Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. július 12., csütörtök

Kütyümánia (2.): Koobe Classic Next teszt

Digitális világban élünk, így nem meglepő, hogy a könyvek nyomtatott világába is betört már egy ideje a digitális technika. Több mint két évvel ezelőtt teljesen meg voltam veszve az e-könyv olvasóért. Addig spórolgattam, keresgettem, amíg sikerült beszereznem egy Koobe Classic típusú olvasót. Most biztosan sokakban felmerül a kérdés, hogy miért nem Kindle. Nos, nem igazán tudok angolul és nekem biztosabb volt a magyar forgalmazó és szerviz lehetősége. Meg kell jegyeznem, hogy az olvasó azóta is tökéletesen működik, míg számos Kindle tulajdonos küldte már vissza javításra a sajátját. Szóval én elégedett vagyok a saját készülékemmel és nyúzom is elég rendesen.
Tavaly nyáron kedves barátnőmnek, @Agatha-nak adtam kölcsön kipróbálásra, ismerkedésre a készüléket, amelynek eredménye az lett, hogy Ő is megkezdte a spórolást és az év elején vásárolt is egy olvasót. Természetesen a technika azóta már továbbhaladt és az Ő birtokába már a Koobe Classic Next típusú verzió került. A boldogsága azonban nem lehetett teljes, mert a szállítás késett és a készülék csak a vizsgaidőszak közepére érkezett meg hozzá. A csábítás lehetőségének elkerülése és a hibák feltárása érdekében át is passzolta nekem az olvasót tesztelésre. Ennek a tesztnek az értékelését és a saját, régebbi készülékemmel való összehasonlítását olvashatjátok a következőkben.  
Az első észrevételem, a doboz kinyitását követően az volt, hogy a készülék gyönyörű. Fekete tok, szürke belső és fehér készülék. Az enyém a fülétől a farkáig fekete, ezért ez a színskála mindenképpen tetszetősnek ítéltetett. Ami még feltűnt, hogy nincs csat a tokon. A Koobe Classic esetében úgy hirdette a forgalmazó a tokokat, hogy minden mechanikus sérüléstől, ütéstől képes megvédeni a készüléket. A fémmel megerősített, mágneses csattal rögzülő tok erre garanciával is szolgált. A Koobe Classic Next esetében azonban nincs csat. Lehet, hogy a tok erős, de ha véletlen elejtenénk a készüléket, akkor bizony kinyílik, mert nincs ami rögzítse, így viszont véleményem szerint nem tud teljes körű védelmet nyújtani. Szóval szép, de azért vannak kétségeim.
Gombok: Az általam tesztelt készülék nem érintőképernyős (amit nem is bántam), így megmaradtak rajta a gombok és a gombokkal való irányítás lehetősége. A menürendszer továbbra is az OK gombbal érhető el, azon belül viszont a számozott gombokkal vagy (és ez az újdonság) az OK gomb körül található nyilacskákkal  navigálhatunk. Változás még, hogy az eredetileg kettős funkciójú nyomógombok (6, 7, 8, 9) másodlagos funkciója megszűnt. Ezek a funkciók (kezdőlap, nagyítás, memóriakártya, menü) a képernyő alatti gombokkal érhetők el a készüléken, ahogy a "visszalépés" funkció is. Az előre és a hátra lapozás billentyűje is lényegesen nagyobb lett, így a lapozás is egyszerűbbé és kényelmesebbé vált. Az kifejezetten ezt a célt szolgáló bal oldali billentyűkön kívül az OK gomb körüli balra és jobbra mutató nyilacskával is lehet lapozgatni, ha valakinek az esik pont kézre. A gombokkal kapcsolatban mindössze egyetlen hibát tudok felhozni: nekem az OK billentyű néha beakadt. Működni működött, funkcionális hibája nem volt, csak néha úgy féloldalasan beakadt. 
A külső szemrevételezés megtörtént, jöhetett a bekapcsolás. Bár a készülék már erősebb proceszorral rendelkezik, mégis lassabban töltött be, mint az én lényegesen gyengébb, régebbi eszközöm. Az ok: sokkal több alkalmazással rendelkezik a készülék. Viszont ha elkészült a mindenfajta segédprogramok (óra, naptár, stb.) betöltésével, akkor már lényeges gyorsabb a szerkezet. A fájlok betöltése és a lapozás tényleg gyorsabb, mint az én régi kütyümön. A bejelentkező képernyő nem változott. Amíg a régebbi készülékeken rögtön a könyvespolc ugrik fel kezdésként, ezen az új készüléken egy komplett menürendszerrel találjuk szembe magunkat: olvasás folytatása, legutóbbi dokumentumok, saját könyvespolcom, saját zenéim, saját képeim, alkalmazások, rendszerbeállítások, segítség. Az alkalmazások között is van több funkció, én a naptár funkciót emelném ki ezek közül. Úgy éreztem, hogy kezd egy kicsit ez az e-könyv olvasó elmenni a komplexitás irányába. Ami persze nem biztos, hogy hátrány a mai világban, de bennem eddig még nem merült fel, hogy egy e-könyv olvasónál naptárra is szükségem lenne.
A rendszerbeállítások is új funkcióként jelent meg az eszköznél. A régebbi,  Classic készüléken ilyen nem volt még. Itt tehetjük meg a nyelvi beállításokat, a betűtípus megváltoztatását, a dátum és idő beállítást, a bemutatási mód kiválasztását és visszatérhetünk a gyári beállításokra. Mivel leginkább pdf formátumú fájlokat olvastam tesztelés céljából, ezért a betűtípus megváltoztatását nem próbáltam ki.
E-könyv megjelenítése, olvasása: Nem láttam igazán nagy különbséget a Classic és a Classic Next eszközök képernyőbeli megjelenítése között. Ez nem is igazán lett volna indokolt. A háttér és az e-ink technológia mindkét esetben kényelmes, a szemet a hagyományosnál jobban nem fárasztó olvasást tesz lehetővé. A gombok használata kényelmes, főleg a lapozás lett sokkal egyszerűbb és kézre állóbb. Amit nagyon imádtam és szintén új funkció, az a pause üzemmód esetén a képernyő jobb alsó sarkában támaszkodó, unatkozó könyvecske siltes sapkában. :))
Támogatott formátumok: PDF, DOC, RTF, WOLF, MP3, HTML, TXT, CHM, FB2, Djvu, PNG, TIF,   GIF, BMP, JPG, PPT, EPUB, LIT (csak angol nyelvű könyveknél), PRC, MOB (nem DRM).
Ezek közül én a PDF, DOC, JPG, EPUB és PRC fájlokat próbáltam ki. Egyikkel sem volt semmi bajom, de a PRC-vel nem boldogultam. Hiába töltöttem fel a PRC kiterjesztésű fájlt a készülékre, egyszerűen nem is látta, hogy létezik ilyen fájl. Most vagy én csináltam valamit rosszul, vagy a készülékben van valami hiba, esetleg a honlapon nem jól szerepelnek a támogatott fájlformátumok.
Akkumulátor: Nagyon tartós. Szerintem jobban bírja, mint az én készülékemben lévő. Feltöltve kaptam meg a készüléket a gazdájától. Mikor visszaadtam még csak egy pálcika hiányzott a feltöltést jelző ábrácskán. Pedig több könyvet is elolvastam, sőt hosszabb időre bekapcsolva is hagytam a készüléket és nem igazán tudtam kifogni rajta.
Adatok feltöltése, akkumulátor töltése: A készülék 1 GB belső memóriával rendelkezik és SD kártyával további 16 GB-ra bővíthető. A készülék belső memóriájára egy USB adatkábelen keresztül tölthetők fel a fájlok. Praktikus, hogy ugyanezen adatkábel a hálózati töltőhöz is csatlakoztatható a készülék töltése céljából. Ez a technika nem változott, mert a régi készülékemnél is ugyanígy működött. Változott viszont a hálózati töltő kialakítása.

Összesítve megállapítható, hogy a fejlesztések jót tettek a készüléknek. Praktikusabb, sokoldalúbb és tetszetősebb lett. A tokkal ugyan nem vagyok kibékülve, de a többi változtatás tetszik. Ha a tartóssága is hasonló lesz, mint a régi készülékeké, akkor pedig mindenképp. Még egy lényeges változást említenék meg: az ára is barátságosabb lett a két évvel ezelőttihez képest, de ez piaci tendencia.
Ha valaki úgy gondolja, hogy venni szeretne egyet, akkor csak támogatni tudom az ötletet, mert nagyon megéri és hamar behozza az árát.

@Agatha azóta már túl van a vizsgaidőszakán és használja is a készüléket. Remélem, hogy a tapasztalatait majd Ő is megosztja velem és veletek.

Bővebb információk, ismertetők, kiegészítők: www.koobe.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons