Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. július 18., csütörtök

Kathy Reichs: Virals - Fertőzöttek (Fertőzöttek 1.)

Ha azt mondom, hogy Kathy Reichs, akkor biztosan sokan értetlenül néznek rám, de ha azt mondom, hogy Temperance Brennan, akkor már sokkal többen felkapják a fejüket. Igen, a két hölgynek van köze egymáshoz, az egyik fejéből pattant ki a másik karaktere, ugyanis Tempe megalkotója nem más, mint az említett írónő. A talpraesett antropológus kalandjait könyvben is filmben is figyelemmel követhetjük, bár tény, hogy teljesen más élményben lesz részünk, mert a nyomtatott és a filmes verzió nagyban eltér egymástól. Tempe érdekes felfedezései és következtetései a felnőtteknek szólnak, de a szerző gondolt a fiatalabb korosztályra is, a Virals-Fertőzöttek sorozat történetei kifejezetten nekik íródtak.

Tory Brennan nem más, mint a híres antropológus, Temperance Brennan unokahúga. Bár a kapcsolatuk még nagyon friss, mert Tory csak fél éve, az anyja halála után költözött eddig nem is ismert apjához és a nagynénjével is csak két alkalommal találkozott, de a családi vonások nyilvánvalóak, letagadhatatlanok. Tory és az apja a Morris szigeten él, ahogy a Loggerhead-szigeten található LIRI Kutatóintézetben dolgozó többi alkalmazott, illetve azok családja is. A lány és barátai rendszeresen barangolnak a Loggerhead-sziget erdeiben, egyik ilyen alkalommal találnak egy régi dögcédulát és ezzel kezdetét veszi aktuális és egyben életre szóló kalandjuk. A fiatalokat hajtja a kíváncsiság, hogy kié is lehetett a talált tárgy, ennek kiderítéséhez még az egyik lezárt laborba is képesek beosonni, használni az ottani eszközöket. Amikor pedig az egyik helyiségben találnak egy farkaskutyát, egy percig sem gondolkoznak a kiszabadításán, pedig a kutyakölyök a parvovírus egyik kísérleti törzsével fertőzött, amely az emberekre is veszélyes. Megkezdett nyomozásukat, egy régi gyilkosság felderítését azonban még akkor sem hagyják abba, amikor furcsa tüneteket tapasztalnak magukon. Egyszerre menekülnek a gyilkos elől és küzdenek meg a testükben bekövetkezett változással. A kérdés csak az, hogy melyiknek lesz hamarabb vége.

Kellemes meglepetésként ért, hogy ebben a történetben a főszereplő fiatalok, Tory és három barátja nem a butuska és menő tizenévesek csapatát erősítik, hanem aféle tudóspalánták, pörög az agyuk és olykor vakmerő, de alapjait tekintve mindig értékes gondolataik vannak. A tudományos magyarázatok végig jelen vannak a regényben és bevallom, hogy nem is igazán számítottam másra a szerzőtől. Mindössze egy alkalommal éreztem úgy, hogy az írónő némiképp túlzásba vitte a magyarázatot és a gyakorlatot, azaz amikor Tory a nagynénjét meghazudtoló alapossággal tár fel egy sírt és ad kielégító antropológiai elemzést az előkerült csontvázról. A történet további része hibátlan és kifejezetten élvezetes olvasmány.

Toryban pezseg a kalandvágy, a vakmerőség, gyakran meggondolatlanul cselekszik, de mindenben keresi a logikai összefüggéseket. Gyakorlatilag ő a kis csapat vezetője, a három fiú követi a tanácsait és nem hagyják magára vakmerő tervei kivitelezésében sem.
A Morris-sziget világítótornya

Fiatalokról lévén szó, a történetbe természetesen beleszólnak a hormonok is, de nem kell azért mindjárt rosszra gondolni. Egy enyhe szerelmi háromszög belekerült az eseményekbe, de nem érzem úgy, hogy ennek a későbbiekben lenne még realitása. A félreértések elkerülése végett elárulom, hogy a bajkeverő négyes tagjain belül szó sincs semmiféle hormonok irányította érzelmekről, ők amolyan igazi jóban-rosszban együtt, minden csínyre vevők vagyunk haverok. 
Ami viszont igazán lényeges a könyvben az a romantikus érzelmeknél is mélyebb és tartósabb kapcsolat, amely a fertőzés hatására alakul ki a négy fiatal között.

A kiadó egy másik könyvében azt kritizáltam meg, hogy egy nagyon jó történetet elrontott az események misztikussá válása. Ebben az esetben semmi ilyesmit nem éreztem, mert a fertőzés ténye és annak minden következménye teljes mértékben tudományos alapokra épül, az írónő logikus magyarázattal szolgál minden változásra és furcsaságra, ezért ezek elfogadása is könnyebb, majdnem természetes és nagy örömömre túlzásba sem esik. Nem kell tehát bundát növesztő, két lábon járó farkasemberes sztorira számítani - amit egyébként nem is bánok -, a változások ugyan lényegesek, de a fizikai megnyilvánulásuk nem túl szembetűnő. Ugyanakkor az is igaz, hogy a képességekből még csak ízelítőt kaptunk, főszereplőink sem igazán tudják még, hogy mire képesek. Sebaj, mert kell még újdonság a folytatásokba, az újabb kalandokat részletező írásokba is.

Olvastam az írónő hazánkban megjelent regényeit és azt kell mondjam, hogy a történet bizony pörgősebbre és olvasmányosabbra sikerült, mint az eddigi felnőtteknek szóló könyvei, a tempó az elejétől a végéig fergeteges. A kettős történetszál valamelyik eleme mindig leköti az olvasót, mert hol a gyilkosság felderítése és az üldözők elől való menekülés, hol pedig a fertőzés hatására bekövetkező változás kerül előtérbe és kifejezetten izgalmas és összetett mindkettő. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az egyik nélkül nem haladna előre a másik sem. A vírus hatásaként jelentkező különleges képességek miatt sikerül újabb és újabb lépéseket megtenni a másik ügyben. Nagyon élveztem mindkét szál eseményeit.

Tetszett a regényben az, hogy a tényleges helyszíneken játszódik a történet és éppen csak egy kicsit más néhány dolog, helyszín, mint a valóságban. A térképen rákeresve így könnyen beazonosíthattam a történet helyszínét, amit láttam az erősítette a regényben jól megjelenített hangulatot, ugyanakkor az egészen csekély változtatások lehetővé tették, hogy a fantasztikus elemek, egyedi jellegzetességek megtalálják a helyüket, ne lógjanak ki az egyébként valós alapokra építkező történetből. Örömmel fedeztem fel azt is, hogy a Morris sziget világítótornya tényleg létezik és még a könyvben emlegetett palánk is látszik a képeken. :)

Kifejezetten olyannak tartom ezt a regényt, amely fordulatosságával képes egy ifjú olvasót órákra a lapok előtt tartani. Nagyon cselekményes, kicsit misztikus, kifejezetten értelmes és eléggé összetett írás ahhoz, hogy mindenki megtalálja benne azt, amit keres és amit szeret olvasni és annak ellenére, hogy fiatalokról szól, valamint fiataloknak szól a történet, a felnőttek számára is kifejezetten élvezhető. Sok mindenről szól a regény és még több minden olvasható ki a sorok közül: a barátság és az összetartozás, a hatalom és a pénz igézete, az ipar és a környezetvédelem egymással szembenállása, a szülői elvárások és a tradícióknak való megfelelés mind ott van a pörgős és helyenként thillerbe forduló cselekmény mögött. A fiatal korosztálynak kifejezetten ajánlom a regénnyel való megismerkedést, az írónő felnőtt könyveit olvasóknak és kedvelőknek szintén ezt tudom tanácsolni. 

Nem titkolt reményem az, hogy ha ez a sorozat bejön a hazai olvasóknak, akkor talán a Temperance Brennan történetek is keresettebbek lesznek és talán végre jelenik meg új rész magyarul abból a sorozatból is.

Az értékelésem valamivel rövidebb verziója az ekultura.hu oldalon is olvasható.


Pontszám: 9 pont
Kiadó: FUMAX Kiadó
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 382 oldal
A mű eredeti címe: Virals
Sorozat: Virals
Folytatás: Kincsvadászok, Code, Explozure
Forrás: magánkönyvtár

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons