Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. május 16., szerda

Nagyító alatt (2.): Magyar írók és a vámpírok

Nem olyan régen jelent meg és csak pár nappal ezelőtt fejeztem be Gaura Ágnes Vámpírok múzsája című könyvét. Ez adta az apropót ennek a bejegyzésnek a megírására.
Bár a magyar regényekben néha feltűnnek a vámpírok, illetve a vámpírregényekben többször feltűnik Magyarország, de a magyar szerzők vámpíros történetei nem túl gyakoriak. Összegyűjtöttem ezeket a könyveket (nem valószínű, hogy a teljesség igényével) és utánajártam a fogadtatásuknak.
A bejegyzés szlogenje akár az is lehetne, mint a már említett regény fülszövegének utolsó mondata: "Magyar nyakba, magyar szemfog!" Nézzük, hogy milyen vámpíros történetek születtek magyar szerzők tollaiból.
Az alábbi sorrend nem a tetszés szerinti helyezéseket jelenti, megjelenésük sorrendjében vettem sorra a kiadványokat.

1. Szécsi Noémi: Finnugor vámpír

Ahogy maga az író is írta: "2000-ben, helsinki ösztöndíjam első hónapjaiban szakdolgozatírás helyett egy vámpírtörténet szövögetésével töltöttem a finn tél kurta nappalait és hosszú éjszakáit. Ez volt első írásművem, és akárcsak a történet főhőse, én is azt reméltem, hogy rögtön fölfedez majd magának az irodalmi élet."
Kiadó: József Attila Kör
Kiadás éve: 2002.
Terjedelem: 196 oldal
Ár: nem sikerült felkutatni
Az irodalmi élet pedig felfedezte, mert a tavalyi évben már második alkalommal jelent meg a szakdolgozatírás helyett elkészült, először forgatókönyvként, majd regényként létező írás, illetve azóta az írónő több kiadott történettel is büszkélkedhet. Most azonban ezt a vámpíros sztorit fogjuk boncolgatni.
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2011.
Terjedelem: 252 oldal
Ár: 2.900,- Ft
A történet főhőse Jerne, illetve a patinás budapesti vámpírdinasztiából származó örökifjú nagymama. A helyszín pedig Budapest és a magyar valóság. Jerne taníttatására Angliában került sor, tanulmányait befejezve pedig visszatér Magyarországra. A nagymama pedig híresebbnél-híresebb emberek szerelmét mondhatja magáénak. Dolgozniuk ugyan nem kellene, de Jerne tapasztalatszerzés miatt elvállal lehetetlenebbnél lehetetlenebb munkákat.
A történet elején Jerne még él, mert vámpírrá válni ebben a történetben is kell. Mindkét főszereplő stílusa jól sikerült, de a nagymama az igazán fergeteges jelenség a könyvben. Teljesen véletlenül került a kezembe a könyv. Beleolvastam és az első negyven oldal annyira lenyűgözött, hogy végig is olvastam az egészet. Nem bántam meg, sőt örülök neki, hogy olvashattam. Egyedi élmény volt. Véleményem szerint a történet első fele nagyon jól sikerült, a második fele már némiképp döcögősebb és elvontabb, de olvasni mindenképpen megéri. Magyar vámpírsztori viccesen és irónikusan. Friss vért hozott a hazai megjelenések közé.

2. Loranys Creighton: Holdfény a város felett

Kiadó: Novum Verlag
Kiadás éve: 2009.
Terjedelem: 516 oldal
Ár: 4.990,- Ft
Bár az írói álnévből nem tűnik ki, de az írónő szintén magyar származású. Fiatalon (nagyon fiatalon) írta ezt a történetet. A könyv megjelenése sem magyar, hanem egy osztrák kiadónak köszönhető. A kis példányszámban megjelent történet költségei azonban magasra nőttek és ez a kötet árán is meglátszott. 
Az is nagy hátrányt jelentett, hogy nem igazán jelent meg a könyv a hazai könyvesboltok polcain. Annak idején leginkább csak a Bookline oldalán találkoztam a kötet megvásárolható példányaival. Aztán persze a világhálón feltűnt a nem legális, elektronikus verzió is. Sokan leginkább csak így jutottak a történet közelébe.
A történettel szemben a legtöbb kritika azt fogalmazta meg, hogy nem volt egészen eredeti. A hősnő és a vámpír kapcsolata, valamint a történések jelentős része már ismerős volt más, magyarul is megjelent (és nagy valószínűséggel az írónő által is olvasott) történetekből. A világ, ami a lapokon megjelenik hemzseg a természetfeletti lényektől. A főszereplő hölgy anyai ágon örökölte különleges képességét. A város fölött vámpírúr uralkodik, aki természetesen szemet vet az egyébként kellemes kinézetű és eléggé harcias természetű hősnőre. Ismerős ugye?
A szereplők külföldi nevek alatt élnek a lapokon és a történet sem hazánkban játszódik. Másfél évvel ezelőtt olvastam, de néhány történésen és a megmaradt benyomásaimon kívül már nem tudnék mást felidézni az olvasottakkal kapcsolatban. Úgy is mondhatnám, hogy nem hagyott bennem túl mély nyomokat a történet. Amikor olvastam, akkor viszont eléggé lekötött a cselekmény. Többek véleménye is az volt, hogy több erediséggel, egyedi ötletek megfogalmazásával és némi fejlődéssel maradandót is tudna alkotni az írónő. Egyelőre más megjelent könyvről még nem tudok, de ha lesz, akkor tervezem elolvasni azt is.

3. Fejős Éva: Holtodiglan

Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2011.
Terjedelem: 48 oldal
Ár: ajándék könyv
Az írónő könyvei elég vegyes fogadtatásban szoktak részesülni. Sokan szeretik és sokan nem az írásait. Szimpatizánsi körömben inkább az utóbbiak véleményével szoktam összetalálkozni. Töredelmesen bevallom, hogy még nem olvastam egy könyvet sem az írónőtől, ezért a következő sorokban nem is a saját, hanem inkább a többi olvasó éleményét fogom megfogalmazni.
A könyvet az írónő többi írását is megjelentető Ulpius-ház Kiadó adta ki. Önálló kötetként kereskedelmi forgalomban nem is volt kapható. Korlátozott példányszámban állt rendelkezésre és csak egy meghatározott időszakban járt a kiadótól rendelt Fejős Éva könyvek mellé ajándékként.
Az értékelésekben a legtöbbet felbukkanó mondat a következő volt: "Ez meg most mi akart lenni?!" A vélemények alapján a történet rövid (bár egyesek szerint ez inkább előny, mint hátrány), kidolgozatlan, hiteltelen és a történetvezetése is kiszámítható.
Mint írtam, én még nem olvastam az írónő könyveit, de nem is igazán tartom az én stílusomnak az írásait, ezért valószínűleg továbbra is kihagyom. Mindenki döntse el saját maga, hogy el akarja-e olvasni ezt az írást.

4. Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

A Borbíró Bori főszereplésével megírt történet már a cím és a fülszöveg alapján is megfogott. Szerencsémre a megjelenést követően rövid időn belül olvashattam a történetet, amelyet egyáltalán nem bántam meg. Nem olvasták még túl sokan a könyvet, így ebben az esetben csak a saját véleményem tudom megfogalmazni. Remélem, hogy ez később még változni fog és sokan fogják olvasni a könyvet. A részletes  véleményem itt olvasható, most csak a lényeget fogom kiemelni.
Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem: 472 oldal
Ár: 2.990,- Ft
Az írónőről annyit sikerült kiderítenem, hogy a SFmag által tavaly első alkalommal meghirdetett Fantasztikus Kéziratok Éjszakáján tűnt fel regényével és második helyezést ért el. Az egyelőre kétkötetes sorozat első része jelent most meg, de még az idén várható a második kötet is.
A sztori nagyon sok egyedi elgondolást tartalmaz, ugyanakkor kifejezetten jó és stabil alapot adnak a történetnek és elengedhetetlen részei a cselekménynek az igazi magyar elemek és jellegzetességek. Van ahol csak kifigurázza az írónő a politikai helyzetet, a tudományos életet és a pályázatok útvesztőit és van ahol a magyar mondavilág hitelesen elevenedik meg a lapokon. A szereplők a legtöbb esetben magyar névre hallgatnak és a történet is zömében Budapest (igaz, hogy egy másik, az alternatív világban létező Budapest) területén játszódik. Az írónő által megformál szereplők karakteresek és szeretnivalóak. Bori életrevaló, csípős nyelvű leányzó, aki az eszét is használja, ha szükséges. Attila, a főnöke személye pedig sok meglepetést tartogat, amelyek napfényre kerüléséig jókat derühetünk Borival vívott szócsatáin. Érdemes velük végigizgulni a történetet, még akkor is, ha a cselekmények nem mindig nyerik el a tetszésünket. Ha az eddig felsorolt könyvek közül választanom kellene, akkor mindenképpen erre tenném le a voksomat. Nekem határozottan tetszett. Érdemes elolvasni, mert első könyvnek nagyon jó, színvonalas, egyedi és nem utolsó sorban magyar.

5. Benedek Szabolcs: A vérgróf

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem: 472 oldal
Ár: 3.490,- Ft
A korábbiakban felsorolt kötetekhez képest ez a történet egy teljesen más irodalmi stílust képvisel. Az író a felnőtt irodalomhoz tartozó, a klasszikus vámpírregényt szándékozott alkotni, illetve alkotott is. Sőt, a történet apránként trilógiává bővül. A történet kedvelői A vérgrófnő és A vértanú címek alatt találhatják majd meg a folytatásokat.
A könyvhöz még nem volt szerencsém, de többek véleménye alapján  "A vérgróf egy szépirodalmi igényű, klasszikus magyar regényeket idéző, századelős krimi, a klasszikus vámpírtörténetek vámpírkarakterével" (winrudi véleménye), valamint remek hangulatú és korrajzú regény, amely mégsem olyan véres, mint amire a legtöbb olvasó számított (többek között Robinson is). Afogadtatás felemásra sikerült. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy akinek nem tartozik a stílusa közé a romantikus vámpírtörténetek olvasása, azoknak magyar írótól származó vámpírregénnyel kapcsolatban nincs éppen sok választási lehetősége.
Ezen a linken pedig az íróval készült interjút olvashatják el azok, akik kíváncsiak a történetre és a keletkezésének körülményeire: http://kotvefuzve.postr.hu/itt


6. Annie Warden könyvei: Kiméra, Aranyfüst, Moloch

A bejegyzés elkészültét követően @Noro hívta fel a figyelmemet arra, hogy Annie Warden könyvei is a bejegyzés témájának megfelelőek. Meglepődtem, mert nem is tudtam, hogy az írónő magyar.  Persze, amikor olvastam, akkor nem igazán figyeltem még ilyenekre.
Kicsit gondban vagyok ezekkel a könyvekkel, mert már nagyon régen olvastam őket. Nem is igazán maradt meg bennen a történet. Nyomokban felfedezem az emlékezetemben a történet bizonyos mozzanatait, de a cselekmény teljes egészét már nem tudnám összerakni. Annyira emlékszem, hogy egy lányt egy idős vámpír átváltoztat. Valamelyik kötetben szó esik Belizárról, aki összetílálkozik ezzel a lánnyal. Egy épületben laknak, több vámpír együtt és nem igazán a türelmükről híresek. Hatalmas vállalatokat irányítanak és úgy ihatnak csak alkoholt, hogy vérrel keverik, ám ekkor is kicsapodik az alkohol a bőrükön. Beugrik még egy kép, amelyben valamelyik szereplőt kirakják a szavanna közepére. De  mindössze ennyi.
Próbáltam már értékeléseket is fellelni a könyvről, de nem sokat találtam. Ha össze kellene foglalnom, akkor erős közepesre értékelném a könyveket. Voltak benne érdekes és egyedi gondolatok, cselekmények, de nem igazán sikerült az írónőnek meggyőznie. Annyira jó volt a történet, hogy elolvassam mind a három kötetet, mert egy olvasást igazán megért, de annyira már nem, hogy meg is tartsam a könyveket.


7. Zea Love Sofia: Halhatatlan csók

Szintén az eredeti bejegyzés elkészülte után jelezte @Ananiila, hogy van még egy témába vágó könyv, amelyet kihagytam. Bevallom, hogy nem is hallottam róla addig, amíg fel nem hívta rá a figyelmem. A véleménye szerint borzalmas könyv, de az értékeléseket nézegetve inkább a vegyes fogadtatást nevezném a megfelelőnek. Van akinek nagyon tetszett a könyv és van akinek nagyon nem. A könyv fülszövege: Az inkvizíció korában élt egy boszorkány, aki szembeszegült a világgal, és a máglyafához kötözve segítségért fohászkodott az ördöghöz. Lucifer meghallgatta a kérést, és éjjel járó démont, vámpírt alkotott belőle és többi mágusból. Azonban ez az alku a vesztét okozta, és egész fajára kárhozatot hozott. Utolsó kívánságként egy embert kért az égtől, aki feloldozhatja népét Lucifer haragja alól. A vámpírok egyetlen reménye egy 17 éves lány, aki csak a XXI. században érkezik meg Erdélybe. Anna megörökli a boszorkányvámpír egyik képességét, az időutazást, ám még ő maga sem tudja, milyen megállíthatatlan lavinát indít el, mikor beleszeret egy vámpírba, és először felüvölt körülötte az időörvény…
  
Ez tehát a kínálat. Lehet válogatni a magyar szerzők és vámpírjaik között. Az én favoritom már biztos. Kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is, ha már olvastátok valamelyiket.

2 megjegyzés:

Kocziszky Andrea írta...

"Próbáltam már értékeléseket is fellelni a könyvről, de nem sokat találtam. Ha össze kellene foglalnom, akkor erős közepesre értékelném a könyveket. Voltak benne érdekes és egyedi gondolatok, cselekmények, de nem igazán sikerült az írónőnek meggyőznie. Annyira jó volt a történet, hogy elolvassam mind a három kötetet, mert egy olvasást igazán megért, de annyira már nem, hogy meg is tartsam a könyveket."

Sikerült elolvasnod a három regényt?
(A történetnek lett volna folytatása is, de kinőttem a vámpír témából.)

Shanara írta...

Természetesen végigolvastam mind a három kötetet. Részemről még nem nőttem ki a vámpír témából, de a helyhiány erősen befolyásolja, hogy mi marad végleg a polcon.

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons