Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. május 21., kedd

Ünnepi Könyvhét 2013: Az Aba Könyvkiadó és Atlantic Press Kiadó könyvheti megjelenései

Az Aba Könyvkiadó és az Atlantic Press Kiadó által kiadott könyvek nem igazán illenek bele az általam olvasott könyvek profiljába. Ezt gondoltam egészen a tavalyi évig, amikor is megismerkedtem Trux Bélával, majd a kezembe került és el is olvastam nem éppen könnyed, de fergetegesen jó történelmi regényét. Innentől kezdve figyelemmel kísértem a kiadó által megjelentetett könyveket. Jól tettem, mert amellett, hogy a profilomba illő könyveket is találtam a kínálatukban (Vivian Holloway Pokoli szolgálatáról hamarosan írni is fogok), egyéb érdekességek is a szemem elé kerültek.
Nézzük akkor a kiadó idei könyvhétre tervezett kiadványait. A bejegyzésben a végleges borítók láthatók és a terjesztői oldalak ajánlószövegei helyett a könyvek fülszövegei olvashatók.
Természetesen továbbra sem feledve, hogy a a 83. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok 2013. június 6-10. között kerül megrendezésre.

Benkő László: A spanyol grófnő
Benkő László könyveinek száma túl van a harmincon, de az igazi sikert lebilincselő és hiteles történelmi regényei hozták meg számára. Míg az utóbbi években a magyar régmúlt foglalkoztatta a szerzőt, A spanyol grófnő újabb izgalmas fordulatot jelent írói pályáján. Benkő most első ízben fordul a közelmúlt, nevezetesen a II. Világháború eseményeihez egy monumentális ívű történelmi thrillerben. 
A kerettörténet szerint Elena Angela Morante spanyol grófnő 2007-ben Sevillában személyesen bízta titkait a szerzőre. Elena éveken át az olasz és a német titkosszolgálat megbízásából felépített kincseskamrát felügyelte észak-olaszországi villájában, miközben zsidó árvákat rejtegetett és olasz ellenállókat segített. Képtelen szituáció, s valószínűleg talentum kérdése, hogy Benkő bombasztikus megoldások nélkül képes elhitetni, hogy mindez megtörténhetett a valóságban. Bár Elena még a háború végén is csupán huszonhat éves, ez a törékeny, hiszékeny, a megkergült világ borzalmaival eleinte rettegve és értetlenül szembesülő grófkisasszony az olvasó szeme láttára emelkedik drámai hőssé, akit sem szerelem, sem hízelgés nem képes már elvakítani, s aki többé nem ismer lehetetlent vagy legyőzhetetlen ellenséget.

(Nem rajongok a világháborúk időszakában játszódó regényekért és önmagában a világháborúk eseményeiért, de a könyv ajánló szövege és fülszövege mégis felkeltette az érdeklődésem. Nem hiszem, hogy könnyű olvasmány lesz, de ez hamarosan ki fog derülni, mert előolvashatom a történetet.)

Rozsnyai János: A táltos keresztje
Egy kis alföldi falu határában, nem messze a Maros folyótól áll ez az embermagasságú kőkereszt, amely, ha egy kissé megsérülve is, de szembeszegült az évszázadokkal és az emberi akarattal. Kunkeresztnek nevezi a néphagyomány. 
A titokzatos keresztet olyasfajta kőből készítette az ismeretlen kőfaragó, amely a történelmi Magyarország területén nem volt található, és felállítása a középkorra datálható. Innen ered a szerző ötlete, melyhez több év kutatómunkával minden ízében és szavában hiteles történetet kerekített a magyar középkorról, a magyar sereg szentföldi hadjáratáról, Makó úrról, aki soha nem jutott el Jeruzsálemig, de társaival együtt majdnem hihetetlen kalandok részese volt. Rozsnyai János regénye történelmi regény, kalandregény és romantikus regény egyszerre, melyből nemcsak a magyarok történetének egy fontos darabját ismerhetjük meg, hanem azokat az embereket is – a királytól a várjobbágyig – akik történelmünket alkották, s akiknek lelkében a keresztény hit évszázados harcot vívott a táltoshittel.

(Makó és Jeruzsálem esete, táltosok és keresztes lovagok, hadjáratok. Az írónak sikerült a magyar történelem egy olyan korszakát kiválasztani, amelyről szívesen olvasnék. Egyelőre még nincs tervbe véve az olvasása, de határozottan érdekel és szerintem sorra is fog kerülni majd.)

Ferenczik Adrienne: Incognito
Ferenczik Adrienne, a Nyíregyházi Televízió szerkesztő-riportere antológiákban megjelent novellái után tavaly Napfényes Riviéra címmel „romantikus” regénnyel lepte meg olvasóit. Második regényéből nyilvánvaló, hogy a szerző tudatosan viszi bele olvasóit a sivár, érzelemszegény hétköznapokba. Ferenczik Adrienne a modern középosztálybeli házasság válságát vizsgálja szórakoztatóan, de egy vérbeli riporter éles szemével. 
Az Incognito egy tóparti szálloda az osztrák határ mentén, amely különleges hangulatával tökéletes helyszín arra, hogy három különböző korú hölgy egy éjszaka lelkileg egymásra találjon. Egyikük elhunyt férjét siratja, másikuk azért jött ide, hogy végre eldöntse, kilép-e a házasságából, a legfiatalabb pedig szerelmi csalódásában öngyilkosságra készül. Mindannyiuknak oka van a keserűségre, s ha másként is látják saját párkapcsolatukat, az Incognito bárjában kiderül, hogy a sokévnyi korkülönbség és az egymástól eltérő problémáik dacára sokkal több bennük a közös, mint amennyit a fantázia felölelni képes. Mármint az olvasói fantázia, mert az írónő képzelőereje lenyűgöző, és a legrafináltabb fantasy-szerzőket megszégyenítően bizarr, mégis teljesen hiteles történetet tár elénk a női lélek kimeríthetetlen gazdagságának bizonyságaként.


Pergel Zsolt: Halálgyár
Thriller? Orvosregény? Szerelmi história? Lélektani dráma? Egy biztos: a Halálgyár lélegzetelállítóan izgalmas történet, amelynek minden mozzanata mögött egy szörnyű titok rejtőzik. Levente, a pozícióját vesztett orvos bőröndnyi holmijával megérkezik a Városba. Új életet akar kezdeni, ám megalkuvásra szinte képtelen természete és orvosi esküjéhez való hűsége hamarosan itt is bajba sodorja. Kényszeresen kutatni kezdi egy rejtély nyitját, és bár hamar megérzi, hogy jobb lenne biztonságos tudatlanságban maradnia, nem hagyja abba a nyomozást. Amikor sikerrel jár, rájön, hogy itt is utolérte a korábbi bukását okozó összeesküvés, amelyet régi életével együtt maga mögött akart hagyni. Ám a sors kárpótolja, hiszen abban a különös sorsú lányban, akihez csak információk szerzése érdekében közeledett, megtalálja igazi párját. A regény lapjain a hétköznapi szereplők mellett olyan rejtelmes személyek bukkannak fel, mint a szinte mindenható Intéző vagy a több mint veszedelmes Kalapács.
A regény írója, ebben a könyvében éppúgy, mint a nemrég megjelent Apácabordélyban, valóságos tényekből indul ki. Az élet által produkált események azonban ezúttal is izgalmasabbak bármilyen kitalált históriánál.
„A könyv témája szégyenletes, és írója jól érzékelteti, hogy a tisztességes orvosok számára ez mekkora lelki terhet jelentett, hiszen többen bele is rokkantak.”  Prof.  Dr. Czeizel Endre



Nagy Nikolett Beatrix: Életfogytig (Időtlenek 1.)
Minden egy titokzatos idegen tükörképével kezdődött. Egy arccal, mely szomorúan nézte a lányt. Emma zárt világa hirtelen megrendül, egy nap leforgása alatt megváltozik minden. A világ kinyílik előtte, új élmények és érzések várnak rá. Az idő már nem lesz többé kihívás számára, mert egy különleges ősi betegségben szenved: Időtlen. Akárcsak a tükörbéli arc tulajdonosa, a fiatal férfi, Ében. 
Emmát elemi erővel vonzza a szomorú szemű ismeretlen fiú, aki észrevétlenül lopja be magát a lány szívébe. Ám mielőtt szerelmük kiteljesedhetne, a csapás megérkezik egy őrült nő személyében, és Emma képtelen lesz szembeszállni a sorssal, hogy megvédhesse épphogy felfedezett boldogságát. 
Szerelembe esni könnyű. Elszökni a végzeted elől a szerelmeddel, már kevésbé az. Életfogytig – Tarthat addig egy szerelem?

4 megjegyzés:

Ketket írta...

Halihó!
Ez az Életfogytig lehet hogy jó lesz...nem tudom miért de a fülszövegnek olyan Ólomerdős hangulata van:)

Unknown írta...

Azért elég botrányosak ezek a borítók, nem hiszem, hogy túl sok kedvet hoznak az olvasáshoz.

Shanara írta...

Úgy tudom, hogy az írónő fiatal és a célközönség is a fiatalokat célozza meg. Szóval olyan YA sorozatkönyv. A fülszöveg nekem is szimpatikus.

Shanara írta...

A külcsín és a belbecs nem mindig van szinkronban. De én már annyiszor belefutottam a gyönyörű borító és csapnivaló történet borítóba, hogy egyáltalán nem bánom, ha ez néha fordítva is előfordul. :) A spanyol grófnő borítója nekem kifejezetten tetszik és eddig a történet is jó. Páran olvasták már A táltos keresztjét és arról is pozitívan nyilatkoztak. Szóval most a belbecs győzött. :)

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons