Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. május 23., szerda

Nagyító alatt (3.): Az Ad Astra Kiadó bemutatkozása

Az elmúlt hetekben, hónapokban sokan számoltak be arról, hogy a magyar könyvpiacon új kiadó fog megjelenni. Majd azt is hatalmas ujjongás fogadta, amikor kiderült, hogy mely könyvekkel fog ez a kiadó debütálni. Könyveiket a Könyvfesztiválra ígérték és ígéretüket tartották is. Természetesen az Ad Astra Kiadóról van szó.
Több blogger is megemlítette a bejegyzéseiben a kiadó könyveit, mint várólistán vagy kívánságlistán szereplő köteteket, illetve az olvasást követően értékelést is írt a művekről. 
Most egy rendhagyó bejegyzésre készülök: összefoglalom a véleményem az Ad Astra Kiadó indulásáról. Arról, hogyan jelent meg és teljesített eddig a kiadó, illetve milyen a könyveik fogadtatása a hazai olvasóközönség körében. A téma nem könnyű, de nézzük, hogy mire jutok vele.
Kezdem azzal, hogy a kiadó elképesztően jól megragadta a mai technika kínálta lehetőségeket. Először a SFmag oldalán megjelenő cikkben olvashattunk arról, hogy új sci-fi és fantasy kiadó fogja megkezdeni a tevékenységét, majd megtudtuk a nevét is. Ad Astra. Már elsőre megtetszett. Hangzatos, amolyan fülbe mászó, könnyen megjegyezhető és sokatmondó. Kis idő elteltével a kiadó megjelent a facebookon is. Mindig csepegtetett valami új infót, megosztott kulisszatitkokat, ezzel is folyamatosan fenntartva az érdeklődést. Amikor elkezdtek szállingózni a Könyvfesztiválra megjelenő könyvek címei, tartalmai, illetve borítói, akkor pedig már teljesen feszült volt a hangulat. A kiadó rendesen beoltotta az olvasókat.
A fantasztikus pr tevékenység mellett, az akkor még csak kiadásra tervezett könyvek is tovább csigázták az olvasók fantáziáját. Van akiét azért, mert külföldi véleményekből már egyébként is tudta, hogy mire számítson és az eredeti nyelvű vásárlástól állt el a hazai megjelenés miatt, van akiét pedig azért, mert teljesen új, a hazai piacon eddig még ismeretlen szerzőket és stílusokat vonultatott fel a kiadó. Bevallom, hogy én az utóbbiak közé tartoztam.
Nagy újdonság volt, amikor az Ad Astra Kiadó, a www.moly.hu oldal lehetőségeit felhasználva, közvetlenül szólt az olvasókhoz, illetve szervezett eseményeket.
Ennél nagyobb megepetést már csak azzal keltettek, hogy négy megjelenő könyvük közül hármat e-bookban is kínáltak, teljesen jutányos áron. Sok olvasót sikerült ezzel magukhoz édesgetniük.
Mi is volt a kínálat, amit már annyit emlegettem? (A hivatkozásokkal a könyvekről írt értékeléseim érhetők el.) 
Egy különleges urban fantasy, amely alternatív világú Johannesburgban játszódik. A történet egy Dél-Afrikai írónő, Lauren Beukes tollából származó Zoo City. A könyv helyszíne nagyon egzotikus, igazán érdekes, mert nem a szokványos urban fantasy helyszínek egyike. Maga a történet sem a műfaj erotikával túlfűtött köteteihez hasonlít. Akkor már inkább a krimit rendelném mellé testvér műfajként. Aki még nem olvasta és bele akar kezdeni, az az olvasó egy különleges mágiával átitatott, nem túl erős krimiszállal megtűzdelt történetre számítson.
A következő kötet egy vérbeli, a Marson játszódó sci-fi, elsősorban a műfaj rajongóinak. A történet elgondolkodtató, összetett és nem éppen strandra való olvasmány a nehézségét tekintve. Szerzője egy finn író, Hannu Rajaniemi, aki a matematika és a húrelmélet világában is otthonosan mozog. Sem a gondolkodása, sem a könyve története nem követhető odafigyelés nélkül. De nagyon megéri odafigyelni a cselekményekre, mert A kvantumtolvaj kifejezetten jó és eredeti könyv. Jó hír, hogy folytatása is lesz.
A harmadik kötet egy műfaját tekintve (biopunk) eddig egyedinek számító regény, amely egy könnyen bekövetkezhető jövőt tár elénk. A helyszín ezúttal is egzotikus, mert Thaiföldön járunk. A regény képi megjelenítése nagyon filmszerű, a történet nagyon összetett. Eléggé az események közepébe vágunk a könyv elején és csak lassan tisztul  le, hogy ki kivel is van és mi is az egész. Jellemzője még, hogy a szereplők életszerűek, de az író nem törekszik arra, hogy meg is kedveltesse velünk valamelyiküket. Egyszerűen csak élnek ebben a jövőbeli világban és teszik a dolgukat. Az olvasó pedig próbálja felfogni azt a rengeteg mindent, amit az író eléje tár. Összességében elmondható, hogy a Paolo Bacigalupi által írt történet, A felhúzhatós lány nagyon is valós problémákat feszeget egy különleges köntösbe bújtatva.
A negyedik meglepetés egy orosz népmesébe oltott, XX. század eleji orosz valóságot elénk táró, egyszerre kegyetlen és mesés történet. Ebben a kötetben kivételesen nem a jövőben, hanem a XX. század elején járunk, a helyszín Szentpétervár. Szintén egy nagyon összetett regényről van szó, amelynek mondatai különlegesek és gyönyörűek. A történet maga inkább sötét és kegyetlen. Olyan, amilyen az élet is volt akkoriban, vagy akár most. A párkapcsolat is fontos szerepet kap. Gyakorlatilag az egész történet egy párkapcsolat buktatóit tárja elénk, a felek egymáshoz való viszonyát, illetve annak változását, állomásait. Catherynne M. Valente Marija Morevna és a Halhatatlan című regénye igazi különlegesség, de szintén nem egy egyszerű olvasmány.

Végeredmény? Négy, hazánkban eddig ismeretlen író, négy, nagyon különleges és színvonalas regénye, amelyet az eddigi értékelések alapján imádnak az olvasók. Nem valószínű, hogy mindenki ennyire szeretni fogja ezeket a regényeket, mint az eddigi olvasók, mert mindhez kell egy hangulat, illetve a műfaj iránti elkötelezettség. Aki érdeklődik a műfaj irán, azok számára mindenképp ajánlott az olvasás, csalódni nem fog egyikben sem.

Mi az összefoglaló véleményem? Az Ad Astra Kiadó olyat kínált a hazai olvasóknak, amelyet nem lehetett nem észrevenni. Fantasztikus beharangozás és feszültség keltés a megjelenések előtt, színvonalas, érdekes történetek, tetszetős és igényes kiadványok. Olvastam mind a négy könyvet és tetszett mindegyik, mert egyediek a történetek.
Csak pár kívánságom maradt a végére:
  • A kiadótól az kérem, hogy tartsa meg ezt kezdő lendületet és örvendeztesse meg a magyar olvasókat még sok, hasonlóan színvonalas és érdekes kiadvánnyal.
  • A leendő olvasóktól azt kérem, hogy vegyék és olvassák a kiadó könyveit, mert ezek a kötetek nagyon megérdemlik a lelkes olvasókat.






2 megjegyzés:

WéG írta...

Megelőztél, én is terveztem egy Ad Astra bemutatót. :) Egyébként egyetértek, ez a kiadó megérdemli a figyelmet. Drukkolok, hogy sikeresek legyenek a magyar könyvpiacon.

Shanara írta...

:)) Szerintem attól, hogy ez elkészült, még nyugodtan megírhatod. Én kíváncsi lennék a Te meglátásaidra is.
Igen, én is nagyon remélem, hogy sikeresek lesznek, mert az eddigi könyveik tényleg nagyon különlegesek. Nagyon tetszett mindegyik, de ha választanom kellene, akkor a kedvencem a Marija Morevna és a Halhatatlan.

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons