Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. február 15., péntek

Laurell K. Hamilton: Micah (Anita Blake, vámpírvadász 13.)

A hazai rajongók körében nagy felháborodást váltott ki, amikor a sorozat tizenharmadik köteteként a Micah helyett a Haláltánc jelent meg. Az olvasók zaklatott és értetlenkedő kérdéseire a kiadó azt a válaszolta, hogy a Micah gyakorlatilag csak egy novella, amely nem szerves része a sorozatnak, a terjedelme pedig alig 100 oldal és nem érdemes megjelentetni. Az indokok ugyan logikusnak tűntek, de a rajongókat nem lehetett eltéríteni, mindenképp magukénak akarták tudni a hiányzó részt. Végül az olvasói nyomásnak engedve a kiadó karácsony előtt megjelentette az oly régóta várt és követelt kötetet. Örömmel vettem magam is a megjelenés tényét és nagyon értékelem, hogy a kiadó meghallgatta a rajongók kérését.

Értékelés: 7/10
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem: 189 oldal
Fordította: Török Krisztina
Borító ár: 2,780,- Ft
A mű eredeti címe: Micah
Sorozat: Anita Blake, vámpírvadász
Előzmény:
1.) Bűnös vágyak
2.) A nevető holttest
3.) A kárhozottak cirkusza
4.) Telihold kávézó
5.) Véres csontok
6.) Gyilkos tánc
7.) Égő áldozatok
8.) Sápadt hold
9.) Obszidián pillangó
10.) Leláncolt Nárcisszusz
11.) Égkék bűnök
12.) Lidérces álmok
Folytatás:
14.) Haláltánc
15.) A Harlequin
16.) Fekete vér
17.) Fogat fogért
18.) Végzetes flört
19.) Ezüstgolyó
20.) Tigrisvadászat
21.) Halálcsók
22.) Ragály
23.) Jason
24.) Dead Ice
Kategória: krimi, paranormális, misztikus, horror,
urban fantasy
Annak ellenére, hogy vannak bizonyos észrevételeim a tartalmával kapcsolatban, el kell ismernem, hogy a kötet borítója nagyon ötletes és gyönyörű lett.
A meglepetés akkor ért, amikor kinyitottam a könyvet. A kiadó egyéb kiadványaihoz képest szokatlanul hatalmas betűméret és sortávolság láttán bizony felvontam a szemöldököm. Közel a duplája lett a kiadvány oldalszáma, mint ami korábban szóba került. Pozitívumként mindenképpen meg kell említeni, hogy könnyen és gyorsan olvasható a történet, mesterséges oldalszám növelés következményeként még gerincvastagsága is van a kötetnek, tehát nem bújik meg a sorozat többi része között. A kötet az én polcomon oda került, ahol kronológiailag a helye van, tehát a Lidérces álmok és a Haláltánc közé.

Legnagyobb örömömre ebben a kötetben ismételten a halottkeltés volt műsoron. Anita, a kollégája, Larry miatt kénytelen beugrani és elvégezni az FBI által megrendelt munkát. A problémát mindössze az jelenti, hogy az ardeur miatt valakinek el kell kísérnie őt az útra. Ez az önként vállalkozó személy Micah lesz. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor az FBI értesül arról, hogy személycsere történt, Anitának ugyanis nem csak a hatalma, de a híre is egyre növekszik.

Az a fura helyzet állt elő a történetben, hogy Micah mindent megtesz a kettesben töltött ajándék napért, a hangulatért, a felejthetetlen élményért, közben Anita érzelmileg begörcsöl, és nem bírja elengedni magát. Hosszú lelkizés lett az eredménye, amelynek az egyetlen pozitívumaként azt tudom megemlíteni, hogy egy új oldaláról ismerhettem meg Michát. Anita reakciója csak értetlenkedést váltott ki belőlem.

A lelki gyötrődés közben fellebben a fátyol Micah múltjának egy-két részletéről. Kedvelem a személyét ezért bevallom, hogy nekem bizony ez az infó nagyon kevés volt. Sokkal többet szerettem volna megtudni a múltjáról, a családjáról, a motivációiról és az érzéseiről. Úgy éreztem az olvasás során, mintha maga az írónő sem tudná, hogy mi is igazán Micah múltja, ezért inkább másfelé vitte az eseményeket.

A nagyon rövid történet ellenére a halottkeltés mellett az erotikának ismételten jelentős szerep jut a lapokon. Üdítő változatosságot jelentett azonban, hogy ebben a részben csak egy pasi teszi a dolgát Anita ágyában.

Forrás
A kötelező erotikus jelenetet követően végre sor került a történet gerincét adó munka elvégzésére, amely természetesen nem mentes a bonyodalmaktól sem, mert ahol Anita felbukkan, ott semmi sem egyszerű. Nincs ez másként most sem. A gondot Anita megnövekedett hatalma és a személyével szemben tanúsított ellenérzések jelentik. A sok beszéd, győzködés és magyarázkodás után végre megtörténik a zombi előhívása és ekkor pörögnek fel az események.
Élvezettel olvastam azokat a részeket, amikor Anita a temetőben sétálgat, és a halottakkal foglalkozik. Ezek azok a leírások, amelyek a sorozat első kötetétől kezdve megfogtak és nem eresztettek.

Hamilton nem egy igazán jó időszakában írta ezt a történetet, amelyben a rövidsége ellenére sem tudta eltalálni az íráson belül a megfelelő arányokat; hosszúra nyúlt lelkizéseket, nyűglődéseket, felesleges szócsatákat, bizonygatásokat olvashattam, majd amikor a vége felé jöttek az igazi izgalmak, akkor nagyon gyorsan vége szakadt a cselekménynek. Helyette a későbbiekben csupán pár mondatos összefoglalást olvashattam. Hiányzott számomra a kötetből az akció.

A hibái ellenére jó volt olvasni ezt a kötetet, mert végre volt benne halottkeltés és végre újra láthattam Anitát egy monogám kapcsolatban, egy nem is annyira extrém együttlét során. Érdekes volt, mert pár dolog kiderült Micah személyéről. Ami miatt kevésbé tetszett, hogy sokkal jobban a középpontba lehetett volna állítani a főszereplőt és nem kellett volna ilyen hirtelen lezárni az események végét. Bőven volt még lehetőség ebben a történetben és igazán írhatta volna még tovább szerző. Kicsit olyan érzésem volt, mintha elfogyott volna a lendülete. Ez így nagyon rövidre sikeredett.
Minden negatívuma és a kurtasága ellenére is örülök, hogy olvashattam és olvasásra ajánlom a sorozat rajongóinak is. Különösen a Micah személyét kedvelőknek.



A könyvről írt értékelésem az ekultura.hu oldalon is olvasható.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons