Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. július 23., hétfő

Nancy Madore: Enchanted - Megigézve

Mindig is szerettem a meséket és a mesék feldolgozásait. Főleg a jópofa, szellemes, fantáziadús és egyedi mondanivalót tartalmazó feldolgozásokat. Ahol megmarad a klasszikus mese alapja, de az író csavar egyet a történeten, más tulajdonságokat, részleteket emel ki és az egész történet egy teljesen új köntöst, teljesen új végkifejletet kap. Ezért is olvastam korábban és egyes meséi nagyon tetszettek a Hetvenhét című kötetnek, többek között ezért érdekelt nagyon és kedvencem lett a Marija Morevna és a Halhatatlan. Ezért voltam már a kezdetektől fogva kíváncsi erre a válogatásra is. Van egy mondatrész, amely az egyik említett kötetből való és tökéletesen kifejezi a lényeget: "ahol a mesék megújulnak, s új ágakat hajtanak." Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen új ágakat hajthat, milyen új mondanivalót rejthet a klasszikus mesék pikáns jellegű feldolgozása. Mi is lehet a "boldogan éltek míg meg nem haltak" mögött? Tényleg minden tökéletes? :) Szóval, nagyon kíváncsi voltam erre a kötetre és a mondanivalójára.
A véleményem próbálom majd úgy megfogalmazni, hogy az oldal lehetőleg könyvesblog maradjon és ne legyen céltáblája az egyéb, nem éppen könyvekhez köthető keresőszavaknak. :)) Szóval visszafogott és sejtelmes leszek. Azt sem próbálom elfelejteni, hogy ami az egyik embernek természetes, az a másiknak tabu.
Az írónő a bevezetőben azt írja, hogy a mai nők összezavarodtak a szexualitást illetően és ennek legnagyobb okozói a média sztárolt szereplői, akik leginkább csontsoványak, plasztikázottak és mindazt megtestesítik, amit egy hétköznapi nő nem tud elérni, de mégis megpróbálja. Főleg azért, mert a férfiak is azt akarják, hogy ehhez a sztárolt ideálhoz hasonló legyen a partnerük is. Ugyan ezzel a kijelentésével tudnék vitatkozni, mert kivételek mindig vannak, de bizonyos esetekben el kell fogadnom, hogy igaz az állítása. Az is elképzelhető, hogy ez a jelenség már sokkal erősebb és elterjedtebb a nagy Amerikában, mint az én szűkebb környezetemben. Szóval nem vitatkozom. Azzal az állításával azonban mindenképp egyetértek, hogy nem uralkodni kell a partnerünk felett (egyik részről sem), hanem elfogadni olyannak amilyen, mert akkor tudnak a pár tagjai igazán megnyílni a másik előtt és a nyitottság más élményeket is hoz magával. Az írónő szerint ez a nyitottság veszett el a mindenféle ideálok és korlátok között. A könyvével pedig arra tesz kísérletet, hogy átdolgozott klasszikus meséken keresztül próbálja lerombolni a korlátokat és segít kezelni a túlzott ideálokat. Na nézzük, mennyire jött át a mondanivalója.
13 klasszikus mese feldolgozásával találkozhatunk ebben a válogatásban. Nem mondom, hogy minden megállapítással és javaslattal egyetértek, amely a könyvben felbukkan, de alapvetően tetszett ez a válogatás. Ezek a mesék elsősorban olyan nők számára jelentenének segítséget, akik az otthonról hozott, beléjük nevelt gátlások miatt a saját életük intim részével nem igazán tudnak mit kezdeni és ezzel csak újabb problémákat generálnak. Van egy olyan érzésem, hogy az ilyen hölgyek ezt a könyvet nem is vennék a kezükbe, pont a tartalma miatt. Eléggé nyitott nőnek tartom magam, de néhány mese olvasása közben még az én szemem is kerekedett. Az tényleg igaz, hogy az elkövetkező időkben már nem ugyanazt fogom érezni, amikor a Hófehérke vagy Hamupipőke eredeti meséje a szemem elé kerül.
A folytatások gyönyörű borítói.
Viccet félretéve. A feldolgozások tényleg jól sikerültek. Ha nem is mindegyik, de a nagy részük kifejezetten tetszett. Mindegyikük aktuális problémával foglalkozik és ha valaki tényleg megfogadja a tanácsokat (főleg amelyek kivitelezhetőek), akkor a magánélete biztosan új élményeket fog jelenteni a számára. Hamupipőke története ahhoz ad segítséget, hogy a másikat meg kell ismerni és a másikkal foglalkozni kell, vagyis adni nagyobb öröm, mint kapni. A másik mondanivalója, hogy a házasság működéséért tenni is kell, mert nem esik az ölünkbe minden. Össze kell csiszolódni és ehhez figyelem és türelem szükséges. A Tükröm, tükröm a társadalmi elvárások, szépségideálok kedvezőtlen befolyásoló hatásaira hívja fel a figyelmet és ezek figyelmen kívül hagyásához, az egyediség megtalálásához ad útmutatót. A Hófehérke az erdőben pont arra világít rá, hogy milyen az, ha egy herceg nem elég és valaki úgy dönt, hogy az igényeihez több hercegre van szüksége. A Róka asszonyság mesében egy szerintem minden feleség fejében megfordult gondolat történetéről olvashatunk: mi történhet a legjobb barát/barátnő hálószobájában? Érdekes mese az elemi kíváncsiságról és tanulságairól. És végül a Rút kiskacsa története, ami arra világít rá, hogy a szépség fontos, de nem minden és bár a férfiak szeretik a szép nőket, de a boldogság nem igazán ezen múlik. Ezek voltak a nekem legjobban tetszők, de a meséknek van még bőven mondanivalójuk.

Ugyanúgy tanmesék ezek a történetek, mint ahogy eddig megszoktuk, csak picit másként, mert életünk bizalmasabb, titkosabb rétegéhez adnak útmutatást. Úgy kell nekikezdeni az olvasásnak, hogy figyeljünk a történet mögöttes mondanivalójára, kellően nyitottak legyünk és akkor nem fog csalódást okozni a gyűjtemény. Örömmel olvastam, hogy van folytatása eredeti nyelven (hasonlóan gyönyörű borítókkal), amelyek ha itthon is megjelennek, akkor nagyon kíváncsi leszek a bennük szereplő történetekre.



Pontszám: 8 pont
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010.
Terjedelem: 347 oldal
A mű eredeti címe: Enchanted: Erotic Bedtime Stories For Women
Folytatás: Enchanted Again, Enchanted Dreams: Erotic Tales of the Supernatural
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2012.)

2 megjegyzés:

Niki írta...

Nekem is tetszett. :o) El se bírtam képzelni, hogyan fogja a meséket az írónő erotikussá átírni, így kíváncsian kezdtem neki anno. Volt amelyik fura volt, mert a mese annyira mélyen élt bennem, hogy egyszerűen nem tudtam elképzelni az erotikusabb verzióját, de összességében érdekes olvasmány volt. :o) Ha jól rémlik, akkor "A rút kiskacsa" volt a kedvencem.

Shanara írta...

Igen, határozottan jól sikerült átdolgozások. Bár ahogy nézegettem a véleményeket, nem mindenkinek éppen ez a véleménye, de embere válogatja. :) Én a Hamupipőke mellett teszem le a voksomat, ha kedvencet kell választanom.

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons