Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. december 28., péntek

Csökkentsd a várólistádat 2013 - A tervezet

Az idei évben teljesített sikeres várólista csökkentést követően úgy döntöttem, hogy jelentkezem a Csökkentsd a várólistádat 2013 elnevezésű kihívásra. Ezt a kihívást évről-évre - most már mintegy hagyományként, külföldi példát követve - Lobo hirdeti meg. A kihívás részleteiről, a jelentkezés feltételeiről ITT és ITT is olvashattok.
Dióhéjban a lényeg: 12 db, olyan könyv elolvasása a feltétel, amely a kihívás kezdetekor legalább fél éve szerepel a jelentkező várólistáján. A jelentkezésnek egy 12  könyvből álló alaplistát és egy max. 12 könyvből álló alternatív listát kell tartalmaznia.

A bevezetést követően nézzük, hogy mely könyvekkel szeretném csökkenteni a várólistám a 2013-as évben. 
Mielőtt belemerülnék a részletekbe, még annyit megemlítenék, hogy mindegyik, az alaplistában szereplő könyv a sajátom és a polcomon porosodik olvasásra várva. Elvileg minden adott az olvasáshoz, nem csúszhatok el a könyvtári előjegyzéseken, kölcsönkéréseken és egyéb hasonló buktatókon. Csak olvasni kell és kész.

Anne Rice A múmia című könyve volt az, amelynek első kiadását nem tudtam beszerezni, az új megjelenést az elmúlt karácsonyra kaptam meg a páromtól. Nem került sorra az idén, ezért most motiválom magam a kihívással.
Brandon Hackett stílusát nagyon kedvelem, könyveivel mégis lassan haladok, mert hangulatot és kellő odafigyelést igényelnek, nem igazán könnyed olvasmányok. Az Isten gépei az év elején vettem meg és már nagyon olvasnom kellene. Na, majd most.
Zombikról eddig még nem sokat olvastam. Majd most pótolom az elmaradásom, mert Carrie Ryan könyvével már jó ideje szemezek és tologatom mindig arrébb. A Kezek és fogak erdeje ezért került a listára.
Dennis Lehane az egyik kedvenc krimiszerzőm. Az ő könyvei hozták vissza az életembe a krimi műfaját. A megjelenést követően azonnal lecsaptam a könyvre. Miért vár akkor még mindig olvasásra? Nem tudom megmagyarázni. De most már biztosan el fogom olvasni. A Hideg nyomon története már ismerős lesz az azonos című filmből.
A tűz és jég dala ciklus könyveit beosztva és mértékkel fogyasztom, mert G.R.R. Martin nem kapkodja el az írásukat. A 2013-as évre a 4. kötetet, a Varjak lakomáját irányoztam elő. 
Gregory Maguire A boszorkány című könyve sem mostanában került a polcomra. Ideje lenne már elolvasni. Kaptam a lehetőségen és felkerült a listára.
Harlan Coben regényeire egy akció keretében tettem szert. Az erdő című könyve a 2012-es év egyik várólista csökkentő könyve volt nálam. Tetszett is. De úgy látszik az író többi művéhez is kell a motiváció. Ezt kapja meg most a kihíváson belül a Senkinek egy szót se című írás. 
Kleinheincz Csilla Ólomerdő című regényét imádtam. Gyorsan be is szereztem az írónő első regényét, a furcsa című, Város két fül között című írását, majd polcra tettem és ott is maradt. Úgy gondoltam, hogy ideje kézbe venni és megismerkedni vele. Így elütöm addig az időt, amíg várom az Ólomerdő folytatását.
László Zoltán könyvei szép számmal sorakoznak a polcomon. A Nagate világában játszódó, Nulla pont című regényt az idei könyvhéten vettem meg az író egy másik könyvével együtt és dedikáltattam is. Úgy döntöttem, hogy olvasni is illene már, ezért került fel a listára.
Miután kijelentettem, hogy nem sok zombis könyvet olvasok, így itt egy másik. Ha egy üzlet egyszer beindul... :) Közeledik Max Brooks Zombiháború című könyve alapján készült film bemutatója, ezért úgy gondoltam, hogy ideje lenne megismerkedni az eredeti művel is. Ha pedig már így teszek, akkor csökkenjen az a várólista.
Nalini Singh sorozatait kedvelem és az írónő majdnem minden könyvét olvastam már. Az Angyali szárnyalás című novella válogatást azonban mindig csak tologatom, hogy majd, kicsit később, előtte valami mást. Na, ennek most vége. Listára került és olvasni is fogom.
Az alaplista utolsó darabja Tim Powers Ismeretlen vizeken című könyve. A filmet láttam, a könyv a kritikák szerint más. Remélem, hogy tetszeni fog.

Az alternatív lista könyveit nem elemzem ki ilyen részletességgel. Ezen a listán már sokkal nagyobb a változatosság. Saját, könyvtári és kölcsönkérhető könyvek, könnyedebb és nehezebb olvasmányok is szerepelnek rajta. Ha minden jól alakul, akkor erről a listáról is sikerül majd pár teljesítést összehoznom. Megjegyzem, hogy nem csereként gondolom, hanem túlteljesítésként. :) A lényeg a magabiztosság. Most még van belőle. Csak tartson is ki az év végéig. :) A Csúcshatás című könyvet nézegetem már egy ideje, China Miéville könyvét jó lenne még a 2013-ra ígért új regényének magyar megjelenése előtt elolvasni. Az Idő térképét és az Anansi fiúkat ajándékba kaptam, nem kellene már tovább halogatni velük az ismerkedést. Cole regényei közül végre megjelent a következő rész, ezért illendő lenne elolvasni az előzményt. És így tovább, és így tovább. :)

A tavalyi évben is összeszedtem az alaplista könyveit és lefényképeztem a kupacot, illetve lemértem a jellemző paramétereit. Úgy döntöttem, hogy ezt idén is megteszem.
Az eredmény és a "jövevény" jellemző adatai az alsó képen láthatóak. Vigasztal, hogy nem lett annyira hatalmas és riasztó, mint a 2012. évre tervezett olvasásaim halma.
Talán így könnyebben fognak csúszni az oldalak és a történetek. Majd kiderül, hogy jól gondoltam-e. :)

Az alaplista könyvei egy kupacban.
magassága: 32,5 cm;
súlya: 4,8 kg;
összes oldalszám: 4818 oldal.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons