsillag, amely különösen fontos szerepet játszik Pern lakosainak életében. A szálhullás a Rőtcsillagról ered. A szál, ahogy a könyvben hívják a spórát, minden szerves anyagon áthatol és elpusztítja azt. Védeni kell tőle az ültetvényeket, a hajókat, az emberi életeket és mindent, ami szerves összetevővel rendelkezik.
Pern benépesítése az űrutazó ősök megérkezésével kezdődött. (Az, hogy miért kerültek erre a bolygóra még nem derült ki a sorozat magyarul megjelent részeiből.) A magukkal hozott fejlett technológiának köszönhetően az ősök kinemesítették a sárkányokat, akiknek jelentős szerep jut a szál elleni harcban. Tűzkövet rágva és lángot fújva képesek a levegőben megsemmisíteni a szálat és ezáltal megvédeni a bolygót a fenyegetéstől. Ahogy az már lenni szokott a technológia feledésbe merült és Pern lakossága jelenleg egy feudális rendszerhez hasonló társadalmi berendezkedésű és fejlettségi szintnek megfelelő rendszerben él. A népesség egy része alagokban, sziklás területeken épített lakóépületekben lakik, a másik fele sárkányfészekben.
Sárkányok színük és méreteik szerint.
Eredeti kép és egyéb leírás: itt.
A sárkányok sokféleségét imádtam a könyvben. Méretben és színben is nagyon eltérőek egymástól. Akár egy színen belül is lehet jelentős a méretkülönbség az egyes példányok között. Nőstény sárkány kétféle színben létezik. Az arany színű a királynő, a zöld egyszerű "katona". A királynő a legnagyobb sárkány Pern világán. A hím sárkányok kékek, barnák és bronzok. Az utódokról való gondoskodás a királynő "feladata". Vele a bronzok repülnek. Méretük és képességeik alapján ők alkalmasak a királynővel való párosodásra. Bronz sárkány lovasának lenni nagy megtiszteltetés. A zöldek felrepülnek ugyan és párosodnak, de fészekaljat nem raknak, mert a tűzkőrágás miatt nem termékenyek. A felsorolt színeken kívül létezik még Ruth, a fehér sárkány. Ő egyedi példány.

Az igézés pillanata. Lessza és Ramoth.
A kép eredetije: itt.
A fészekalj nem minden esetben tartalmaz királynőtojást, de ha igen, akkor a kikelés még lényegesebb esemény, mint egyébként lenne. Az igézés különleges esemény egy fészek életében. A királynő lovasa mindig nő (sárkányúrnő), míg a többi sárkány esetében (a zöldekében is) férfi. A királynővel párosodó bronz sárkány lovasa a fészek sárkányvezére és a sárkányúrnő párja is egyben.
A sorozat lényeges szereplői a tűzgyíkok, akik a sárkányok kicsinyített másai. Vagyis inkább a sárkányok a tűzgyíkok nagyított és nemesített változatai.

A SÁRKÁNYOK ÉS SÁRKÁNYLOVASOK KAPCSOLATA
A sárkányok és lovasaik kapcsolata különleges. A kikelésnél a sárkányok kiválasztják a jelöltek közül a nekik legszimpatikusabbat. Azt, hogy mi választásuk alapja, senki nem tudja megmondani. Van, hogy az értékes jelöltek hoppon maradnak és a jelentéktelenebbek sárkányhoz jutnak. Viszont lényeges, hogy a sárkányok tudják, hogy kit akarnak lovasuknak. Az egymásra találás az igézés pillanata. Innentől a sárkány és lovasa beszéd nélkül is kommunikál egymással és osztoznak egymás érzésein is. Ha egy lovas meghal, a sárkánya túlnan ugrik. Ha a sárkány pusztul el, lovasa tovább élhet, de soha nem lesz már teljes ember.

Remélem, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket Pern világa iránt. A sorozat bemutatásának lesz még folytatása. A következő részben a

  • sorozat magyar megjelenéséről;
  • a lényeges karakterekről és
  • az olvasási sorrendről ejtenék majd pár szót.
No meg arról, ami addig még eszembe jut. :) Tartsatok velem abban a bejegyzésben is. 

4 megjegyzés:

Ketket írta...

De jó kis írás volt ez, nekem nagy kedvencem Pern és sárkányai!:)))

Shanara írta...

Köszi! Örülök, hogy tetszett. :D Igen, Pern és asárkányai tényleg szerethetőek. Nekem is nagy kedvenceim. Nem titkolt célom volt, hogy felkeltsem irántuk az olvasói érdeklődést. :) Hamarosan érkezik majd a másik bejegyzés is.

Hittis írta...

Imádom ezt a sorozatot,már 3 szor is elolvastam elejétől a végéig. Egy kerdes most a negyedik olvasasnal vetodott fel bennem. Mirrim az egyetlen aki lany letere zold sarkanyon lovagol.viszont tobbszor is szoba kerult a sorozat folyaman a zold sarkanyok felrepulese. Akkor ott is a lovasok osszejonnek mint az arany-bronz naszrepulesnel?

Shanara írta...

Hittis: Ez egy nagyon érdekes kérdés, amire nem hiszem, hogy tudod válaszolni. Magam is többször olvastam a sorozatot, de az sem mostanában volt. Nem emlékszem az olyan apró részletekre, elrejtett mondanivalóra, hogy a kérdésedre teljes magabiztossággal válaszoljak. Mirrim sárkánya és a választott párja lovasai esetében szerintem még el is képzelhető a dolog, hiszen érzelmi alapon működik a kapcsolat. Hogy a többi lovas ezt hogy éli meg? Rájuk is ugyanúgy hatással van a sárkány állapota, csak a partnerük nem lovas. Ebben az esetben szerintem annyit érez az illető hölgy, hogy a férfi partnere kissé tüzesebb a megszokottnál.
Ha jól emlékszem, akkor ezt a részt elég homályosan kezelte a szerző, leginkább az arany-bronz repülésekre koncentrált. Minden mással kapcsolatban mindössze feltételezésekkel élhetünk. De talán pont ez a jó az egészben. :D

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons