Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. november 28., csütörtök

Dan Wells: Partials - Részben ember (Részlegesek 1.)

Nem emlékszem konkrétan, hogy mi volt az, ami a könyv felé sodort, hogy mi volt az, ami felkeltette a kíváncsiságom. Valószínűleg a posztapokaliptikus tartalmú fülszöveg. Mindegy is, mert egyszer csak azt vettem észre, hogy a könyv a polcomon sorakozik, majd egy idő megunva az olvasatlanul porosodást, olvasás után integet. Ugyan elég sokat várakoztattam, de az időközben megjelenő folytatás ösztönzőleg hatott a történet megismerésére irányuló cselekvésemre. 

2076-ot írunk. Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll. Hogyan jutott idáig a világ? A háborúk mindig is az emberiség állandó elfoglaltságának számítottak, mindig adódott egy ok, ami miatt előbb vagy utóbb kitört a civakodás. A technológiai fejlődés lehetővé tette, hogy a kutatók létrehozzák a Részlegeseket – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényeket –, akik megvívják helyettük a csatáikat. De a Részlegesek fellázadtak és a teremtőik ellen fordultak és legyőzhetetlennek bizonyultak. Az emberi faj eltörlése nem jelentett kihívást a számukra, egyrészt, mert lényegesen erősebbek, gyorsabbak és fejlettebbek voltak az embereknél, másrészt, mert a háborúban bevetett RM nevű vírus okozta járvány hatására az emberek jelentős része elpusztult, a vírus gyakorlatilag percek alatt végzett az áldozataival. A túlélők, az RM vírusra immunis emberek, akik mindössze néhány tízezren vannak, Long Islanden rendezkedtek be és próbálták megszervezni a védelmüket. A Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak, egy ideje már nem támadnak, a helyzet mégis válságos, mert bár rengeteg gyerek született az elmúlt évtizedben, de egyikük sem élte túl a három napos kort, egyikük sem immunis az RM-re. Az emberi faj lassanként eltűnik a Föld színéről, hacsak nem történik valami lényeges változás. 

Sok minden akar lenni ez a regény egyszerre, mert kalandos, helyenként romantikus érzelmekkel, helyenként pedig feszültséggel teli, egyszer vidám és könnyed, más alkalmakkor (ez a leginkább jellemző) sötét és nyomasztó, de ami leginkább jellemző rá, hogy bár a főszereplői fiatalok, a regény mégis komoly témát helyez az előtérbe. Nem elhanyagolható szempont, hogy a történet a jövőben játszódik és a főszereplők, de az egész társadalom is egy kétségbeesett helyzetből próbál kiutat keresni. A hozzáálláson sok múlik, az alkalmazott módszerek pedig eltérőek.
"Ha egy új életet hoz létre, az azért legyen, mert jelent számára valamit, nem pedig azért, mert rákényszerítik."
A háborút és a járványt túlélő emberek legnagyobb problémája, hogy nincsenek gyerekek, a megmaradt társadalom legfiatalabb tagjai azok a fiatalok, akik a Szakadás idején még csak pár évesek vagy éppen csecsemők voltak. Az eddig működő oktatási intézmények bezárnak, a még képzésre szoruló tizenéveseket gyorstalpaló kurzusokon képezik ki és gyakornokként kell megállni a helyüket. Ezzel párhuzamosan a közösség irányítását ellátó szenátorok megszavazták a Remény törvényt, amely az áldott állapotba kerülő nők és a szülések számának növelésétől várja az áldatlan állapotok megszüntetését. A Remény törvény az, amely kötelezi a 18. életévüket betöltött nőket arra, hogy a lehető legtöbb alkalommal essenek teherbe, hogy újra és újra éljék át a szülés fájdalmát, majd az elkerülhetetlen veszteséget. A nagy számok törvénye... A szenátorok erre alapozzák a törvény jogosságát. Mivel eredményt nem igazán tudnak felmutatni, ezért újabb életkorcsökkentés van kilátásban, az új korhatár: 16 év.
"Minden társadalomnak szüksége van bizonyos mennyiségű törvényre: a túl sok zsarnoksághoz vezet, a túl kevés káoszhoz!"
Nem véletlen, hogy már maga a Remény törvény is kivívta a társadalom egy részének ellenérzését, az irányító és a törvényt kimondó szervezettel szemben ellenállás szerveződik. A Hangnak nevezett csoportosulás lassanként megerősödik, a korhatár szigorításának életbe lépését pedig kifejezetten ellenzik, nemtetszésüknek az egyre gyakoribb támadásokkal adnak hangot. A túlélők társadalma a polgárháború szélére sodródik.
"– Engedelmével, doktor úr – Kira érezte, hogy az arcát elönti a forró düh –, azt kértük, hogy felnőttként kezeljenek, nem pedig tehenekként."
Ebben a világban és ebben a közegben nőtt fel és él jelenleg is Kira, a tizenhat éves orvostanhallgató, akit az új törvény, illetve annak hatásai több szempontból is érzékenyen érintenek. Egyrészt ő maga is abban a korban van, hogy az új korhatár életbe lépésével meg kell felelnie az előírásoknak, másrészt a fogadott testvére, akivel együtt nőtt fel, teherbe esett és Kira elhatározta, hogy megmenti a gyermeket, megtalálja az RM vírus ellenszerét. Feltételezése szerint a gyógymódot a Részlegesek hordozhatják magukban, ezért társakat gyűjt maga köré és felkerekedik, hogy találjon egy Részlegest.
A megpróbáltatásaim erősebbé tesznek. A saját hasznomra fordíthatom a megpróbáltatásaimat. Sose mond azt, hogy „nem fog sikerülni”, csak azt kérdezd, „hogyan tudom ezt a helyzetet a saját előnyömre fordítani?”
Az alapötlet, a világ felépítése, a túlélők társadalmának berendezkedése kifejezetten tetszett, még annak ellenére is, hogy a regény elején nehezen kapott el a hangulat, lassan haladtam az olvasással, amely főleg Kira vírussal és a társadalmi elvárásokkal kapcsolatos belső monológjainak volt köszönhető. Értettem a problémáját, csak azt nem, hogy ő, mint fiatal és tapasztalatlan orvostanhallgató hogyan fog erre megoldást találni. Persze a lelkesedés és a megfelelő ösztönzés mindig hatásos lehet, de azért voltak kétségeim a kivitelezéssel kapcsolatban és ezért tűnt ez a momentum a regény leggyengébb pontjának a szememben.

Részlegest úgy lehet találni, hogy felkerekedik az ember és keres egyet. De ez ugye nem olyan egyszerű, mint elsőnek tűnik. Mindenesetre Kira és a társai megszervezik a küldetést és nekivágnak az útnak, ahol több meglepetés várja őket, mint amire számítottak és hamarabb akad az útjukba Részleges, mint várták volna. 
Az első emberi lény vagyok, aki kommunikál egy másik fajjal tizenegy éve, és az azt mondja nekem, hogy fogjam be.
Innentől kezdve már csak Kirán múlik, hogy a gyógymódra ráakadjon. Végül is ez a bizonyos kutatás jelentette a számomra könyv egyik gyenge pontját, mert hihetetlennek tűnt, hogy a tizenhat éves orvostanhallgató akad rá egy olyan dolgokra, amire előtte tizenegy éven keresztül a képzett kutatók nem találtak rá. Igaz, hogy a szerző a kötet végén szépít a helyzeten és megmagyaráz bizonyos képességeket, de amíg nem szembesültem ezzel, elég hihetetlennek tűnt a dolog. Főleg, hogy a "pestisbébik" gondolkodása és igyekezete mellett a felnőttek eléggé szűklátókörűnek tűntek és akkor még finoman fogalmaztam.

Tetszett-e a regény? Igen, határozottan kellemes volt olvasni, lekötötte a figyelmem, cselekmény, stílus és mondanivaló szempontjából határozottan jól összerakott, de a sci-fi műfaja iránt elkötelezett rajongóknak, a hard sci-fit vagy a komolyabb technikai leírásokat tartalmazó műveket kedvelőknek azért nem ajánlanám az olvasását. Ez a regény nem erről szól. Fiatalokkal a főszerepben inkább fiatalokat szólít meg és ők lesznek azok, akik igazán élvezni fogják a regényt, annak ellenére, hogy a felnőttek számára is olvasható, élvezetes, de a gyenge pontok ebben az esetben már jobban látszanak. Ahogy említettem, az egyik ilyen gyenge láncszem Kira és a kutatása, a másik pedig, hogy a szerzőnek nem sikerült olyan szereplőt alkotnia, aki a szívembe lopta volna magát. Haladtak a cselekmények és olvastam az oldalakra rótt sorokat, mozogtak a szereplők a táblán, de legnagyobb részben nem rágtam tövig a körmöm az izgalomtól és nem esett le az állam a meglepetéstől.

Ami nagyon megérintett a történetben az a Remény törvény. Gyakorlatilag minden kiakasztott, ami ezzel volt kapcsolatos: a bevezetése, az alkalmazása, a következményei. Bár nem igazán bírtam Kira reakcióit, de abban az esetben, amikor úgy gondolta, hogy a szenátorok teheneknek tekintik őket, teljesen egyetértettem vele. Borzalmas, felesleges és felelőtlen dolog volt arra kényszeríteni a nőket, hogy egyes elképzelések és elméletek miatt annyit szüljenek és még többet szenvedjenek.

Nem volt nehéz kitalálni, hogy mi lesz a történet kimenete, nem is okozott meglepetést. Ami viszont képes volt az érdeklődésem kiváltani, az Kira titka. Ez az a momentum, ami miatt olvasni fogom a folytatást és figyelemmel kísérem a fiatal és különleges hősnő kalandjait. Ja, és persze Samm miatt, mert talán még ő került a legközelebb ahhoz, hogy sikerüljön megkedvelnem, ő tűnt a legérdekesebb szereplőnek.
Ha a szereplők nem is, de az alapötlet és a világ kifejezetten tetszett, érdekesnek tűnik a folytatás is. Hamarosan olvasom majd, már a polcomon sorakozik a kötet. :)


Kedvcsináló trailer:




Kiadó: FUMAX Kiadó
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 456 oldal
Borító ár: 3.495,-
Fordította: Bayer Antal
A mű eredeti címe: Partials
Sorozat: Részlegesek
Előzmény: Isolation - Partials Sequense #0,5 (magyarul nem jelent meg)
Folytatás: Fragments - Töredékek, Ruins
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2013.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons