Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. április 11., szerda

Patricia Briggs: Megszólít a Hold (Mercy Thompson 1.)

Az újonnan beszerzett Mercy Thompson sorozat 2. részének olvasása előtt újra levettem a polcról  a sorozat első részét is. A tavalyi évben, a megjelenést követően már olvastam ezt a kötetet, de annyira tetszett, hogy most sem akartam magam megfosztani ettől az élvezettől. Meg persze úgy gondoltam, hogy a második rész cselekménye is jobban fog esni. Így is történt.
Töretlen a bizalmam az Agave Könyvek Kiadóban, mert mindig megtalálják a minőséget a rengeteg sorozat és kiadvány között. Nincs ez másként ezzel a sorozattal sem. Jelenleg a főhősnő az, aki nem tekinthető reljesen sablonosnak. Ő ugyanis egy észak-amerikai őslakos felmenőkkel rendelkező nő, aki járó. Azaz olyan alakváltó, aki nem a Hold hívásának engedelmeskedve, hanem saját akaratából válthat alakot. Nem is hagyomásnyos vérállat a végeredmény, hanem egy prérifarkas. Egy montanai vérfarkas falkában nőtt fel. Ja, és nem mellesleg német szakon végzett történész diplomája van és Volkswagen típusú, régi autókat javít az autószerelő műhelyében. Eléggé összetett és különleges? Igen. Egy ilyen főhősnővel a várható sztori sem lehet mindennapi. Nem is az.
Miután Mercy vérfarkasok között nőtt fel, így nagyon is tisztában van a falkán belül uralkodó szabályokkal, amelyeket az olvasó is az ő tomácsolásában ismer meg. Bármennyire is tudja azonban a szabályokat, a túlélési esélyei nem túl jók, mert prérifarkasként nem tudja megvédeni magát egy vérfarkastól. A farkasok pedig megölik a területükre merészkedő prérifarkast. Mercynek csak az maradt, hogy gyorsabb a farkasoknál, valamint, hogy a szomszédjában lakik egy alfa, aki a tudtán kívül a párjának nyilvánította őt, így a farkasok nem bántják. Az élete azonban így sem egyszerű. A helyzet pedig még bonyolultabbá válik, amikor egy fiatal vérfarkas jelenik meg nála munkát keresve. Kiderül, hogy a fiút akarata ellenére változtatták át, majd eladták és kísérleteket végeztek rajta. Még tovább bonyolódik a helyzet, amikor a fiút megölik és Mercy ajtaja elé helyezik a holttestét figyelmeztetésképpen. Ezzel egyidőben a helyi alfa lányát elrabolják, az alfát pedig csúnyán megsebesítik. Mercynek döntenie kell, a falkában nem bízhat, mert árulót sejt köztük, ezért Montana felé veszi az irányt, ahonnan 15 évvel ezelőtt elmenekült és ahol újra szembe kell néznie egy múltbeli döntése következményével is.
Miért szerettem meg Mercyt? Mert igazán belevaló csaj. Mert az eszét használja és nem a testét. Mert gondolkozik. Néha elhamarkodottan dönt, néha meggondolatlanul cselekszik, de cselekszik és nem várja, hogy más oldja meg a problémáit. Önérzetes és büszke, de ha kell, akkor tud visszahúzódni és meglapulni. És nem utolsó sorban jó humora van. Nagyon jó karakter.
Igazi farkasos sztorit olvashattam. Ebben a könyvben az események legnagyobb része a farkasok és a falka törvényei körül mozog. Vannak persze más lények: vámpírok, boszorkányok, mágikus lények, egy gremlin, valamint sokat emlegeti a könyv a Szürke Lordokat. De ebben a kötetben a farkasokon van a lényeg. Ez pedig nagyon tetszett. Üdítő változatosságot jelent a vámpíros könyvekkel teli piacon ez a kötet.
Ha már annyit emlegettem a farkasokat, akkor beszéljünk az ő karaktereikről is. Adam, a szomszédban lakó alfa az elején nagyon nem volt számomra szimpatikus, hiszen csak Mercy szemén keresztül láttam és ő leginkább csak azt látta benne, aki uralkodni akar felette. Karaktere azonban szépen kinyílik és megismerjük igazi valójában is. A végeredmény szerintem egész jó lett. A másik domináns karakter Samuel, a marrok fia. Farkasként és emberként sem megvetendő példány. Emberi foglalkozását tekintve orvos. És nem mellesleg Mercy tini szerelme. De kapcsolatuk még ennél is bonyolultabb. Hoppá, már meg is van a szerelmi hároszög. :) De Mercy nem egy átlagos csaj, így ez a háromszög sem tekinthető átlagosnak. A könyv legnagyobb része nem is a magánélet, hanem a nyomozás körül forog. Az izgalmak mellett pont annyit kapunk a magánéleti eseményekből és lelki életből, amennyi csak pikánsá teszi a regényt, de nem fülledtté.
Személyes varázsa mellett Mercy az őseitől is örökölt jó pár képeséget, amelyekre lassan fény derül az események során. Nem hiába félnek tőle a vámpírok, még akkor is, ha Mercy nincs tisztában a saját képességeivel. Ők még emlékeznek a régmúltra.
Remélem, hogy Mercy magánélete és mágikus képességei is csak az elfogadható mértékben változnak majd a következő kötetek során és Mercy nem egy másik sorozat karakterének nyomdokain fog majd továbbhaladni. Nagy kár lenne érte.
A könyv borítója kicsit meglepett az elején, de aztán megbarátkoztam vele. A külföldi kiadások között is több változat létezik, de nekem legjobban az tetszik, amelynek a borítóját ebben a bejegyzésben is láthatjátok. Ez adja vissza számomra legjobban Mercy karakterét.
Mindvégig jelen van a könyvben a farkasok bundájának illata, az alaptermészetük részét képező feszültség és hatalmi harc, a Hold hívása és hozzá szóló dal, ami az egész falka torkából fakad a teliholdas éjszakákon. Olvassátok és biztos vagyok benne, hogy Titeket is magával ragad ez a világ.

Pontszám: 10
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2011.
Terjedelem: 272 oldal
Eredeti cím: Moon Called
Sorozat: Mercy Thompson (1)
Folytatás: A vér kötelez, Iron Kissed, Bone Crossed, Silver Borne, River Marked
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2011.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons