Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. április 28., szombat

Szélesi Sándor: Tündérösvény (Legendák földje 2.)

Szélesi Sándor egyike azoknak az íróknak, akik megkedveltette velem a magyar írók által írt történeteket. A láthatatlan város című novellás kötetének olvasása után elkezdtem keresni, kutatni az író könyveit, műveit. Így bukkantam rá a Kalandor könyvkiadó által kiadott sorozatokra. Mind Fonyódi Tibor (Hadak útja sorozat), mind Szélesi Sándor könyvei (Legendák földje sorozat) érdeklődéssel töltöttek el, mert a magyarsággal foglalkoztak, a magyarságról írtak. Különbség csak az ábrázolt korszakban volt. Meg abban, hogy a Legendák földje sorozat minden darabját sikerült megszereznem. Ugyanez nem volt elmondható a Hadak útja sorozat darabjairól.
Szélesi Sándor a Legendák földje sorozatban az ősmagyarság időszakába kalauzolja el az olvasóit. Történeteinek főszereplői nemzettségbe rendeződött, pusztai életre berendezkedett eleink. A Tündérösvény a trilógia középső könyve, de önmagában is megállja a helyét, ha valakinek esetleg nem sikerül beszereznie a Vadásznak vadásza című előzmény kötetet.
5 év telt el az előző kötet eseményei óta. Az Ágos nemzettség azóta sem heverte ki családtagjainak elvesztését. A sebek még mindig fájnak. Most pedig a nemzettség feje, Ágos is haldoklik, ezért összehívja a nemzettségfőket megbeszélésre. Utódaként legkisebb fiát, Vajkot nevezi meg. Nem könnyű a nemzettségfők gyűlésének lebonyolítása, a helyzet feszült, amelyet csak tovább bonyolít a sámándobok folyamatosan hallatszó dobolása. Sámánok halnak meg, gonosz szellekem bukkannak fel és visznek magukkal árnylelkeket. A sámánok javaslata az, hogy keleten, az Aranybirodalomban, ahonnan az őseik származnak, kell segítséget kérni a szellemek elűzéséhez, mert azok erősebbek és hatalmasabbak, mint amit ők le tudnak győzni. A nemzettségfők határoznak, a küldöttséget Vajk vezeti és három Ágos nemzettségbeli, valamint egy Belénybeli tart vele az úton. A küldöttség meg is érkezik az Aranybirodalomba, de nem azt találják és nem igazán azt kapják, amire számítottak. Kalandokba keverednek, két város egymásnak feszülő hatalma és ellenségeskedése között kell megkeresniük azt, akitől a segítséget kérhetik, remélhetik. Különös, feléjük mesebelinek tartott lényekkel találkoznak.
Mi az, ami tetszett ebben a könyvben? Az, hogy nagyon sok nép mitológiájáról szóló történetet olvastam már, de most végre az ősmagyarságról szóló könyvet is kezembe vehettem. Hiánypótló könyvnek, sorozatnak tartom. Az író nagyon otthonosan mozog a témában, történész végzettségét jól használta fel és tette érdekessé a történetet. Olvasás közben szinte hallottam a fű zizegését, a lópaták dobogását, a puszta illatát, láttam magam előtt a jurták sorát, a szép szál magyar legényeket, a nemzettségek gyönyörű leányait, hallottam a sámándobok dobolását. A nemzettségek összetartása és a különböző nemzettségek közötti különbségek, a problémák kezelésének leírása nagyon fontos momentum a könyvben és szerintem nagyon jól sikerült a megjelenítésük is.
Ez a könyv jobban tetszett, mint az első rész. Vajk és Ila sokkal szimpatikusabb és könnyebben megszerethető volt a számomra, mint az előző részben Kondor és Mány. Még Édes is belopta magát a szívembe. A küldöttség tagjai igazán jópofa figurák voltak, válogatott csapat, amelynek minden tagja külön egyéniség. Bátrak, vakmerőek és igazán viccesek. :) A történet is olvasmányosabb, mint az előző köteté. A tündérek nem igazán sokszor bukkanak fel a magyar történetekben. Ebben a könyvben sokat szerepelnek és kellemes hangulatot adnak a történetnek.
A kiadványban színes oldalak is vannak, melyek gyönyörű képeket tartalmaznak, a hátoldalukon pedig a magyar legendák történeteit olvashatjuk. Még egy érdekessége a könyvnek (sorozatnak), hogy a kötet végén az író utószava olvasható, amelyben megkapjuk a történet alapjául szolgáló információkat. Ebben a kötetben a tündérekről és Boldogasszonyról olvashatunk.
Az író megint egy új oldaláról mutatkozott be a számomra. Egyedi, kalandos, érdekes és igazi magyar virtussal átszőtt történetet alkotott, amelyet nagyon szívesen olvastam. Hitelesnek éreztem azt a képet, amit a pusztai életet folytató magyarságról festett le az író. Igen, ilyennek képzeltem el magamban ezt az életet, ezt a gondolkodást. Büszke, erős, ugyanakkor leleményes és igazságos népnek gondoltam az ősmagyarokat. Hiánypótló kötet ez, amely a magyar mitológia alapjait szövi bele az olvasmányos, tanulságos és szeretnivaló történetbe. Vajk, Ila, Édes, Éber, Teleg, Orci és a többiek olyan szereplők, akiket nem lehet egykönnyen elfelejteni. Aki csak egy kicsit is érdeklődik a magyar mitológia iránt, annak nagyon ajánlom olvasásra a könyvet, mert amellett, hogy hiteles, még érdekes és szórakoztató is. Remélem, hogy a folytatás is lesz ilyen jó.


Pontszám: 9
Kiadó: Kalandor Könyvkiadó
Kiadás éve: 2002.
Terjedelem: 328 oldal
Sorozat: Legendák földje
Előzmény: Vadásznak vadásza
Folytatás: A lelkek birodalma
Forrás: magánykönyvtár (vásárlás, 2007.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons